Yksi kodin suurimmista remonttikohteista on kylpyhuoneiden lisäksi keittiö. Keskimäärin keittiöremontin hinnan arvioidaan usein olevan noin 10 000 euron luokkaa, mutta hintahaitari vaihtelee suurestikin riippuen remontoitavan keittiön koosta sekä käytetyistä materiaaleista. Muutamalla tuhannella eurolla saa helposti pienen kasvojenkohotuksen, kun taas täysin uudistettu keittiö voi maksaa useita kymmeniä tuhansia euroja. Kaikissa keittiöremonteissa on kuitenkin joitakin yhteisiä piirteitä, joista olemme koonneet tärkeimmät tähän blogitekstiin.
Keittiössä käytäntö on kaiken keskiössä
Vaikka tekisi mieli valita omaan keittiöön trendilehtien kuumimmat ratkaisut, pysähdy miettimään, millaiset ratkaisut toimivat omassa arjessasi parhaiten. Käytännöllisyys ja käytettävyys ovat asioita, joiden pohjalta keittiö on hyvä suunnitella. Ennen materiaalin suunnittelua tulisikin kääntää katse ensin käytännön ratkaisuihin, kuten kodinkoneiden, vesipisteiden ja sähköpistokkeiden paikkoihin.
Kuinka tulet toimimaan tilassa ja missä esimerkiksi jääkaapin tai hellan on syytä olla suhteessa muuhun keittiöön? Millaisena tilana keittiö toimii teillä arjessa: lämmitetäänkö ruoka vain nopeasti mikrossa vai kokataanko tilassa päivittäin paljonkin? Täytyykö keittiössä olla tilaa viettää aikaa myös ruoanlaiton ulkopuolella? Paljonko säilytystilaa tarvitset? Täytyykö keittiössä huomioida esteettömyys tai muita erityisjärjestelyitä?
Kirjaa ylös kaikki toiveesi keittiön käytännöllisyyden suhteen ennen kuin ryhdyt suunnittelemaan pohjaratkaisua tai materiaaleja. Listaa asiat tärkeysjärjestykseen, jotta tiedät, mistä voit lähteä neuvottelemaan, mikäli budjetti tai käytössä oleva tila ei annan periksi kaikkien toiveiden toteuttamiselle. Aina kaikkia keittiöunelmia ei ole mahdollista toteuttaa samalla kerralla, mutta ne tärkeimmät olisi hyvä saada suunnitelmasta todeksi.
Ota selvää ja vältä keittiöremontin sudenkuopat
Keittiöremonttia ei kannata tehdä hätäisesti, vaan ottaa asioista selvää ja selkeyttää kokonaisuus itselle. On syytä miettiä esimerkiksi sitä, halutaanko koko keittiö uusia kerralla vai tehdäänkö vain kasvojenkohotus uusimalla esimerkiksi kodinkoneet ja kaappien ovet. Tämä vaikuttaa erityisen merkittävästi keittiöremontin budjettiin. Voit myös uusia kaapit, mutta käyttää samaa pohjaratkaisua, jolloin asennusta helpottavat tukipuut ovat jo oikeilla paikoilla seinässä. Vaihtoehtoja keittiöremontin toteutukseen on monia, ja on tärkeää, että löydät juuri itsellesi sopivan.
Yksi suurimmista keittiöremontin sudenkuopista on se, että budjetti ylittyy. Tämä tapahtuu usein silloin, kun budjettiin unohdetaan laskea mukaan pienempiä kustannuksia, joista kasautuu lopulta isompi potti. Muista siis kirjata budjettiin ylös kaikki nauloista vesihanaan, vetimistä suojamuoveihin ja pistorasioista liesituulettimen suodattimiin. Ota ammattilainen mukaan suunnitteluun, mikäli tuntuu, ettet tiedä, mitä kaikkea budjetissa tulisi huomioida.
Valitse keittiön asentajat ja muut toimijat huolella – halvin ei ole aina paras. Kokeneet ammattilaiset osaavat toteuttaa keittiön niin, että se on esteettisesti kauniisti ja huolitellusti tehty sekä rakennettu niin, että se kestää aikaa ja arjen kolhuja. Varmista, että kaikki toimijat pysyvät aikataulussa. Helpoiten tämä onnistuu, kun tilaat kaikki asennustyöt samasta paikasta, jolloin yhden toimijan on helppo sopia oman työvoiman kanssa aikatauluista. Mitä enemmän toimijoita, sitä sekavampi soppa.
Suunnittele keittiön pohjaratkaisu huolella
Mieti pohjaratkaisua suunnitellessa sitä, kuinka tilassa tullaan liikkumaan. Esimerkiksi jääkaappia, uunia, roskiskaappia ja tiskiallasta ei välttämättä kannata laittaa kaikkia vierekkäin, ettei keittiöön tule liikaa ruuhkaa samaan kohtaan. Muista jättää riittävästi laskutilaa hellan ja tiskialtaan ympärille, jotta voit tarpeen tullen laskea käsistäsi tavaroita tasolle. Huomioi myös mahdolliset ikkunat sekä se, mistä sähköt ja vedet on aiemmin vedetty. Suuret muutokset sähköjen ja putkien paikkoihin voivat tulla yllättävän kalliiksi.
Keittiön pohjaratkaisun suunnittelu on helppo aloittaa sijoittamalla jääkaappi, uuni, tiskiallas ja astianpesukone oikeille paikoilleen. Astianpesukone kannattaa sijoittaa tiskialtaan läheisyyteen, sillä tällöin putkityöt on helppo tehdä samasta vesipisteestä. Uunia, mikroa tai liesitasoa ei kannata sijoittaa aivan jääkaapin viereen, etteivät ne lämmitä jääkaappia tai pakastinta turhaan.
Kiinnitä huomiota kodinkoneiden ominaisuuksiin, ja valitse mahdollisimman energiatehokkaat ratkaisut. Tämän jälkeen voit siirtyä pohtimaan kodinkoneiden ympärille sopivia säilytysratkaisuja. Valitse tasojen ja kaappien korkeudet niin, että keittiössä on ergonomista ja miellyttävää toimia. Mitä enemmän kurottelua ja kumartelua, sitä raskaammaksi kokkailu käy arjessa. Mikäli uudistat koko keittiön, on hyvä pohtia, halutaanko pistorasioiden määrään ja valaistukseen muutoksia helpottamaan arjen toimintoja. On tärkeää huomioida myös keittiön turvallisuus, jotta koko perhe pystyy oleskelemaan siellä huoletta.
Panosta pintamateriaaleissa laatuun
Lattiaksi kannattaa valita erityisen kestävä materiaali, sillä arjessa sattuu ja tapahtuu, kun astioita putoaa käsistä ja ruokatahroja joudutaan hinkkaamaan lattiasta irti. Myös keittiötasojen ja kaappien ovien materiaalit kannattaa valita huolella, sillä vuosien saatossa niihin voi tulla monenlaista osumaa.
Pienilläkin pintamateriaalimuutoksilla, kuten vetimien, välitilan ja kaappien ovien vaihtamisella voi saada suuren muutoksen keittiön yleisilmeeseen. Kokonaisvaltaisessa keittiöremontissa kaikki materiaalit menevät luonnollisesti uusiksi. Keittiön väritys kannattaa valita suhteellisen neutraaliksi – ilmettä voi vaihdella omien mieltymysten mukaan esimerkiksi keittiöpyyhkeillä ja muilla sisustustekstiileillä. Keittiön on nimittäin usein sellainen kodin tila, jonka toivotaan kestävän vähintään kymmenen vuotta. Neutraalit värit kestävät parhaiten aikaa ja helpottavat asunnon mahdollista myyntiä tulevaisuudessa.
Kun olet suunnitellut arkeesi sopivan pohjaratkaisun, silmää miellyttävät kestävät materiaalit ja energiatehokkaat kodinkoneet, muista vielä kilpailuttaa suunnitelmasi eri toimijoilla. Kiinnitä hinnan lisäksi huomiota toimitusaikoihin ja mahdollisuuteen saada myös keittiön asennustyöt samasta liikkeestä hyvään kokonaishintaan.
Varmista tarvittavat luvat ja luota ammattilaiseen
Etenkin kokonaisvaltainen keittiöremontti on sellainen, joka saattaa vaatia lupia. Nämä ovat tärkeitä erityisesti taloyhtiöissä, joissa isommista remonteista on ilmoitettava sekä suunnitelmat esitettävä isännöitsijälle ja taloyhtiölle. Yleensä luvan saaminen on vain ilmoitusluontoinen asia, mutta varmista asia ennen työn aloitusta. Tapauksissa, joissa tilan käyttötarkoitusta muokataan tai kantaviin seiniin tehdään muutoksia, on syytä aina ottaa yhteyttä oman kaupungin tai kunnan rakennusvalvojaan.
Monissa remonttitöissä, kuten sähkö- ja putkiasennuksissa, vaaditaan ammattilaisen pätevyys. Tämä on tärkeää ennen kaikkea siksi, ettei asunnon kantaviin rakenteisiin muodostu vaurioita väärin tehdyn työn vuoksi. Nämä virheasennukset koituvat usein kalliiksi, ja myös vakuutusyhtiöt vaativat usein dokumentin siitä, että työn on suorittanut pätevöitynyt ammattilainen. Huomioi, että ennen vuotta 1994 rakennetuissa taloissa purkutöihin vaaditaan asbestitestaus, ja mikäli näytteistä löytyy asbestia, saa purkutyön suorittaa vain työhön valtuutettu urakoitsija.
Hyödynnä keittiöremontista kotitalousvähennys, jonka saat ammattilaisten tekemästä työstä, ja dokumentoi kaikki remonttiin liittyvät asiat huolellisesti talteen. Vanhoja keittiökalusteita ei kannata heittää kaatopaikalle, mikäli ne on saatu ehjänä seinistä irti. Moni ostaa mielellään edullisesti vanhan keittiön esimerkiksi kesämökille tai autotallin säilytystilaksi.
Lisälähteitä:
https://braleva.fi/fi/ukk/#luvanvaraiset-muutostyot
https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/verokortti-ja-veroilmoitus/vahennykset/kotitalousvahennys/