Rahoitus pankista kiven alla PK-yrityksille

26.11.2020#Yleinen

Ferratum on tutkinut paitsi kuluttajien kulutustottumuksia, nyt myös sitä kuinka vaivatonta –tai vaikeaa- rahoituksen saaminen pankista esimerkiksi laajentumista varten on suomalaisille PK-yrityksille. Taloustutkimuksella teetetyssä tutkimuksessa kolme yritystä eri toimialoilta teki tiedustelun suurimpiin pankkeihin lainansaantimahdollisuuksistaan. Erityisesti tieto siitä, kuinka kauan lainan saaminen tulisi kestämään ja vaatisiko tämä henkilökohtaista tapaamista pankin edustajan kanssa oli tutkimuksen yrityksille tärkeää.

Lainantarve näillä 1-4 henkilöä työllistävillä yhtiöillä oli 6000-2500 euroa ja haluttu laina-aika 6-9 kuukautta. Yritykset olivat yhteydessä pankkeihin puhelimitse ja haetun lainan ehtona oli, että se voitaisiin myöntää hakijan henkilökohtaisella takauksella eli yrityksen taloudellisen historian perusteella. Tutkimukset tulokset osoittavat selvästi, että pk-yritysten on erittäin vaikea saada tarvitsemaansa lainaa nopealla aikataululla ja pankkikonttorissa asioimatta. CapitalBox pyrkii vastaaman juuri tähän tarpeeseen omalla yrityslainallaan, jota haetaan 50 000 € asti verkkohakemuksella ja lainapäätös annetaan viimeistään kolmen päivän sisällä.

Yrityksistä suurinta lainaa hakeneen lainapyyntö oli 25 000 euroa yhdeksän kuukauden takaisinmaksuajalla. Lainaa tiedusteltiin OP-ryhmän pankista, Handelsbankenista, Nordeasta sekä Aktiasta. Jokaisessa näistä pankeista lainan myöntämisen ehtona olisi ollut henkilökohtainen käynti pankissa. Ennen lainapäätöstä pankit olisivat myös halunneet tehdä yrityksestä taustaselvityksen, jonka tekeminen olisi kulunut noin kaksi viikkoa. Yksi pankeista tarjosi haettua lainasummaa pienempää joustoluottoa, kun taas toinen pankki ilmoitti ettei myönnä ollenkaan vakuudetonta lainaa pienyrityksille.

15 000 euron lainaa kuuden kuukauden laina-ajalla hakeneelle yritykselle pankeista ilmoitettiin lainalle ehdoksi samat asiat kuin yllä. Yhdestä pankista kerrottiin suoraan, ettei yritys voi saada lainaa toisen pankin asiakkaana. 6000 euroa kuudeksi kuukaudeksi hakeneelta olisi myös edellytetty asiakkuutta siinä pankissa, josta lainaa tiedusteltiin. Taloustutkimuksen raportin mukaan pienten summien lainaaminen ei välttämättä ole suurten liikepankkien intresseissä, ellei raha-asioita olla valmiita keskittämään kokonaisvaltaisemmin kyseiseen pankkiin.

Tutkimustulosten yleisluontoisena yhteenvetona voi todeta, etteivät suuret liikepankit ainakaan kaikilta osin vastaa pienyritysten rahoitustarpeisiin. Tehdyn soittokierroksen perusteella yksikään pankeista ei olisi pystynyt tarjoamaan lainapäätöstä toivotussa ajassa (2-3 päivän sisällä). Lainapäätöksen vaatimat tiedot olisi ollut mahdollisuus toimittaa sähköpostilla, mutta lainapäätös olisi vaatinut pankkikonttorissa käyntiä.

Tutkimuksesta uutisoitiin viime viikolla Ylen jutussa, jossa Ferratum Business:n johtaja Scott Donnelly arvioi suomalaisten pk-yritysten olevan “yllättävän huonosti palveltu rahoituksen asiakasryhmä, vaikka niiden sanotaan olevan työllisyyden ja kasvun kannalta tärkeässä asemassa”. Suurten pankkien lainahakuprosessia Donnelly kommentoi toteamalla, että “pankki ei välttämättä tule kyseeseen rahoittajana esimerkiksi tilanteessa, jossa pienyrittäjältä rikkoutuu liiketoiminnan kannalta keskeinen laite tai kone ja tilalle pitäisi saada uusi nopeasti.”

Saatat olla myös kiinnostunut näistä

Sorry, there are errors on the page: