8 ideaa ansaita rahaa kotona

Miltä itsesi johtaminen kuulostaa? Monelle ihmiselle se kuulostaa tavoittelemisen arvoiselta unelmalta. Jos sinä kuulut näiden henkilöiden joukkoon, saatat haluta harkita yrittäjyyttä ja saada itsellesi kotona työskentelemisen edut. Lue vinkkimme 8 ideasta, joiden avulla voit alkaa tehdä töitä kotoa käsin.

1. Työskentele kotoa käsin

Yksi helpoimmista keinoista tehdä töitä kotoa käsin on tuoda nykyiset työt kotiin. Etätöiden tekeminen yleistyykin jatkuvasti. Moni työnantaja vastaa tarpeeseen tarjoamalla joustavampia mahdollisuuksia kotona työskentelyyn. EU:ssa kotoa käsin työskenteleminen on jatkuvassa, tasaisessa kasvussa: Euroopan komission tilastojen mukaan yleisintä kotoa käsin työskenteleminen on Hollannissa, jossa kotona työskentelee 13,7 % ihmisistä. Hollannin perässä tulee Luxemburg sekä Suomi, molemmat noin 12 %:lla.

Keskustele työpaikalla kollegojesi kanssa, mitä etätöiden tekeminen käytännössä tarkoittaa ja miten usein etätöitä on mahdollista tehdä. Erityisesti jos käytät töissäsi kannettavaa tietokonetta, töiden tekemisen kotoa käsin voi aloittaa milloin vain. Etätöiden tekemisessä hyvään internetyhteyteen pääseminen on tärkeää, mutta samalla on pidettävä mielessä, että kaikkia yrityksen ohjelmistoja ei turvallisuussyistä pysty käyttämään kaikissa verkoissa. Käytännön asiat voi tarkistaa keskustelemalla työkavereiden kanssa.

Kotona työskenteleminen pitäisi silti saada pidettyä erillään vapaa-ajasta. Paras tilanne on, jos kotoa löytyy erillinen työpiste. Usein ihmiset hyödyntävät joustavampaa järjestelyä työskentelemällä esimerkiksi kahviloista tai parvekkeelta käsin. Etätöissäkin on kuitenkin muistettava, että kyseessä on täysi työskentelyyn käytettävä työpäivä ja että monen tunnin tietokoneella istuminen vaatii mukavan mutta ergonomisen paikan töiden tekemiseen.

2. Ryhdy freelanceriksi

Freelancerina työskenteleminen on hyvä tapa siirtyä itsenäiseksi toimijaksi. On kuitenkin monia käytännön asioita, joita on hyvä huomioida – asiakkaiden hankkimisesta potentiaaliseen laskutukseen sekä freelancer-tulojen verotuksen hoitamiseen. Toisaalta lisääntyy myös valinnanvapaus sen osalta, mitä projekteja tekee sekä kuinka hallinnoi ajankäyttöä. Ja ne ovat pienellä panostuksella saatuja hyötyjä kotona työskentelemisestä.

Freelancerin palkka ei välttämättä ole yhtä vakaa kuin yhdeksästä viiteen työskentelevällä palkkatyöntekijällä. Mutta tuntipalkka voi tutkimuksen mukaan kasvaa merkittävästikin suuremmaksi. Tämä tarkoittaa sitä, että pystyy tekemään töitä vähemmän mutta mahdollisesti tienaamaan saman verran kuin kokopäivätöissä. Forbesin mukaan freelancereiden vapaa-ajan ja töiden välinen suhde on yllättävän palkitseva, ja 84 % kokopäiväisistä freelancereistä ajattelevat työn mahdollistavan heille sellaisen tavan elää kuin he haluavat (kokopäiväisesti päivätöissä työskentelevillä vastaava luku on 63 %).

Tämä vaihtoehto ei kuitenkaan sovellu epäjärjestelmällisille henkilöille, sillä yrityksen pyörittäminen vaatii omistautumista. Kun aloitat, valmistaudu miettimällä realistisesti, keitä maksavat asiakkaasi ovat ja varmista suhteet heihin. Ja vaikka monet projektit voikin tehdä etätyönä (verotuslainsäädännöstä riippuen voit jopa työskennellä ulkomailla), hyvä, pitkäaikainen työsuhde saattaa vaatia matkustamista sekä mahdollisesti verkostoitumista kasvotusten.

3. Muuta intohimosi liiketoiminnaksi

Onko sinulla jokin taito tai harrastus, jota haluaisit tehdä täysipäiväisesti? Digitaaliaikanamme monet ihmiset palaavat perusasioihin, mikä luo mahtavan mahdollisuuden jollekin kätevälle tai taitavalle. Oletko lahjakas käsitöissä? Onko huonekalujen kunnostus intohimosi? Ehkä nämä taidot on mahdollista muuttaa rahaksi.

Yksi tapa testata liiketoimintasuunnitelman kannattavuutta on kokeilla tuotteiden myymistä verkkosivuilla. Omien verkkosivujen ylläpito sekä aktiivisuus eri sosiaalisen median kanavissa, kuten Instagramissa, ovat hyviä tapoja tuoda esiin brändiäsi sekä viestiäsi. Avainasemassa on tuotteistasi mahdollisesti kiinnostuneiden henkilöiden tavoittaminen, jakelun varmistaminen, uusien asiakkaiden hankinta sekä kiinnostuksen ylläpitäminen.

Online-toiminnan lisäksi paikallisilta markkinoilta sekä messuilta on usein mahdollista vuokrata pöytä tuotteiden myyntiin. Voit myydä uniikkeja esineitä tai jopa kustomoituja mittatilaustyönä tehtyjä kappaleita. Mitä ikinä päätätkin myydä, varmista, että voit suorittaa jakelun tehokkaasti ja että asiakaspalvelulle jää aikaa.

4. Kokeile vintagea tai kierrätystavaran myyntiä

Ehkä et tee käsitöitä, mutta olet erityisen hyvä kierrätystavaran ostamisessa tai keräilyssä. Tällä voidaan tarkoittaa mitä vaan brändivaatteista antiikkiin tai vintage-tuotteisiin. Jopa jokapäiväinen käyttötavara voi olla sellaista, mitä ihmiset hakevat, jos he eivät halua ostaa pelkästään uusia tuotteita.

Lähes minkä vaan tavaran myyntiin esimerkiksi Tori.fi ja paikalliset myynti-ilmoitukset ovat kokeilemisen arvoisia myyntipaikkoja. Jos erikoistut tietyn tyyppisiin tuotteisiin, kuten vintage-design-vaatteisiin, on olemassa myös maailmanlaajuisesti toimivia yrityksiä, joiden kautta voi joko myydä maksusta tai jotka ostavat tuotteet myyntiin.

Liiketoiminnan näkökulmasta, kuten kaikissa muissakin yritysideoissa, paljon on kiinni siitä, miten paljon aikaa, energiaa ja tutkimustyötä olet valmis panostamaan. Jos sinusta tuntuu, että olet löytänyt markkinaraon ja oikean kutsumuksesi, voit ryhtyä yksityisyrittäjäksi. Tässä tapauksessa on otettava huomioon tietyt startup-kulut, kuten verkkokaupan perustaminen, digitaalinen markkinointi ja liiketoiminnan hallinnointiin liittyvät kulut.

5. Ryhdy fitness-asiantuntijaksi

Tämä kategoria voi myös liittyä henkilön intohimoihin. Oletko fitness-alan asiantuntija, joka haluaisi jakaa tietämystään muillekin? Erityisesti jos olet sertifioitu valmentaja (jos et, voit harkita sertifikaatin hankkimista), kotoa käsin työskenteleminen on mahdollista.

Kotonasi on ehkä tilaa salin tai studion perustamiseen. Tai nautit matkustamisesta asiakastapaamisiin. Oli tilanne kumpi vain, fitness-asiantuntijoista on suurta kysyntää kasvattamaan ihmisten kuntoa, fyysistä suorituskykyä tai vain neuvomaan ihmisiä elämään yleisesti terveellisemmin.

Fitness-asiantuntijat jakautuvat moniin alakategorioihin, kuten joogaohjaajiin, tanssinopettajiin sekä hyvinvoinnin koordinaattoreihin, jotka työskentevät konsultteina esimerkiksi yrityksille. Muita samantyylisiä ammatteja ovat esimerkiksi ravitsemusterapeutti ja fysioterapeutti, jotka vaativat tutkinnon tai virallisen koulutuksen.

6. Tuo itsesi esiin kosmetologina tai kampaajana

Häät, lukion vanhojen tanssit ja syntymäpäiväjuhlat – ihmiset haluavat olla parhaimmillaan juhliessaan elämän isoja virstanpylväitä. Jos sinulla on lahjoja ja kokemusta meikkaamisesta tai hiusten leikkaamisesta, miksi et laajentaisi toimintaasi kodin ulkopuolelle? Erityisesti jos olet halukas matkustamaan asiakkaiden luo, tämä voi olla hyvä liiketoiminnan idea.

Sosiaalinen media on hyvä tapa mainostaa omia kykyjä ja tyytyväisiä asiakkaita heidän ollessa parhaimmillaan. Instagram toimii loistavana paikkana tuoda esiin meikkauksia ja kampauksia. Muista vain aina pyytää ihmisiltä lupa kuvien julkaisemiseen. Älä epäröi laittaa töitäsi esille verkossa ja näyttää ihmisille, mitä he voivat saada kääntyessään ammattitaitosi puoleen.

7. Vastaanota vieraita bed and breakfast -yrittäjänä

Bed and breakfast -konsepti kodeille ei varsinaisesti ole uusi keksintö, vaan on sillä on historiansa vähintään satojen vuosien takaa. Kotimajoituksista matkustajille on aina ollut kysyntää ja siinä on etunsa hotelleihin verrattuna. Emännille ja isännille se mahdollistaa kotoa käsin työskentelyn, sillä koti toimii yrityksenäsi. Matkustajalle se puolestaan tarkoittaa usein steriilejä hotelleja kodikkaampaa ja mahdollisesti halvempaa kokemusta.

Airbnb-asunnot ovat moderni muoto bed and breakfast -toiminnasta. Airbnb-majoituksessa asunnon omistaja ei yleensä yövy itse kotona samanaikaisesti matkustajien kanssa. Se on myös helpompi majoitustapa monelle, sillä asuntojen listaukseen ja löytämiseen on käytössä sille perustettu sivu. Lisäksi bed and breakfast -majoitus on usein virallinen yritys, kun taas Airbnb-asunto voi olla (paikallisista säädöksistä riippuen) sivutoimintaa ilman vastaavaa sääntelyä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että sen ylläpitämisessä olisi vähemmän työtä, sillä tyytyväiset asiakkaat tarkoittavat hyviä arvosteluja sekä jatkuvia varauksia.

8. Hyödynnä kirjoitustaitojasi työssä

Joka päivä luet verkossa kirjoituksia, joista olet kiinnostunut – blogeista oppaisiin ja mainoksista artikkeleihin. Yrityksillä ei välttämättä ole aikaa tai resursseja täyttää kaikkia kirjoitustyön tarpeita, joten projektityötä on tarjolla joka puolella maailmaa.

Ala on hyvin äkkiä noussut pinnalle ja kirjoitetulle sisällölle on suurta kysyntää. Toisaalta alalla on myös kilpaillut markkinat. Mikä saa sinut erottumaan joukosta kirjoittajana? Oletko itseoppinut ja sinulla on loistava portfolio? Tai onko sinulla kielistä tai viestinnästä tutkinto, jonka haluat nostaa esiin? Näytä töitäsi potentiaalisille asiakkaille, jotta he voivat nähdä, miksi heidän tulisi valita sinut kirjoittajakseen. Varmista myös, että työsi on virheetöntä niin typojen kuin myös muotoilun, kuten ylimääräisten välilyöntien ja virheellisten välimerkkien, osalta.

Myös erikoistuneille kirjoittajille, kuten teknisille kirjoittajille, UX-kirjoittajille ja hakemusten kirjoittajille, on omat markkinansa. Koulutukseesi, ammatilliseen kokemukseesi sekä henkilökohtaisiin kiinnostuksen kohteisiisi perustuen etsi työllesi oikea yleisö ja tuo itsesi esiin loistavana kirjoittajana sillä alalla, joka sopii sinulle parhaiten.

Mitä ikinä päätätkään tehdä, liiketoimintasuunnitelman luominen ja oikeiden hankkijoiden löytäminen ovat avaintekijöitä siihen, että voit keskittyä ydinliiketoimintaasi. Jos tarvitset apua start-up-pääoman hankkimiseen, selvitä mahdollisuutesi saada lyhytaikaista lainaa sekä rahoitusta, joka voi johdattaa sinut menestyksesi tielle.

 

Lue myös tämä:

Teetkö töitä kotona? 11 vinkkiä, joilla teet etätyöskentelystä tehokkaampaa

Saatat olla myös kiinnostunut näistä

Sorry, there are errors on the page: