5 vinkkiä lainan nopeampaan takaisinmaksuun

Monilla ihmisillä on lainaa kulutusluotoista asuntolainoihin. Lainan ottaminen on yllättävän suuri osa kulttuuriamme. Luotto voi helposti nopeuttaa suunnitelmiesi toteutumista tai ison hankinnan tekemistä. Kuitenkin luotosta voi muodostua ongelma, jos ei ole huolellinen. Näillä viidellä vinkillä suunnittelet fiksummin ja maksat lainasi takaisin nopeammin.

1. Hyödynnä kaikki apu

Vaikka lainan ottaminen on tavallista, on mielenkiintoista, että ihmiset kuitenkin puhuvat siitä hyvin vähän. Ehkä et halua nostaa aihetta esiin illallispöydässä, mutta jos sinulla on vaikeuksia maksaa lainaa takaisin, älä unohda, että apu voi löytyä läheltä. Läheinen ja luotettava ystävä voi muistuttaa sinua siitä, että et ole yksin, tai antaa sinulle arvokkaita lainaneuvoja, joiden avulla saat talousasiasi kuntoon.

Useat maat tarjoavat ilmaista lainaneuvontaa. Asiantuntijat eivät tuomitse, vaan auttavat asiakkaita tekemään parempia päätöksiä. Jos sinulla on hankaluuksia maksaa lainaa takaisin, kannattaa ottaa yhteys lainantarjoajaan, ja keskustella vaihtoehdoista. Heidän etujensa mukaista on se, että maksat lainasi takaisin, ja usein he tekevät asiakkaidensa kanssa yhteistyötä, ja luovat takaisinmaksusuunnitelman, jotta lainan takaisinmaksu helpottuisi.

2. Priorisoi tärkeimmät lainat

Jos sinulla on monta laskua rästissä, on tärkeää priorisoida ja miettiä, mitkä laskuista on tärkeintä maksaa ensin. Esimerkiksi kotiin liittyvät kiireelliset maksut on hyvä hoitaa ensin. Jos tarvitset lainaa hätätapauksessa, kannattaa kääntyä puoleemme ja kysyä Ferratumin asiantuntijoiden neuvoa.

Brittiläinen Money Advice Service listaa tärkeimmät maksuiksi kotiin liittyvät maksut, jotka tulisi aina maksaa ensin, kuten kodin sähkö- ja lämmityskulut, mikäli on vaarana, että ne katkaistaan. Tämän jälkeen tulevat muut velat, kuten ystäviltä tai perheeltä otetut lainat, tilinylitykset tai muut lainat.

Jos sinulla on useita lainoja, voit myös helpottaa lainan takaisinmaksua ottamalla yhdistelmälainan, jolloin yhdistät pienet tai keskisuuret lainat yhdeksi huomattavasti edullisemmaksi lainaksi. Tämä helpottaa lainanmaksua, ja saat todennäköisesti alhaisemman koron, joka auttaa sinua maksamaan lainasi takaisin nopeammin.

3. Seuraa kulujasi

Älä arvaile mihin rahasi kuluvat joka kuukausi, vaan pidä päiväkirjaa kuluistasi. Se voi olla silmiä avaava kokemus monelle, kun näkee mihin rahat oikeasti kuluvat.

Lainan takaisinmaksun vuoksi on tärkeää, että tiedät mihin rahasi kuluvat joka kuukausi. Jotta voit olla mahdollisimman tehokas, sinun tulisi seurata joka ikistä senttiä, jonka tienaat ja jonka kulutat. Jos esimerkiksi ostat joka aamu kahvin töihin mennessäsi – se ei kaada talouttasi, mutta kun ostat kahvin joka arkipäivä, yhteenlaskettuna siitä saattaa muodostua yllättävän suuri summa.

Rahan kulutustasi voit seurata usean erilaisen sovelluksen kautta. Lisäksi monen pankin sovellusten avulla voit myös seurata menojasi. Älä unohda ottaa laskuihin mukaan myös käteisen käyttöä! Usein lompakossa olevat kolikot käytetään sen kummemmin ajattelematta. Joskus säästöpossun vieminen pankkiin antaa perspektiiviä siitä, kuinka kolikoista voi ajan mittaan muodostua suuria summia.

4. Tee ostoksia fiksusti

Kun raha on tiukalla, ihmiset ajautuvat usein alennusmyynteihin. Kuitenkin jotkut aleostoksista olisi saattanut jäädä väliin, mikäli alemainos olisi jäänyt näkemättä. Ihmiset usein tuntevat säästävänsä rahaa tehdessään ostoksia alennusmyynneissä, vaikka säästöjä tehdään oikeasti silloin, kun ylimääräiset ostokset jätetään tekemättä.

Ruokakaupassa käydessäsi kannattaa pysyttäytyä ostoslistassa, ja välttää heräteostoksia. Jos listallasi oleva tuote on kuitenkin alennuksessa – silloin sinä hyödyt alennuksesta!

Harkitse myös kaupan oman merkin tuotteiden ostamista, sillä pitkällä aikavälillä säästät, kun ostat edullisempia tuotteita. Kun säästät rahaa aina silloin, kun on mahdollista, säästämääsi summa auttaa sinua maksamaan laskusi ja lainasi nopeammin.

5. Säästä rahaa sosiaalisissa menoissa

Kuvittele, että olet menossa ulos syömään ystäviesi kanssa. Teillä on oikein hauskaa, mutta sitten tulee aika maksaa. Joskus saatat jäädä hauskanpidon pyörteisiin, jolloin saatat tuntea olosi anteliaaksi tai sinusta tuntuu, että on sinun vuorosi tarjota ruoat ystävillesi. Sosiaaliset menot, kuten ystävien tapaaminen kahvilla tai illallisen merkeissä, maksaa yleensä enemmän kuin olit ajatellut.

Jos yrität maksaa lainojasi takaisin ja saada taloutesi kuntoon, pienikin muutos auttaa. Tee edullisia valintoja, kun tapaat ystäviäsi – valitse kotiruoka ravintolaruoan sijaan tai järjestä nyyttärit, jolloin kaikki ystäväsi tuovat jotain tarjottavaa. Jos sinulla on tapana kuluttaa liikaa rahaa tavatessasi ystäviäsi, kannattaa jättää muutama kerta väliin säästääksesi rahaa, ja jättää rahan kuluttaminen vain erikoistilaisuuksia varten. Toinen vaihtoehto on määrittää budjetti itselle jo etukäteen. Joskus voi olla turvallisin vaihtoehto ottaa mukaan käteistä vain sellainen summa, jonka olet valmis kuluttamaan.

Jos haluat maksaa velkasi takaisin, se tarkoittaa satsaamista vain tärkeisiin hankintoihin ylimääräisten heräteostosten sijasta. Kun olet tehnyt selväksi sen, mihin rahasi kannattaa kuluttaa, ja mitä laskuja hoitaa ensin, pitäydy tiukasti päätöksessäsi säästää rahaa, jotta pidät raha-asiasi hallinnassa.

Saatat olla myös kiinnostunut näistä

Sorry, there are errors on the page: