Harvassa ovat nykyään arkiset asiat, joita ei voisi hoitaa kätevästi omalla älypuhelimellaan. Luonnollisesti tämä koskee myös päivittäisiä pankkiasioita, ja Suomen yleisimmistä pankeista jokaiselta löytyykin oma mobiilisovellus. Perusominaisuudet eri pankkien sovelluksissa ovat melko yhteneviä ja käytännössä niiden kautta voi hoitaa täysin samoja asioita, kuin tavallisessakin verkkopankissa. Myös Ferratumilla on oma maksuton mobiilisovelluksensa, jonka kautta Joustava-luoton asiakas voi tehdä nostoja ja hallita luottoaan. Mitä eroja eri pankkien mobiilisovelluksissa sitten on?
Tutustuimme yleisimpien pankkien sovelluksiin ja vertailimme näiden ominaisuuksia. Lue millainen mobiilisovellus sinun pankillasi on saatavilla.
Nordea Mobiilipankki
Nordean mobiilisovellus on ladattavissa Android-, iPhone- ja Windows Phone 8-puhelimiin sekä iPadille. Mobiilisovelluksessa Nordean asiakkaalla on käytettävissä pitkälti samat ominaisuudet kuin tavallisessa verkkopankissa. Sovellusta käytetään sille erikseen luodulla salasanalla tai pankin Tunnusluvut-sovelluksella. Myös Ferratumin maksutonta mobiilisovellusta voi käyttää samalla henkilökohtaisella PIN-koodilla, jolla asiakas kirjautuu asiakastililleen. Nordean mobiilisovelluksen käyttöönottamiseen tarvitaan verkkopankkitunnukset ja sen käyttöön aina henkilökohtainen salasana. Vain sovelluksen valuuttalaskuria voi käyttää kirjautumatta sisään.
Sovelluksesta voi tarkastaa tilitiedot ja korttitapahtumat ilman verkkopankkitunnusten käyttöä. Laskujen maksamiseen puhelimella tunnukset kuitenkin vaaditaan. Myös paperilaskujen maksaminen on mahdollista, kun laskujen viivakoodit skannaa älypuhelimen kameralla. Ferratumin mobiilisovelluksella Joustava-luoton saldon ja tehdyt nostot voi tarkastaa milloin vain ilman verkkopankkitunnuksia.
Nordean mobiilisovelluksella voi lisäksi tehdä siirtoja omilta korttiluotoilta, tarkastella mahdollisten lainojen tietoja ja seurata arvo-osuustilien eli osakesijoitusten kehitystä. Ferratumin mobiilisovelluksella voi tehdä lainanoston Joustava-luotolta 2000 € asti milloin vain ja laina maksetaan asiakkaan tilille minuuteissa, mihin aikaan päivästä tahansa. Sovelluksessa on nähtävissä kaikki samat luoton tiedot mitkä varsinaisella asiakastililläkin.
Danske Bank Mobiilipankki
Danske Bankin mobiilisovelluksen etuna laaja valikoima ominaisuuksia piensijoittajien käyttöön. Sovelluksessa voi tarkastella niin omia arvopaperisijoituksiaan kuin seurata eri markkinoiden indeksien kehitystä. Sovelluksen kautta voi myös tehdä suoraa osakekauppaa tai rahastokauppaa Dansken omilla rahastoilla. Piensijoittajalle Danske Bankin Mobiilipankki on varmasti kätevä yleissovellus, joko itsessään tai vastaavanlaisten sovellusten tukena.
Nordean vastaavasta eroten Danske Bankin mobiilisovelluksella voi tehdä tilisiirtoja myös muille kuin omille tileille. Tilisiirtojen tekeminen puhelimella vaatii luonnollisesti verkkopankkitunnusten käyttöä. Danske Bankin sovelluksella ei ole kuitenkaan mahdollista skannata paperilaskuja. Monelle varmasti mieluisa ominaisuus sovelluksessa on karttahaku, jolla lähimmän pankkiautomaatin tai Danske Bankin konttorin voi etsiä missä vain. Automaattihaun ja osakemarkkinaseurannan ansiosta sovellus voi olla hyödyllinen vaikkei olisikaan Danske Bankin asiakas, sillä nämä ominaisuudet ovat käytettävissä ilman verkkopankkitunnuksia.
Sovelluksen käyttöliittymä on selkeän oloinen. Kaikki tarvittavat toiminnot ovat kätevästi näkyvillä ympyrävalikossa, eikä näitä tarvitse etsiä sovelluksesta erikseen. Päivittäisraha-asioilla ja sijoitusasioilla on omat erilliset valikkonsa.
Muista esitellyistä pankkien mobiilisovelluksista poiketen Danske Bankin sovelluksen käyttäminen vaatii aina verkkopankkitunnusten käyttämistä.
Windows-puhelimiin saatavilla oleva sovellus eroaa hieman ulkonäöltään ja ominaisuuksiltaan iPhone- ja Android-versioista.
OP-mobiili ja Pivo-mobiililompakko
OP:n varsinainen pankkisovellus, OP-mobiili, ei juurikaan perusominaisuuksiltaan eroa edellä esiteltyjen pankkien mobiilisovelluksista. Sovelluksesta löytyy paperilaskujen skannausmahdollisuus ja laajan mobiiliasiakkuuden asiakkailla on mahdollisuus tarkastella tilitietoja ilman verkkopankkitunnuksia. Myös OP:n mobiilisovellus soveltuu piensijoittajien käyttöön, sillä arvopapereiden ostaminen ja omien sijoitusten seuraaminen onnistuu sovelluksen kautta. Erikoisuutena sovelluksessa on pankin asiakkaiden mahdollisuus hoitaa myös vakuutusasioitaan puhelimella. Pohjolan vakuutusasiakkaat löytävät vakuutustensa tiedot ja ohjeet vahinkotilanteiden varalle sovelluksesta.
Pivo-mobiililompakko
Tavallisen mobiilipankkinsa lisäksi OP:lla on Pivo-mobiililompakko. Pivoa voisi kuvailla yhdistelmäksi mobiilipankkia, taloudenhallintasovellusta ja eräänlaista kanta-asiakaskorttia puhelimessa. Sovelluksella voi seurata tilitietoja ja tehdä myös laskelmia ostosten vaikutuksesta omaan talouteen. OP:n asiakkaat voivat liittää Pivoon käyttämänsä maksukortin, jolloin ostotapahtumia voi seurata kaupan tarkkuudella ja näiden tietojen perusteella saada kauppakohtaisia etuja sovellukseen.
Pivon kaltaista mobiilisovellusta ei tällä hetkellä ole tarjolla muilla suomalaisilla pankeilla. Sovelluksen toimintatapa ja käyttötarkoitus voivat kuitenkia tuntua hieman epäselviltä ja monimutkaisilta ennen käyttöä.
Myös muilla kuin tässä esitellyillä pankeilla on omia mobiilisovelluksiaan. Puhelimeen ladattava mobiilipankki on kätevä lisä jokapäiväisten raha-asioiden hoitoon, mikäli verkkopankkia on joskus tarve käyttää muuallakin kuin kotikoneella.