Kysyimme ystävänpäivän alla seuraajiltamme, kuka ihminen heidän elämässään ansaitsee juuri nyt ripauksen lisää rakkautta elämäänsä. Olemme ylpeitä siitä, kuinka ison kasan toinen toistaan liikuttavampia tarinoita saimme lukea – rakkautta oli rutkasti ilmassa moneen suuntaan. Osallistujien perustelut koskettivat meitä niin, että kokosimme niistä koosteen.
Perhe oli ykkösenä monen vastaajan mielessä
Eniten ajatuksia lisää rakkautta kaipaavista läheisistä ansaitsivat perheenjäsenet, ja erityisesti oma äiti oli monella mielessä. Vanhempien todettiin olleen tukena elämän kiemuroissa, ja vaikka useammalla vastaajalla vanhempien elämässä oli tapahtunut kuormittavia asioita, oli rakkautta riittänyt niistä huolimatta jaettavaksi muille. Yhteinen illallinen haluttiin antaa heille lahjaksi kiitoksena kaikesta huolenpidosta vuosien varrella. Myös sisaruksia muistettiin lämpimin sanoin perusteluissa.
Eräs vastaaja kertoi haluavansa tehdä lasten, vanhempien ja sisarusten kanssa yhdessä jotain mukavaa, ja viedä heidät kerrankin syömään. Läheisille haluttiin antaa muissakin vastauksissa hetki aikaa pysähtymiselle ja elämästä nauttimiselle. Moni kuvaili läheistään henkilönä, joka pitää perheen kasassa ja on aina valmiina auttamaan toista hädässä.
Lapsille toivottiin piristystä uusiin elämänvaiheisiin
Useampi vanhempi toivoi voivansa jakaa palkintoillallisen yhdessä oman lapsen kanssa. Monella oli huoli lasten työttömyydestä tai masennuksesta sekä koronan tuomien rajoitusten seurauksena vaarana olevasta syrjäytymisestä. Toisaalta vastauksista välittyi ylpeys siitä, kuinka hienosti lapset olivat selvinneet ja sopeutunet uudenlaisessa tilanteessa esimerkiksi etäkouluun.
Illallinen haluttiin jakaa niin omien lasten kuin kummilastenkin kanssa. Vanhemmat halusivat juhlia mm. valmistumisia ja lapsen muuttamista omaan kotiin, mutta tuoda tukea myös vanhempien erotilanteissa oleville sekä omien parisuhdekriisiensä keskellä kamppaileville nuorille.
Yhteistä aikaa sairauden ja surun keskelle
Monessa vastauksessa nousi esiin läheisen rankka elämäntilanne, kuten sairaus, iso menetys tai elämässä kohdattu suuri suru. Osa kertoi läheisensä menettäneen viime aikoina useamman rakkaan, toisilla onnettomuudet olivat koetelleet terveyttä. Vakavat sairaudet olivat horjuttaneet monen vastaajan läheisen arkea, minkä lisäksi lemmikkien kuolemat ja kodin tulipalo olivat tuottaneet suurta surua.
Kovia kokenutta läheistä haluttiin piristää yhteisellä ajalla, tekemällä jotain tavallisuudesta poikkeavaa ja erityistä. Monessa vastauksessa kehuttiin läheisen positiivista ja sinnikästä elämänasennetta, kun taas toisilla oli kova huoli oman läheisen jaksamisesta rankan tilanteen keskellä. Kaikista vastauksista huokui kuitenkin vahvasti välittäminen ja lämpö omaa läheistä kohtaan.
Läheisille haluttiin piristystä koronan tuomiin haasteisiin
Vallitseva maailmantila näkyi vastauksissa monesta eri näkökulmasta. Osa halusi piristää koronan aikana sairastelleita läheisiään, kun taas toisilla suurin kiitollisuuden aihe oli taloudellinen tuki ja arjen apu, jota esimerkiksi vanhemmat olivat korona-aikana tarjonneet. Vastauksissa nousi esiin useampi tarina, joiden pääosassa oli pienyrittäjä, jonka liiketoimintaa korona on koetellut – heille haluttiin antaa hetken hengähdystauko stressaavasta tilanteesta. Myös hoitotyössä työskenteleviä läheisiä haluttiin muistaa ja kiittää taistelusta eturintamassa pandemiaa vastaan.
Vastauksissa pohdittiin myös koronarajoitusten aiheuttamaa harmia nuorten kannalta. Peruuntuneet penkkarit ja juhlimatta jääneet 18-vuotisjuhlat nousivat esiin useammassa vastauksessa. Kaukosuhteet aiheuttivat myös surua, sillä eri maissa asuvat puolisot eivät olleet nähneet toisiaan pitkän aikaan. Läheisiä haluttiin piristää monin tavoin koronan aiheuttamien pettymysten keskellä.
Läheisten kiittämisen sekä rankassa elämäntilanteessa ja pettymysten keskellä piristämisen lisäksi erityisellä illallisella haluttiin juhlistaa perinteisiä merkkipäiviä, kuten syntymäpäiviä, vuosipäiviä sekä muita elämän tärkeitä hetkiä.
Kiitosta kertyi arjen pienistä asioista
Monissa vastauksissa nousivat esille arjen pienet asiat, jotka olivat kuitenkin suuria kiitollisuuden aiheita. Eräs vastaaja halusi kiittää äitiään, joka kävi hoitamassa koiraa vastaajan pitkien työpäivien vuoksi useamman kerran viikossa. Toiset taas halusivat kiittää puolisoaan päivittäisistä pienistä teoista ja rakkauden osoituksista arjessa.
Useat vastaukset kertoivat läheisistä, jotka pitivät huolta muista melkein unohtaen itsensä. Näille läheisille haluttiin antaa nyt jotain takaisin, osoituksena kiitollisuudesta ja rakkaudesta. Yhteisen vapaa-ajan puute nousi myös esiin useammissa vastauksissa: yhteistä aikaa toivottiin lisää, ja illallisen nähtiin olevan mainio tapa ottaa irtiotto ihan vain kaksin.
Nykyisille ja entisille puolisoille haluttiin hyvää
Kiitollisuus ja rakkaus puolisoita kohtaan näkyi vahvana vastauksissa. Eräs vastaajista kertoi esimerkiksi haluavansa yllättää miehensä yhteisellä illallisella, sillä erityislapsen vanhempina heidän yhteinen aikansa on usein kortilla ja rahat tiukassa. Pisimmillään oman kumppanin kanssa oli pidetty yhtä jo yli 50 vuotta, kun taas osa vastaajista halusi osoittaa arvostusta aivan tuoreelle puolisoehdokkaalle. Halusipa yksi vastaajista viedä Tinder-treffinsäkin palkintoillalliselle kiitoksena tämän vilpittömästä työstä vähäosaisten hyväksi.
Nykyisten kumppanien lisäksi muutama vastaajista halusi lahjoittaa voiton entiselle puolisolleen. Erosta huolimatta nämä entiset puolisot koettiin edelleen ystävinä, joille tahdottiin vain hyvää. Eräs vastaajista kertoi antavansa voittaessaan lahjakortin ex-puolisolleen ja tämän uudelle kumppanille vuosipäivän juhlintaa varten.
Ystäviä haluttiin kiittää tuesta ja läsnäolosta
Ystäviä kiitettiin vastauksissa monesta asiasta, mutta suosituimmiksi syiksi kiitokseen nousivat tuki elämän vaikeina hetkinä sekä aito läsnäolo. Ystäviä kuvailtiin kauniin sanoin avuliaiksi, hauskoiksi, pyyteettömiksi ja upeiksi. Eräs vastaajista halusi viedä pitkän sairauden jälkeen parantuneen ystävänsä juhlimaan. Toisen ystävä oli puolestaan voittanut aiemmin ulkomaanmatkan, johon vastaaja oli päässyt mukaan – nyt olisi ollut mainio tilaisuus tehdä vastalahja kiitoksena. Yksi vastaajista kertoi, että yhteinen ateria ravintolassa olisi hänen pitkäaikaistyöttömälle ystävälleen vuoden kohokohta.
Myös ystävien kohdalla korostettiin toisen tukea silloin, kun oma elämä on ollut epävarmalla ja vaikealla mallilla. Vastauksissa nousi esiin myös kaukana asuvien ystävien kaipuu sekä kiireisen arjen luoma tilanne, jossa ystäviin ei ehditä pitää niin paljon yhteyttä kuin haluaisi. Muistetaan kaikki kiittää läheisiämme, kysellä kuulumisia sekä jakaa riittävästi rakkautta arjessa!