Top 10 helppoa tapaa hallita omaa taloutta päivittäin

Talouden hallinta on ajoittain haastavaa. Kuluuko sinulla rahaa turhuuksiin huomaamattasi? Pienellä vaivalla ja seuraamalla pankkitiliäsi voit säästää rutkasti rahaa. Suomalaiset seuraavat menojaan säännöllisesti, mutta taloutta suunnitellaan paljon heikommin: joka kahdeksas ei suunnittele raha-asioitaan lainkaan ja runsas viidennes suunnittelee taloutensa vain korkeintaan kuukaudeksi eteenpäin, kertoo Finanssialan Keskusliiton selvitys. Tässä muutamia vinkkejä taloutesi hallitsemiseen:

1. Rahan säästäminen

Kun saat palkan tai vastaavan edun tilillesi, nosta pikkuhiljaa rahaa käteisenä. Voit ottaa tavoitteeksi, että sinulta löytyisi kuukauden rahapalkkaa tai etuutta vastaava summa käteisenä hätätapauksia varten. Tämä tuo turvaa ja mielenrauhaa, kun tiedät, että turvakassa löytyy piilosta.

2. Hallitse tulosi ja menosi

On hyvä tietää paljon tulosi ovat kuukaudessa, jotta voit aloittaa oman budjetin suunnittelemisen. Tämän voi tehdä esimerkiksi paperille, laskentataulukkoon tietokoneelle tai käyttää oman pankin suunnitteluohjelmaa. Laita ylös lainat, menot, laskut ja tulot.

3. Valvo velkojasi

Kirjoita ylös kaikki menosi laskujen maksusta lähtien, jotta tiedät taloutesi todellisen tilanteen. Voit esimerkiksi käydä läpi tiliotteesi kuukauden ajalta ja katsoa mihin olet käyttänyt rahaa. Laskujen maksamatta jättäminen vain kasvattaa velkaa. Jos huomaat vaikeuksia hallita velkojasi, ota yhteyttä pankkiin tai lainanantajaasi mahdollisimman pian. Me Ferratumilla palvelemme vuorokauden ympäri maksuttomassa asiakaspalvelussa ja chatissa.

4. Löydä parempia taloudellisia tarjouksia

Älä jää kiinni pankkiin, vakuutusyhtiöihin tai esimerkiksi sähkösopimukseen lojaaliuden tunteesta. Kokeile kilpailuttaa esimerkiksi vakuutusyhtiöitä - se ei maksa sinulle mitään. Voit myös tarkistaa korot ja kulut lainoistasi. Näin voit tehdä talouteesi merkittäviä säästöjä.

5. Arjen säästö

Kun olet lähdössä ruokaostoksille, kirjoita ylös mitä todella tarvitset ja pidä ostoslistasta kiinni. Näin et tuhlaa rahaa turhuuksiin ja taloutesi pysyy vakaana. Aina kannattaa myös katsoa mitä tuotteita on tarjouksessa.

6. Matkustus

Auton käyttökustannukset eivät toistaiseksi näytä olevan laskussa, ja ennen kuin merkittäviä edistysaskeleita sähköautojen suhteen tehdään, suosi julkisia kulkuvälineitä. Kesällä säiden salliessa on kiva aloittaa päivä kävelemällä esimerkiksi töihin tai tapaamiseen. Pyörällä pääset nopeasti ja kuntosi kohenee samalla. Myös kimppakyytejä voi miettiä.

7. Energia

Onko sinulla käytössäsi sähkölaitteita, joita pidät turhaan päällä? Esimerkiksi matkapuhelimen laturi kuluttaa sähköä, jos pidät sitä sähköpiuhassa ilman, että lataat matkapuhelintasi. Huomion voi myös kiinnittää veden kuluttamiseen: valuuko vesi turhaan? 

8. Älypuhelimet

Kaikista uusin älypuhelin voi olla hyvin houkutteleva, mutta kannattaa tarkistaa, onko sillä todella jotain uutta tarjottavaa sinulle. Nykyään voi löytää halvalla todella hyviä älypuhelimia, joihin voi ladata kaiken tarvittavan. Kallein ei aina tarkoita parasta. Rahan tarpeen kohdatessa Joustava-luotolta avun saat heti. Oli kello mitä vain, laina maksetaan tilillesi vain minuuttien sisällä. Joustavalta lainaa nostat aina tarpeen tullen ilman erillistä hakemusta, tarjoten näin nopean ratkaisun odottamattomiinkin menoihin. Luoton saat käyttöösi heti missä vain, täyttämällä nopean hakemuksen kotisivuillamme tai maksuttomassa mobiilisovelluksessamme.

9. Lomat

Lomakausi on juuri aluillaan, mikäs sen ihanampaa! Tarkista matkatarjoukset ja suunnittele lomasi etukäteen hyvin. Omatoimimatkat voivat tulla halvemmaksi kuin valmismatkat. Kannattaa ottaa selvää lomakohteesta etukäteen ja lukea muiden kokemuksia. Näin voit säästää rahaa ja vaivaa sekä välttyä ylimääräiseltä rahankäytöltä.

10. Vältä heräteostoksia

Kysy itseltäsi: ”Tarvitsenko tätä todella?” ennen kuin ostat mitään uutta. Kaapeista voi löytyä vaikka mitä aarteita! Uusi auto tai muut arvokkaat tavarat ovat luksusta ja säästämisen kautta voit tavoitella mitä vain. Arjen pienillä teoilla voi säästää rutkasti, esimerkiksi kotiin tilattu perhepizza kerran viikossa maksaa 988 euroa vuodessa. Pizzan valmistaminen kotona ei maksa yhtä paljon, ja sen tekeminen on hauskaa puuhaa perheen tai ystävien parissa.

Saatat olla myös kiinnostunut näistä

Sorry, there are errors on the page: