Suomalainen kuluttaja ei törsää kesälomallakaan

Vaikka suomalaisilla on tavallisesti pitkä kesäloma ja runsaasti vapaa-aikaa kulutustottumuksissa lomailu ei kuitenkaan merkittäviä heilahteluja aiheuta. Tämä selvisi, kun suomalaisten rahankäyttöä kesälomalla tutkittiin osana Ferratumin Eurooppalaista Kesäbarometria, joka toteutettiin 17 Euroopan maassa ja johon vastasi yhteensä 5 685 kotitaloutta.Suomalaisella kuluttajalla kesäloman rahoitukseen kuluu keskimäärin noin kolmannes käytettävissä olevista tuloista, mikä on selvästi tutkimuksen keskiarvoa (47,2%) pienempi lukema. Lomaan käytetään kuitenkin lähes 1000 euroa (795 €), joka taas euromääräisesti on kuudenneksi eniten kaikkien tutkimuksen maiden joukosta.

Eniten rahallisesti lomailuun suhteessa tuloihin panostetaan Baltian maissa, Bulgariassa ja Espanjassa. Selvästi matalammasta palkka- ja hintatasosta huolimatta esimerkiksi virolaiset käyttävät kesälomallaan rahaa vain aavistuksen suomalaisia vähemmän, keskimäärin noin 600 euroa per kotitalous. Tällä panostuksella lomabudjetin osuus on Virossa noin 60% kaikista käytettävissä olevista tuloista - suhteellisesti eniten kaikista barometrissä mukana olleista maista. 

Eurooppalaisten kesälomamatkat pysyvät kotimaan rajojen sisällä

Suurimman siivun suomalaisten kesälomabudjetista lohkaisevat matkailu kotimaassa sekä kesän eri juhlat juhannuksesta häihin ja grillijuhliin. Tämä selittänee osaltaan myös eurooppalaisittain suurinumeroista lomanvieton loppulaskua. Matkailuun kotimaan kamarallakin saa majoituksineen sekä matkoineen kulumaan helposti vähintään satoja euroja. Kesän juhlat taas lienevät vuosittaisista juhlista useimmille joulun lisäksi ainoita, joihin käytetään tavallista enemmän rahaa.

Kotimaan matkailu oli yleisin kesäloman yksittäinen menoerä lähes kaikissa Euroopan maissa barometrin mukaan. Ulkomaanmatkailu oli kotimaassa vietettyä lomaa suositumpaa ainoastaan Hollannissa. Oma maa näyttäisi olevan mansikka kesällä myös muualla, mutta kotimaan suosimiseen lomakohteena vaikuttanee myös koko Euroopan laajuudelta vaikuttava vaikea taloustilanne.  

Suomen kesä on tehty mökkeilystä ja kesätapahtumista, mutta yleisimpien kulutuskohteiden kärkeen nämä eivät yltäneet. Jotain lomanvieton kansallisista erikoisuuksista voidaan barometrin tuloksista kuitenkin lukea. Esimerkiksi Latviassa ja Bulgariassa eniten rahaa kesällä käytetään puutarhan ja muuhun omin käsin tekemiseen. Saksassa taas kauppa käy kesälläkin, sillä vaateostokset ilmoitettiin yleisimmäksi menoeräksi ja ulkomaanmatkailukin oli niukasti suositumpaa kuin kotimainen vaihtoehto.

Kesäloma ei saa löysäämään kukkaron nyörejä 

Säästöliekki sinisenä Euroopassa kesälomaa ei kuitenkaan vietetä, sillä lähes kolmannes barometrin osallistujista ilmoitti käyttävänsä lomallaan viimevuotista enemmän rahaa. Suomessa sen sijaan edes kesäloma ei saa höllentämään budjettikuria tavallista enempää. Vain 10% vastaajista aikoi laittaa kesäloman viettoon viimevuotista hellekesää enemmän rahaa. Kun menoja täytyy valita, ollaan myös kesälomasta valmiita tinkimään.  Esimerkiksi matkat ulkomaille ja vapaa-ajan hankinnat tai investoinnit olivat Suomessa vasta neljänneksi ja viidenneksi yleisimmät rahankäyttökohteet lomalla.        

Barometri kertoo Suomen osalta, että varaamme kesäloman viettoon yhä melko huomattavan rahamäärän, mutta talouden kokonaiskuvassa lomailu ei kuitenkaan näy yhtä suurena piikkinä kuin monissa matalamman tulotason maissa. Myös Ferratumin edellisessä, joulunajan kulutusta tutkineessa, barometrissa suomalaiset löytyivät säästäväisimpien eurooppalaisten joukosta.    

Käytätkö itse kesälomallasi tavallista enemmän rahaa ja pitävätkö barometrin tulokset omalta osaltasi paikkansa? Miten kesäloma näkyy länsi- ja etelänaapureidemme kulutuksessa? Koko barometrin tulokset pääset lukemaan allaolevasta linkistä ja vertailemaan eurooppalaisten lomanviettotapoja!

Sorry, there are errors on the page: