Teitkö uudenvuoden lupauksen talousasioista? Kysy nämä itseltäsi ja onnistu!

Vuodenvaihde on lupausten aikaa, jolloin otetaan itseä niskasta kiinni ja pistetään elämä ruotuun. Usein puhutaan ryhtiliikkeistä tai muista voimallisista keinoista, joilla omaa tavoitetta kohti mennään läpi harmaan kiven. Ajatus oman elämän ja hyvinvoinnin kohentamisesta on mitä mainion, mutta harmillisesti tällä taktiikalla aloitetut projektit harvoin näkevät onnistunutta loppua.  

Tavoitteessa on helpompi onnistua, kun katsoo omaa elämää rehellisesti ja suhteuttaa tavoitteen siihen sopivaksi. Tämä pätee myös talouteen liittyvissä uudenvuoden lupauksissa. Tässä tekstissä käymme läpi muutamia kysymyksiä, joiden avulla voit luoda itsellesi raha-asioihin liittyvän uudenvuoden lupauksen niin, että todennäköisemmin myös onnistut siinä. 

Mitä sinä haluat omalta taloudeltasi? 

Nykypäivänä ihmisille syötetään jatkuvasti ulkopuolelta tulevia paineita siitä, miltä arjen talouden tulisi näyttää. Elämämme kytkeytyy vahvasti talouteen, eikä taloudellisen hyvinvoinnin merkitystä arjessa sovi sivuuttaa. Tavoitteen asettamisen ytimessä on kuitenkin aina kysymys siitä, mitä sinä itse todella toivot taloudeltasi. Toiselle riittää taloudelliseen hyvinvointiin se, ettei ole velkaa ja saa laskut maksettua, kun taas toinen tahtoo pitää säästötilillä sopivan summan rahaa pahan päivän varalle. 

Haluatko esimerkiksi: 

 • Saada kaikki velkasi maksettua pois? 

 • Säästää kolmen kuukauden nettopalkan kokoisen puskurirahaston? 

 • Saavuttaa lisätulon lähteitä palkkatyön oheen? 

 • Oppia uutta sijoittamisesta ja kartuttaa omaisuutta sitä kautta? 

 • Ryhtyä asuntosijoittajaksi? 

 • Rakentaa arkeen rutiinin säästämisestä (pienelläkin summalla)? 

 • Hankkia itsellesi jotain ihanaa ilman huolta rahasta? 

Omasta tahdosta ja itselle tärkeistä asioista lähtevä motivaatio on aina ulkoista motivaatiota vahvempi pohja onnistumiselle. Oman talouden ja elämän ääreen kannattaakin istahtaa alas: mitä minä kaipaan taloudeltani juuri nyt? Mitä haluaisin muuttaa? Mitkä muutokset talousasioihin lisäisivät hyvinvointiani parhaiten? Millainen on unelmieni taloudellinen tilanne? Mitä taloudellinen hyvinvointi tarkoittaa minulle? 

Mitä tarkemmin pystyt määrittelemään talousasioihin toivomasi muutoksen, sitä paremmin pystyt luomaan tavoitteet muutoksen tueksi. Tässä vaiheessa ei kannata liikaa rajata ajattelua sillä, mikä on mahdollista ja mikä ei – siihen paneudumme seuraavan kysymyksen kohdalla. 

Millainen tavoite on omaan arkeesi realistinen juuri nyt? 

Kun olet pohtinut, millaisten asioiden haluat omassa taloudessasi muuttuvan, voit alkaa hahmotella konkreettisempaa tavoitetta niiden suhteen. Sanonta ”unelma ilman toimintasuunnitelmaa on vain pelkkä toive” pitää enemmän kuin paikkansa. Mitä paremmin pystyt rakentamaan itsellesi realistisen toimintasuunnitelman, sitä varmemmin tulet myös onnistumaan tavoitteessasi. 

Tavoitetta rakentaessa realistisuus on avainasemassa. Isosti unelmointi on sallittua, mutta vuodessa ei ehdi välttämättä toteuttaa kaikkea, jos lähtötilanne on liian kaukana toivotusta lopputuloksesta. Otetaan esimerkki: tavoitteenasi on ryhtyä asuntosijoittajaksi, mutta sinulla ei ole lainkaan säästöjä tai omaisuutta, jolla pääset alkuun. Sijoitusasunnon ostaminen voi olla viiden vuoden tavoitteesi, jota kohti teet töitä vuositasolla. Ensimmäisen vuoden tavoitteesi voi olla vaikkapa se, että teet säästämisestä kuukausittaisen rutiinin arkeen.  

Esimerkin tilanteessa voit laskea ensin, kuinka paljon sinulla tulee olla viiden vuoden päästä säästössä, jotta sinulla on riittävän suuri summa maksaa sijoitusasuntosi käsiraha. Tarkastele tämän jälkeen nykytilannettasi, ja mieti, kuinka paljon sinun on mahdollista säästää kuukausittain kohti pidemmän aikavälin tavoitettasi. Ensimmäisen vuoden tavoitteena voi olla luoda hyvä rutiini, ja säästämisen summaa voi kasvattaa seuraavina vuosina mahdollisuuksien mukaan. 

Kuinka voit jakaa isomman tavoitteen pienemmiksi osiksi pitkin vuotta? 

Vaikka tulevan vuoden taloudellinen tavoitteesi olisi osa isompaa tavoitetta, kuten esimerkissämme, on se hyvä jakaa edelleen pienempiin välitavoitteisiin pitkin vuotta. Näin saat onnistumisen kokemuksia tiuhempaan tahtiin ja pidät motivaation paremmin yllä. Jos tavoitteenasi on tehdä säästämisestä rutiini, jotta saat säästettyä sijoitusasunnon käsirahan, voit pitää itsesi kanssa tilannekatsauksen vaikkapa kolmen kuukauden välein. Olenko pysynyt suunnitelmassani? Paljonko minulla on nyt säästössä käsirahaa varten? Voisinko keksiä arkeeni uusia tapoja, joilla voisin tehostaa säästämistä? Voisinko säästämisen ohessa hankkia lisätuloja käsirahaa varten? 

Muista juhlia välitavoitteissa onnistumista. Vaikka meillä olisi lyhyen ja pitkän aikavälin tavoitteita, elämämme on aina tässä ja nyt. Pienten onnistumisten ja välitavoitteiden saavuttamisen huomioiminen muistuttavat siitä, ettei kaikkea saa aina kerralla, mutta pitkäjänteisyys kannattaa isomman unelman saavuttamisessa. Välitavoitteiden onnistumisen huomioiminen antaa lisäksi itsevarmuutta siitä, että henkilökohtaiset talousasiat ovat omassa hallinnassa ja niihin pystyy vaikuttamaan. Moni meistä on jumiutunut tietynlaisiin taloudellisiin uskomuksiin itsestään. Pienet askeleet kohti muutosta auttavat pääsemään uskomuksista yli. 

Mistä tiedät, että olet onnistunut tavoitteessasi? 

Taloudelliset tavoitteet ovat moniin muihin tavoitteisiin verrattuna helppoja, sillä niitä pystyy yleensä mittaamaan numeroiden avulla. Voit määrittää onnistumisen mittariksi esimerkiksi tietyn rahasumman säästöt tai nollan euron velkasaldon. Säännöllisyyttä voi mitata sillä, saako jokainen kuukausi tavoitteen täyttymään. Voit tehdä itsellesi tavoitteen seurantaa varten Excel-taulukon tai pitää muulla tapaa kirjaa edistymisestä. Tärkeintä on, että löydät sellaisen keinon, joka on sinulle luontainen ja helppo ylläpitää. 

Miksi tavoitteiden onnistumisen mittaaminen on niin tärkeää? Jos tavoite on liian epämääräinen tai sitä ei ole sidottu aikaan, on vaarana, että tavoitteen saavuttaminen venyy ja venyy. Pian ei enää huomaa, vaikka hienoja onnistumisia tapahtuu, kun jahtaa vain sitkeästi epämääräistä unelmaa. Jotta et vaipuisi epätoivoon ja hukkaisi motivaatiota, on tärkeää päättää selkeä ja konkreettinen asia, joka määrittää sen, milloin olet onnistunut tavoitteessasi. 

Voit miettiä asiaa esimerkiksi näin: 

 • Saan kaikki velkani maksettua pois. à Minulla on 0€ avointa lainasaldoa. 

 • Säästän kolmen kuukauden nettopalkan kokoisen puskurirahaston. à Säästötililläni on 3500€. 

 • Saavutan lisätulon lähteitä palkkatyön oheen. à Myyn itse kutomiani villasukkia 5kpl kuussa hintaan 10€/pari. Tienaan näin 50€ lisää per kuukausi. 

 • Opin uutta sijoittamisesta ja kartutan omaisuutta sitä kautta. à Käyn sijoittamisen alkeiskurssin. Sijoitan 100€ matalan riskin rahastoon.  

 • Ryhdyn asuntosijoittajaksi. à Säästän vuoden aikana 5000€ sijoitusasunnon käsirahaa varten. 

 • Rakennan arkeen rutiinin säästämisestä (pienelläkin summalla). à Ajastan päättämäni säästösumman lähtemään tililtäni säästöön heti palkkapäivänä. Seuraan kuukausittain säästötilini saldon kertymistä. 

 • Hankin itsellesi jotain ihanaa ilman huolta rahasta. à Laitan joka kuukausi palkasta säästöön 20€, ja vuoden lopussa voin käyttää kertyneet 240€ itseni hemmotteluun. 

Arki yllättää välillä – muista armollisuus 

Parhaankin suunnitelman eteen voi ilmestyä yllättäviä esteitä. Välillä arki ja elämä yllättävät, eivätkä taloudelliset tavoitteet onnistu hyvistä suunnitelmista huolimatta. Muista olla itsellesi armollinen. Pienetkin askeleet kohti omaa taloudellista tavoitetta ovat parempia kuin jättää projekti kokonaan aloittamatta. Voit aina jatkaa siitä, mihin jäit, vaikka matkalla tulisikin tielle mutkia tai hidasteita! 

Lue myös nämä: 

https://www.ferratumbank.fi/blog/nelja-helppoa-askelta-nain-teet-talouden-vuosisuunnitelman 

https://www.ferratumbank.fi/blog/digitaalinen-talousosaaminen-on-tullut-jaadakseen 

Lisätietoja: 

https://www.martat.fi/marttakoulu/omat-rahat/talouden-suunnittelu/ 

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2020/10/22/tiedatko-taloudesta-yhta-paljon-kuin-ysiluokkalainen-seitseman-kysymysta 

Saatat olla myös kiinnostunut näistä

Sorry, there are errors on the page: