4 Taloustermiä, jotka tulisi tietää

Talouteen liittyvät sanat ja käsitteet ovat tärkeitä, mutta saattavat olla myös hyvin hankalia ymmärtää. Tässä neljä yleistä sanaa, jotka jokaisen olisi hyvä tiedostaa.

Korko

Korko on käytännössä hinta, jonka maksat lainasi lisäksi. Riippuen lainan tyypistä, tämä ilmoitetaan yleensä vuosittain (APR) tai kuukausikohtaisesti. Kuukausikorko edustaa yleensä todellista kustannusta enemmän kuin vuotuinen (APR) korko. Korot määräytyvät lainan määrän, laina-ajan ja riskien tunnistamisesta. Esimerkiksi asuntolainan korko muodostuu viitekorosta ja pankin omasta marginaalista, joka voi vaihdella. Jos otat esimerkiksi Ferratumilta lainaa, korko on aina kiinteä ja kaikilla asiakkailla on sama korko.

Viitekorko

Viitekorko on markkinoiden korko, joka heijastaa yleistä korkotasoa. Viitekorkoa käytetään joko EU- maiden yhteisessä Euribor-korossa tai yksittäisen pankin omassa Prime-korossa. Normaalisti hakiessaan pankkilainaa asiakas voi valita sopivimman viitekorko–vaihtoehdon, jolle lisätään oman pankin marginaalikorko. Pienemmissä kulutusluotoissa käytetään yleensä aina kiinteää korkoa.

Marginaalikorko

Marginaalikorko on hinta, jonka pankki on asettanut lainan päälle. Pankki neuvottelee marginaalikoron erikseen kullekin lainan hakijalle. Marginaalikorko riippuu lainanhakijan pankista, lainanhakijan tilanteesta sekä pankin taloudellisista ehdoista. Ferratumin kuluttajalainatuotteilla kaikilla onnistuneilla lainahakemuksilla on samat kiinteät korot.

Inflaatio

Yksinkertaisesti selitettynä inflaatio tarkoittaa hintojen nousua sekä laskua rahan arvossa mitattuna. Rahasumma pysyy samana, mutta arvo ja tavaroiden määrä mikä rahalla olisi ostettavissa, pienenee.  Inflaatio on syytä ottaa huomioon jokapäiväisessä taloudensuunnittelussa ja budjetoinnissa. Inflaatio vaikuttaa mm. säästöihisi, ja rahasi arvo saattaa olla pienempi kuin luulit. Samanaikaisesti inflaatio myös tarkoittaa sitä, että mikä tahansa kiinteä omaisuutesi voi olla arvokkaampi rahallisesti. Kiinteäkorkoisissa lainoissa nimelliskorko pysyy aina samana inflaatiosta huolimatta, mutta yleinen korkotaso saattaa nousta.