Onnistunut opiskelijan talous vaatii suunnitelmallisuutta

Puhuttaessa opiskeluajan taloudesta, syntyy monille mielikuva tonnikalasta, nuudeleista ja panttipullojen avulla kasaan haalituista ylimääräisistä euroista. On totta, että opiskeluajan taloustilanne on usein tiukka, jolloin omaa taloutta täytyy seurata erityisen tarkasti. Hyvällä suunnittelulla ja oman talouden säännöllisellä seurannalla on kuitenkin mahdollista selvitä opiskeluajan yli ilman suurempaa taloudellista katastrofia. Keräsimme tähän blogitekstiin tärkeimmät opiskeluajan talouden osa-alueet sekä tietoa, mitä niissä tulee huomioida.

Selvitä tuet ja muut tulonlähteet

Opiskelijalla on Suomessa useampia tapoja saada opintoaikana tuloja. Tunnetuin ja yleisin opiskelijan tulonlähde on Kelan maksama opintotuki, joka koostuu opintorahasta ja opintolainasta, mikäli opiskelija päättää haluavansa ottaa lainan. Opintorahaa ei makseta kaikille samaa summaa, vaan sen kokonaismäärä lasketaan mm. hakijan iän, asumismuodon ja lasten mukaan. Mikäli opiskelija asuu avoliitossa tai vanhempiensa luona, on opintuen määrä pienempi verrattuna yksin asuvaan opiskelijaan. Kotona asuvan opiskelijan tapauksessa vanhempien tulot voivat vaikuttaa opintorahan myöntämiseen.

Opintotuen lisäksi opiskelijalla on mahdollisuus saada yleistä asumistukea, jota Kela maksaa ruokakunnan perusteella. Tällä tarkoitetaan sitä, että asumistuen myöntämiseen vaikuttavat kaikki samassa asunnossa asuvat henkilöt tuloineen. Asumistuen määrä voi olla enintään 80% Kelan määrittelemistä asumisen enimmäiskustannuksista. Muista laittaa kaikki tukihakemukset ajoissa vireille, sillä etenkin opintojen alkamisaikaan käsittelyjonoissa on ruuhkaa. Tietyillä aloilla opiskelijoilla on mahdollista hakea myös erilaisia stipendejä ja apurahoja esimerkiksi jatko-opintoihin tai lopputyötä varten.

Tukien lisäksi opiskeluajan kassaa voi kartuttaa myös tekemällä töitä opintojen ohessa. Tärkeää on suhteuttaa työnteko niin, ettei oma jaksaminen ja opintojen suorittaminen kärsi liikaa. Taloudellisesti työnteko kannattaa laskea niin, ettei se vaikuta opintotuen määrään laskevasti. Jokaisella opiskelijalla on kalenterivuosittainen tuloraja, joka määräytyy käytettyjen tukikuukausien mukaan. Mikäli tuloraja ylittyy, laskee opintotuen määrä. Tuloksi lasketaan myös pääomatulot, kuten osingot ja vuokratulot.

Opintolainan ehdoista sovitaan oman pankin kanssa

Opintolainaa ei makseta opiskelijalle automaattisesti, vaan sitä täytyy hakea erikseen omasta pankista. Kyseessä on nimensä mukaisesti laina, joka tulee maksaa takaisin pankin kanssa sovittujen ehtojen mukaisesti. Kela myöntää lainalle valtiontakauksen, mutta lainan takaisinmaksusta, koroista ja muista ehdoista on sovittava itse pankin kanssa.

Jos olet aloittanut korkeakouluopinnot 1.8.2014 tai myöhemmin ja suoritat tutkintosi määräajassa, voit hyötyä opintolainahyvityksestä. Tämä tarkoittaa sitä, ettei sinun tarvitse maksaa itse koko opintolainan summaa takaisin, sillä Kela kuittaa osan lainastasi. Vaatimuksena on myös, että opintolainaa on nostettu yli 2 500€. Opintolainan takaisinmaksu alkaa normaalisti viimeistään noin kaksi vuotta opintojen päättymisen jälkeen eli lainaa ei tarvitse maksaa takaisin vielä opiskeluaikana.

Laske opiskeluajan budjetti

Kun tulopuoli on laskettu kuntoon, on aika kääntää katseet kuluihin. Opiskelijat voivat olla hyvinkin erilaisissa elämäntilanteissa, minkä vuoksi opiskelija-arjen budjetointi täytyy aina suhteuttaa omaan elämään sopivaksi. Perheellinen uudelleenkouluttautuja on harvoin täysin samassa tilanteessa kuin juuri kotoa opiskelemaan muuttanut nuorukainen. Elämäntilanne vaikuttaa vahvasti taloudelliseen tilanteeseen, eikä valmista kaikkiin pätevää budjettia ole olemassa. Tämän vuoksi jokaisen opiskelijan tulisikin laskea oma henkilökohtainen budjetti.

Mikäli olet muuttamassa opintojen vuoksi uuteen kotiin, kannattaa sopivaa asuntoa lähteä kartoittamaan ensin opiskelija-asuntoja tarjoavilta tahoilta, sillä näissä vuokran suuruus on usein laskettu valmiiksi opiskelijan budjettiin sopivaksi. Opiskelija-asunnoissa vuokran hintaan sisältyy usein vesi, sähkö ja muut perustarpeet, joista yksityisellä vuokranantajalla joutuu maksamaan erikseen. Huomioi myös, että lähes kaikissa vuokra-asunnoissa täytyy maksaa vuokravakuus, joka on yleensä 1-2 vuokran suuruinen summa. Tämän summan saa takaisin vuokrasuhteen päätyttyä, mikäli asunnossa ei ole huomautettavaa. Myös kotivakuutus on tärkeä laskea budjettiin mukaan.

Arvioi ja kirjaa ylös, paljonko uskot, että kulutat opiskelijana arjen eri osa-alueisiin, kuten ruokaan, hygieniatarvikkeisiin, bussikorttiin, vakuutuksiin, asumiseen, harrastuksiin, jne. Pidä ensimmäiset opiskelukuukaudet tarkasti kirjaa menoistasi, jotta saat selville, pitävätkö alkuperäiset arviosi paikkaansa. Korjaa budjettia tarvittaessa ja mieti, kuinka rahoitat muuttuneet menosi. Budjetti tulisi aina olla laskettu niin, että tulot riittävät kattamaan menot.

Kilpailuta arjen kulut ja hyödynnä opiskelijaedut

Mieti, millaisissa kuluissa voisit säästää. Opiskelijaruokailu on Suomessa edullista, ja joissakin opiskelijaravintoloissa ruokaa voi ostaa myös kotiin. Näin voit syödä monipuolisesti ja terveellisesti hyvinkin edullisesti ilman, että kaupassa tarvitsee laskea jokaista senttiä. Vakuutukset, sähkösopimukset, puhelinliittymät ja muut arjen kiinteät kulut kannattaa kilpailuttaa useammalla palveluntarjoajalla, ja valita sitten itselle hinta-laatusuhteeltaan paras vaihtoehto. Hyödynnä opiskelija-alennuksia, julkista liikennettä ja erilaisia tarjouksia. Arjessa voi tehdä paljonkin säästöjä, kun pitää silmät auki ja käyttää mielikuvitusta.

Opiskeluajan budjettipohja voi näyttää esimerkiksi tältä:

TULOT / KK

MENOT / KK

Opintotuki 255€

Vuokra opiskelija-asunnossa (sis. vesi, sähkö ja internet) 420€
 

Asumistuki 400€
 

Bussikortti 35€

Opintolaina 250€

Ruokakulut 170€

Työt opintojen ohella 450€
 

Puhelinliittymä 15€

 

Opiskelumateriaalit, kirjat ja tarvikkeet 30€

 

Hygieniatuotteet (wc-paperi, suihkusaippua, ym.) 20€

 

Harrastukset 150€

 

Hauskanpito 100€

 

Vaatteet 50€

 

Kodinhoito ja siivous 20€

TULOT YHTEENSÄ: 1 355€

Lääkkeet 15€

MENOT YHTEENSÄ: 1075€

Muut kulut 50€

SÄÄSTÖÖN: 280€

 

Säästä tai sijoita pienellä pääomalla kuukausittain

Kuten huomasit taulukosta, näkyy yhtenä opiskelijan talouden osa-alueena säästäminen. Mitä aiemmin säästämisen ja sijoittamisen aloittaa, sitä tehokkaammin siitä pystyy luomaan itselleen passiivisen tulonlähteen pitkälle tulevaisuuteen. Säästäminen luo taloudellista turvaa arjen yllättävien kulujen varalle, eikä esimerkiksi odotettua suurempi sähkölasku tai kouluun tarvittavat ylimääräiset materiaalit syökse omaa taloutta ahdinkoon. Säästäminen ei vaadi suuria tuloja, vaan pienelläkin pääomalla pääsee alkuun. Lue lisää säästämisestä blogistamme: link to blog about saving does not require a large income

Opiskeluaikana on mahdollista pärjätä taloudellisesti ilman huolta, kunhan suunnittelee oman budjetin etukäteen ja pitäytyy siinä. On hyvä myös muistaa, että opiskeluaika kestää elämästä vain pienen hetken, jonka jälkeen omat tulot useimmiten kasvavat merkittävästi työelämään siirryttäessä. Kun omaa taloutta oppii hallitsemaan jo opiskeluaikana, on tulevaisuuden ansioiden järkevä käyttö huomattavasti helpompaa. Ota siis oman taloutesi ohjat käsiin jo opiskeluaikana!

https://www.kela.fi/opintotuki

https://www.kela.fi/opintotuki-opintolaina

Saatat olla myös kiinnostunut näistä

Sorry, there are errors on the page: