Neljä helppoa askelta - näin teet talouden vuosisuunnitelman

Vuodenvaihde symboloi monelle uutta alkua, jolloin tehdään lupauksia ja katsotaan uudella energialla kohti tulevaa. Uusi vuosi on mahtava tilaisuus tarkastella myös omaa taloutta uudesta näkökulmasta sekä tehdä arjen talouden vuosisuunnitelma. Kokosimme yhteen neljä helppoa askelta, joilla otat oman arjen talouden helposti haltuun.

Kirjaa tulot ja menot selkeästi ylös

Arjen taloudenhallinta lähtee aina tulojen ja menojen kartoittamisesta, sillä ne ovat koko arjen talouden perusta. Laske ensin yhteen kaikki kuukausittaiset tulosi. Näitä ovat esimerkiksi palkka, lapsilisät ja erilaiset tuet. Huomioi vuosisuunnitelmassa myös mahdolliset vuosittaiset tulot, kuten tekijänoikeuskorvaukset tai muut palkkiot.

Kirjaa seuraavaksi ylös kaikki kuukausittaiset kiinteät kulut. Näitä ovat esimerkiksi vuokra tai asuntolainan lyhennys, vastike, ruokakulut, bussikortti, harrastusmaksut, suoratoistopalvelut, lääkkeet, päivähoitomaksut, lemmikkien kulut sekä vesi- ja sähkömaksut. Kirjaa kulut ylös mahdollisimman tarkasti. Jos kulujen kartoittaminen tuntuu haastavalta, voit ottaa vanhoja tiliotteita avuksi. Niistä saat kuvan, mihin rahat ovat menneinä kuukausina kuluneet.

Ennakoi vuoden korkeammat kuluerät

Meillä kaikilla on vuoden aikana isompia kulueriä, eikä budjetti ole joka kuukausi aivan samanlainen. Usein isommat kuluerät toistuvat kuitenkin vuodesta toiseen samana, jolloin niitä on helppo ennakoida. Toistuvia suurempia kulueriä arjessa ovat esimerkiksi vakuutusten ja harrastusten vuosimaksut, erilaiset juhlapyhät ja lomakaudet, auton katsastukset ja määräaikaishuollot sekä kodin ylläpitotoimet. Laske yhteen kaikki tiedossa olevat vuosittaiset kulut ja jaa niiden kokonaissumma kahdellatoista. Näin saat selville, kuinka paljon sinun tulee kuukausitasolla laittaa rahaa sivuun vuosikuluja varten.

Kaikki kuluja ei voi ennakoida, minkä vuoksi puskurirahaston kartuttaminen on tärkeää. Puskurirahastoa voi lähteä kasvattamaan pienelläkin summalla, laittamalla alkuun esimerkiksi 10€ kuukaudessa säästöön. Tärkeintä on luoda säästämisestä itselleen rutiini. Summaa voi kasvattaa aina sitä mukaa, kun oma talous antaa siihen mahdollisuuden. Puskurirahasto tuo turvaa arjen yllättäviin kuluihin, joita ei ole pystynyt ennakoimaan.

Päätä taloudelliset tavoitteesi

Kun kuva oman talouden nykytilasta on selkeä, on tärkeää pohtia omia taloudellisia tavoitteita. Olemme kaikki erilaisissa elämäntilanteissa ja taloudellisissa tilanteissa, minkä vuoksi taloudellinen tavoite on tärkeää valita juuri omaan elämään sopivaksi. Taloudellinen tavoite voi olla esimerkiksi:

 • Minulla on säästötililläni kahden kuukauden nettopalkan suuruinen puskurirahasto.
 • Olen maksanut kaikki velkani pois.
 • Pysyn laatimassani arjen kuukausibudjetissa kolme kuukautta putkeen.
 • Olen säästänyt käsirahan sijoitusasuntoa varten.
 • Sijoitan 500€ rahastoon vuoden aikana.
 • Aloitan säästämisen, ja laitan 10€ säästöön joka kuukausi.

Tavoitteita asettaessa on tärkeää pitää mielessä muutama onnistuneen tavoitteen kulmakivi, sillä liian epämääräinen tai epärealistinen tavoite syö motivaation nopeasti. Taloudelliseen tavoitteeseen päästään todennäköisemmin, jos se on:

SELKEÄSTI MÄÄRITELTY:

Mitä konkreettisempi tavoitteesi on, sitä todennäköisemmin saavutat sen. Moni esimerkiksi haaveilee taloudellisesta vapaudesta tai vauraudesta, muttei ole miettinyt, mitä se juuri omalla kohdalla oikeastaan tarkoittaisi. Mieti siis mahdollisimman yksityiskohtaisesti, minkä konkreettisen asian haluat omassa taloudessasi saavuttaa.

MITATTAVISSA:

Tavoitteen tulisi aina olla jollain tavalla mitattavissa, sillä muuten et voi olla oikein varma, milloin olet sen saavuttanut. Taloudellisissa tavoitteissa on se hyvä puoli, että ne ovat usein hyvinkin helposti mitattavissa numeroiden avulla.

AIKAAN SIDOTTU:

Takaraja tavoitteen saavuttamiselle on se asia, joka erottaa haaveilun tavoitteesta. Taloudellisesta tavoitteesta tulee hetkessä konkreettisempi, kun sille asettaa tietyn aikarajan. Pohdi ensin isompi tavoite, jonka tahdot saavuttaa vuoden aikana, ja jaa se sitten pienempiin kolmen kuukauden välitavoitteisiin. Näin motivaatio pysyy yllä ja pystyt seuraamaan tavoitteen etenemistä.

REALISTINEN:

Moni meistä haaveilee vuoden ansiotulojen suuruisesta puskurirahastosta tai lottovoitosta, mutta toteutettavissa olevan taloudellisen tavoitteen tulee olla realistinen. Esimerkiksi kuukausittainen säästösumma tai lainanlyhennys ei saa rasittaa arjen taloutta liikaa. Suhteuta tavoite realistisesti myös aikaan: kymmenessä vuodessa ehtii paljon enemmän kuin puolessa vuodessa.

TAVOITTELEMISEN ARVOINEN

Pysähdy vielä miettimään, onko tavoite sellainen, jonka tahdot oikeasti toteuttaa. Onko tavoite asetettu oman taloudellisen hyvinvointisi näkökulmasta vai koska niin pitäisi tehdä jonkun muun mielestä? Onko tavoite sopivan haastava, jotta jaksat innostua siitä?

Tee arjen kuukausibudjetti ja seuraa edistymistä

Olet nyt kirjannut ylös kuukausittaiset tulot ja menot, huomioinut vuoden aikana tulevat isommat kuluerät sekä päättänyt taloudellisen tavoitteesi. Nyt on aika rakentaa näiden pohjalta arjen kuukausibudjetti. Budjetin laatiminen onnistuu näin:

 • Mitä jää viivan alle, kun vähennät tuloistasi kaikki kuukausittaiset kiinteät kulut sekä vuosikuluihin tarvittavan säästösumman? Pohdi keinoja säästää kuluissa tai hankkia lisätuloja, jos summa menee miinukselle tai on lähellä nollaa.
   
 • Yhdistä taloudellinen tavoitteesi mukaan budjettiin. Onko omaan budjettiisi sopiva säästösumma esimerkiksi 10€, 50€ vai 500€? Suhteuta tavoitetta vielä budjettiin sopivammaksi, mikäli huomaat, että se ei sovi arjen talouteen sellaisenaan.
   
 • Pidä aina huoli, etteivät kuukausittaiset kulut ylitä tulojasi ja säädä budjettia tarpeen mukaan. Tärkeintä on, että taloutesi pysyy budjetin avulla aina plussan puolella.

Jotta voit varmistua taloudellisen vuosisuunnitelmasi toimivuudesta, muista seurata edistymistäsi vuoden aikana. Voit seurata tavoitteidesi toteutumista esimerkiksi kuukausittain tai kolmen kuukauden välein. Muista juhlia onnistumisia ja nauttia siitä, että olet ottanut arjen talouden ohjat omiin käsiisi!

Lue myös nämä:

https://www.ferratumbank.fi/blog/sijoittaminen-sopii-myos-aloittelijalle

https://www.ferratumbank.fi/blog/digitaalinen-talousosaaminen-on-tullut-jaadakseen

Lisätietoja:

https://www.martat.fi/marttakoulu/omat-rahat/talouden-suunnittelu/

Saatat olla myös kiinnostunut näistä

Sorry, there are errors on the page: