Tee jouluostokset fiksusti ja säästä rahaa

Joulu on tunnetusti kuluttamisen juhla-aikaa, jolloin rahaa kuluu tavallista enemmän niin lahjoihin, ruokiin kuin kodin koristeluunkin. Joskus jouluhuumassa rahankäyttö voi hämärtyä, jolloin tammikuussa odottaa tiukka talouskuuri, jotta päästään takaisin tasapainoon. Joulunaikaan on onneksi mahdollisuus säästää rahaa suunnittelemalla ostokset järkevästi ja suhteuttamalla jouluhankinnat omaan taloustilanteeseen sopiviksi. Ennakointi, suunnitelmallisuus ja budjetointi ovat kaiken A ja O.

Määritä joulubudjetti ja pysy siinä

Suhteuta budjetti omaan taloudelliseen tilanteeseen – joinain vuosina jouluun voi panostaa enemmän kuin toisina. Katso siis omaa taloudellista tilannettasi realistisesti huomioimalla tulot, menot ja mahdollisten velkojen maksut. Tämän jälkeen pystyt määrittämään, paljonko voit panostaa taloudellisesti jouluun tänä vuonna. Tee joulun suunnitelmat vasta sitten, kun tiedät käytettävissä olevan budjetin. Näin säästät itsesi turhilta pettymyksiltä, mikäli joulubudjetti on tänä vuonna tiukempi kuin aiemmin.

Budjetissa pysyminen on tärkeää, jotta et päädy tilanteeseen, jossa maksat jouluostoksista syntyneitä velkoja takaisin vielä juhannuksena. Lainan ottamista jouluhankintoihin on aina syytä harkita tarkkaan ja varmistaa, että oma maksukyky riittää luoton takaisinmaksuun ilman, että lyhennys rasittaa arjen perusbudjettia liikaa. Määritä joulu budjettiin enimmäissumma, jonka aiot käyttää esimerkiksi näihin:

  • lahjoihin
  • jouluruokiin
  • koristeisiin
  • kyläilyihin

Budjetti auttaa hahmottamaan, kuinka paljon rahaa on mahdollista käyttää jouluostoksiin ilman vaaraa, että arjen talouden tasapaino järkkyy. Jos teet joulubudjettia ensimmäistä kertaa, on hyvä pitää tarkkaa kirjaa kaikesta, johon rahaa kuluu joulukuun aikana. Näin pystyt seuraavina vuosina hahmottamaan joulunajan taloutta paremmin. Budjetointi auttaa rahansäästön lisäksi priorisoimaan joulua talouden näkökulmasta: mitkä asiat ovat joulussa itselle aidosti tärkeitä, ja mistä voi tarpeen tullen pihistää?

Säästä etukäteen ja anna lahjaksi elämyksiä

Fiksuin tapa rahoittaa jouluhankinnat on säästää riittävä summa kasaan jo ennen jouluhulinan alkamista. Voit laskea edellisen joulun pohjalta arvion, paljonko tarvitset joulunaikaan rahaa sekä laatia sen perusteella säästösuunnitelman, jonka avulla laitat rahaa sivuun joulua varten pitkin vuotta. Jotkut suosivat taktiikkaa, jossa joululahjojen suhteen pidetään silmät auki läpi vuoden – esimerkiksi kevään ja kesän alennusmyynneistä voi löytyä yllättävän hyvin täytettä pukinkonttiin.

Muista suunnitelmallisuus, kun lähdet jouluostoksille. Tee etukäteen lista lahjoista ja tavaroista, joita sinun täytyy hankkia. Näin et harhaudu ostamaan hetken mielijohteesta tavaroita, joiden huomaat jälkikäteen olevan turhia. Valmis lista auttaa myös pitämään hermot kurissa kauppojen jouluruuhkissa, sillä ostosten teko nopeutuu, kun sinulla on selkeä kuva siitä mitä tarvitset. Mikäli sinulla on suunnitelmissa tehdä jouluksi jokin kalliimpi hankinta, muista vertailla hintoja ennen lopullista ostopäätöstä.

Yksi hyvä tapa jakaa joululahjojen kuluja pitkin vuotta on antaa lahjaksi elämyksiä. Itse tehdyt lahjakortit yhteisiin elämyksiin eivät vie juuri rahaa jouluna, vaan jakavat kätevästi kulut pitkin vuotta niille hetkille, kun lahjan vastaanottaja päättää lunastaa lahjansa. Yhteisiä elämyksiä voivat olla esimerkiksi liput elokuviin, seikkailupuistoon tai jonkin liikuntaharrastuksen pariin. Usein elämyksistä riittää pitkäksi aikaa hyvää mieltä sekä lahjan antajalle että saajalle.

Ole tarkkana verkko-ostoksilla

Nykyään on yhä suositumpaa lähteä jouluostoksille omalla kotisohvalla. Joululahjoja on helppoa ja turvallista hankkia verkosta, kunhan pitää muutaman asian mielessä. Verkko-ostoksissa on erityisen tärkeää pysyä budjetissa, sillä joskus rahankäyttö voi hämärtyä, kun tavaroita klikkailee ostoskoriin ja numerot vilisevät silmissä. Päätä verkko-ostoksille oma budjetti ja vertaile eri verkkokauppojen hintoja ennen ostopäätöstä.

Varmista ennen tilaamista tuotteiden toimitusajat. Joskus verkkokaupat toimittavat tilaukset parissa päivässä, mutta etenkin joulusesongin aikaan voi toimituksessa kestää kauemmin. Ole ajoissa liikenteessä tai valitse toimitustapa, joka takaa tuotteet kotiisi viimeistään tiettynä päivänä. Näin ne ehtivät varmasti kuusen alle aattoon mennessä.

Osta joululahjat nyt, maksa vasta myöhemmin – kuulostaako hyvältä? Verkkokauppojen tarjoamat osamaksutarjoukset saattavat olla jouluostoksilla houkutteleva vaihtoehto. Muista kuitenkin, että osamaksut ovat harvoin täysin maksuttomia. Tarkista aina, millaiset ehdot osamaksuun liittyy: paljonko maksat ostoksestasi korkoa, millainen maksuohjelma ostoksessa on ja mitä muita sopimuspykäliä hyväksyt valitessasi osamaksun.

Osta käytettynä tai tee itse

Kaiken ei tarvitse olla jouluna uutta, ja kirpputorit voivat olla joulunaikaan varsinaisia aarreaittoja. Kivijalka- ja nettikirpputoreilta voi löytää helposti uudenveroisia joulukoristeita, lastenvaatteita, leluja ja muita mainioita lahjaideoita. Lahjan antamisessa tärkeintä on ajatus, ja etenkin lapsille on harvoin väliä hohtaako paketista paljastuva lahja uutuuttaan vai onko lelu ostettu käytettynä. Aikuisetkin arvostavat usein kierrätystä ja kestäviä lahjahankintoja.

Voit hyödyntää kirpputoreja myös silloin, kun kaipaat jouluksi pientä lisäbudjettia ja virtaa riittää joulusiivouksen ohessa tavaroiden karsimiseen. Myymällä itselle tarpeettomia tavaroita voi mahdollistaa muille edullisia jouluostoksia ja kartuttaa samalla lisäeuroja omaan budjettiin.

Muista myös mahdollisuus tehdä lahjat itse. Omin käsin kudotut lämpöiset villasukat, suussa sulavat jouluherkut tai lahjakortti arjen avuksi ovat taatusti mieluisia lahjoja. Voit antaa lahjaksi myös vaikkapa lastenvahti- tai siivousapua, selkähieronnan tai herkullisen hemmotteluillallisen. Mieti asioita, joissa olet hyvä ja joissa voisit olla mielelläsi muille avuksi. Näin lahjasta on iloa molemmille!

Jäitä hattuun jouluruokien kanssa

Joulu on perinteisesti ylensyönnin aikaa, eikä ruokien määrissä pihistellä. Valitettavan usein jouluruokia joudutaan kuitenkin heittämään loppujen lopuksi roskiin, koska niitä on valmistettu liikaa. Mieti realistisesti, kuinka paljon ruokia tulee valmistaa, jotta kaikki saavat pariin kertaan vatsansa täyteen. Samaa ruokaa ei jaksa syödä määräänsä enempää, vaikka se olisi kuinka herkullista. Vain perinteen vuoksi ostetut jouluruoat, joita kukaan ei koskaan syö, voi jättää suosiolla kaupan hyllylle.

Valmistamalla vain tarvittavan määrän jouluruokia säästät rahaa niin ruokakaupassa kuin sähkölaskussakin. Joulukuussa sähkönkulutus on monessa kodissa vuoden korkeimmalla tasolla. Pyri ajoittamaan esimerkiksi ruoanlaitto niin, että pystyt valmistamaan samalla kertaa mahdollisimman paljon ruokia. Näin et joudu lämmittämään uunia uudestaan moneen otteeseen, jolloin budjettisi kiittää sähkölaskun säästöissä. Voit myös järjestää jouluruokailun nyyttäriperiaatteella, jolloin jouluruokien kustannukset jakautuvat useammalle henkilölle.

Muista nauttia joulun tunnelmasta

Joulustressi on yleinen ja hyvin harmillinen nykypäivän ilmiö. Muista, että tärkeintä joulussa on rauhoittuminen ja joulun tunnelmasta nauttiminen – kaiken ei tarvitse olla täydellistä ja vähempi riittää vallan mainiosti. Realistinen joulubudjetti ja suunnitelmallisuus ostoksissa auttavat vähentämään joulun taloudellista stressiä. Oman arjen talouteen sopiva joulu antaa mahdollisuuden keskittyä olennaiseen sekä aloittaa uusi vuosi ilman joulun tuomia taloushuolia!

Lisätietoja:

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/suomalaisten-joulubudjetti-on-keskimaarin-460-euroa-miltei-joka-kymmenes-laittaa-jouluun-yli-tuhat-euroa/

https://yle.fi/uutiset/3-10538559

Saatat olla myös kiinnostunut näistä

Sorry, there are errors on the page: