Oman talon hankinta on jännittävää aikaa elämässä. Monella ajatus talokaupan kuluista keskittyy alkuun hyvin pitkälti talon myyntihintaan ja arvioon elämisen kuukausikuluista. Talon omistamiseen ja siellä asumiseen liittyy kuitenkin myös paljon muita kuluja, joita innokas ostaja ei välttämättä aina tule ajatelleeksi ennen kuin laskut kolahtavat konkreettisesti postilaatikosta. Hyvällä budjetoinnilla vältät yllättävät suuret kertakulut ja voit suunnitella talon tarvitsemat remontit taloudellisesti järkevällä tavalla.
Kuukausikulut ovat arjen asumisbudjetin perusta
Riippumatta siitä, millaiset seinät kodillasi on, muodostuu niiden sisällä aina päivittäiseen elämään liittyviä kuluja. Tällaisia kuluja ovat omakotitalossa esimerkiksi sähkö, vesi, lämmitys ja jätehuolto. Omaan taloon ja sen toimintoihin kannattaa tutustua huolella, sillä usein tällä ymmärryksellä voidaan toimia arjessa tehokkaammin ja säästää sitä kautta rahaa.
Lämmityskuluihin vaikuttaa suuresti se, millainen lämmitysmuoto talossasi on: öljy, sähkö, kaukolämpö, maalämpö vai jokin muu? Nykyaikaiset lämmöntuotannon vaihtoehdot ovat usein alhaisia päivittäisiltä kustannuksiltaan, mutta niiden asentaminen vanhaan taloon voi tulla kalliiksi. Tämän vuoksi kannattaakin aina laskea mahdollisen lämmöntuotannon laitteiston vaihdon kokonaiskustannus pitkällä aikavälillä tai valita suoraan sellainen talo, jossa on itselle mieluinen lämmitysmuoto.
Sähköliittymän valintaan kannattaa myös käyttää aikaa – etenkin silloin, kun talossa on käytössä sähkölämmitys. Sähköyhtiöiden hinnoittelussa on eroja, ja tarjolla on lukemattomia erilaisia paketteja eri tarpeisiin. Pohdi, millainen sähkönkäyttäjä olet arjessa: mihin aikaan päivästä käytät eniten sähköä? Oletko valmis muuttamaan omia sähkönkäytön tottumuksia, jotta voit säästää arjessa? Onko sinulla toiveita sähköntuotannon tavasta: haluatko esimerkiksi tukea uusiutuvia energianlähteitä? Muista tarkkailla omaa sähkönkäyttöäsi arjessa, ja päivitä sopimus tarvittaessa vastaamaan paremmin arjen todellista käyttöä. Huomioi kuitenkin, että kesällä sähköä kuluu usein vähemmän verrattuna talveen eli sähkönkulutusta tulisi tarkastella vuositasolla. Kesäisin voi esimerkiksi laittaa rahaa hieman säästöön talven korkeampaa sähkönkulutusta ajatellen.
Siinä missä sähkölaskun suuruuteen voi vaikuttaa paljon sopimuksella, ovat käyttö- ja jäteveden kuutiohinnat sekä niihin liittyvät liittymämaksut usein vakiohintaisia, sillä kunta määrittää niiden hinnoittelun. Vesilaskussa on kuitenkin mahdollista säästää kiinnittämällä huomiota omiin käyttötottumuksiin: mitä enemmän vettä lotraa arjessa, sitä enemmän siitä täytyy myös maksaa. Vettä voidaan säästää esimerkiksi välttämällä liian pitkiä suihkuja, pesemällä vain täysiä koneellisia astioita ja pyykkiä sekä varmistamalla, etteivät hanat tiputtele tai vuoda.
Jätehuolto on arjen kuluista yksi pienimmistä, sillä tyhjennyskerta ei usein maksa kymppiä enempää. Hinta riippuu jäteastioiden määrästä, tilavuudesta ja tyhjennysvälistä. Matalasta hinnastaan huolimatta tässäkin arjen osa-alueessa on kuitenkin mahdollista tehdä säästöjä. Monessa kodissa roska-astia käydään tavan vuoksi tyhjentämässä joka viikko, vaikka sinne jäisi hyvin vielä tilaa seuraavankin viikon jätteille. Jäteastioiden tyhjennys kannattaakin mitoittaa juuri omaan arkeen sopivaan tahtiin. Muista myös, että mikäli taloosi tulee televisioliittymä, maksaa tämän ylläpito usein kympistä pariin kuukaudessa.
Vuosittaiset kulut kannattaa ennakoida
Arjen kulujen lisäksi talon omistamiseen liittyy useita vuosikuluja. Mikäli omistat itse talosi tontin, sinun ei tarvitse huolehtia tonttivuokrasta. Jos taas tontti on vuokrattu esimerkiksi kaupungilta tai kunnalta, saat kerran vuodessa laskun sen vuokrasta. Tontin vuokran suuruus riippuu tontin koosta ja kaupungin päättämästä tonttihinnoittelusta. Usein tontin vuokrasopimus on kymmeniä vuosia, joten vuokrasumma on helppo ennakoida omaan vuosibudjettiin.
Joissain kaupungeissa tarjotaan mahdollisuutta ostaa tontti talokaupan yhteydessä omaksi, mutta mikäli tontti sijaitsee kaavoitetulla asuinalueella, voi vuokratontti tulla pitkässä juoksussa halvemmaksi verrattuna lisäarvoon, jonka tontin omistaminen toisi. Mikäli talo sijaitsee puolestaan haja-asutusalueella, on tontin omistaminen tärkeämpää, sillä silloin sinulla on enemmän valtaa sen suhteen.
Kiinteistövero on toinen tärkeä omakotitalon vuosittainen kulu. Verottaja saa omista järjestelmistään tiedot omistamistasi kiinteistöistä, joiden pohjalta sinun tulee maksaa vuosittain kiinteistövero. Usein kiinteistövero on suuruudeltaan muutaman satasen. Vakuutukset ovat myös yksi vuosittainen kulu, johon täytyy talon omistajana varautua. Kattava kotivakuutus voi pelastaa monelta taloudelliselta harmilta, minkä vuoksi on tärkeää varmistaa, että oma talo on vakuutettu mahdollisimman hyvin. Irtaimiston lisäksi on tärkeää vakuuttaa talon rakenteet, jotta korvaukset ovat asianmukaiset esimerkiksi tulipalon, laajan vesivahingon tai muun rakenteisiin vaikuttavan vahingon jälkeen. Muista vakuuttaa talon lisäksi mahdolliset piharakennukset.
Kiinteiden vuosikulujen lisäksi omakotitalossa on vuosittaisia huoltotöitä, joihin on syytä varata budjettia jo ennakkoon. Tällaisia ovat esimerkiksi nuohous, öljypolttimon huolto, ilmanvaihtokanavien ja -venttiilien puhdistus, erilaisten suodattimien vaihto, salaojien toiminnan tarkastaminen ja ilmalämpöpumppujen vuosihuolto. Asuttuasi pidempään talossa osaat arvioida paremmin, paljonko näihin kuluu vuosittain rahaa. Ensimmäiseen vuoteen saat vinkkiä talon myyjältä, jolta kannattaa muutenkin kysellä mahdollisimman paljon talon toimintaan ja ylläpitoon liittyviä kysymyksiä. Budjettia on syytä varata myös omakotitalon ylläpidon perustarpeistoon, kuten ruohonleikkuriin, lumenluontivälineisiin, puutarhatarvikkeisiin ja pieneen pintaremonttiin.
Säännöllinen huolto pitää talon pitkäikäisenä
Asunto-osakkaana on helppo soittaa huoltoyhtiö paikalle, kun jokin omassa asunnossa kaipaa korjausta. Monesti tästä saa vielä laittaa laskun taloyhtiön piikkiin, jolloin kulu jakautuu kaikkien osakkaiden kesken. Omakotitalossa tilanne on kuitenkin toinen: omistaja on itse täysin vastuussa mahdollisten vikojen korjauttamisesta ja niistä aiheutuvista kuluista. Omaa taloa onkin syytä tarkkailla säännöllisesti sekä puuttua orastaviin vikoihin jo mahdollisimman ajoissa. Mitä pidemmälle vika ehtii kehittyä, sitä kalliimmaksi se usein tulee korjauttaa.
Kuntokartoitus on omakotitalon ostajan kätevä apuväline, sillä siinä on listattu akuuteimmat ja suurimmat korjaustarpeet talossa. Näitä jo tiedossa olevia korjaustarpeita voivat olla esimerkiksi kattoremontti, ulkoverhoilun kunnostaminen ja maalaus, ikkunoiden uusiminen, sadevesijärjestelmän korjaus tai viemäriputkiston uusiminen. Vaikka talojen rakenteet ja materiaalit kestävät käytössä jopa kymmeniä vuosia, tulee niiden tekninen käyttöikä aina jossain vaiheessa vastaan. Tällöin ne on korjattava tai vaihdettava uusiin, mikäli talo halutaan pitää käyttökuntoisena.
Kuntokartoituksessa olevat korjaustarpeet kannattaa ottaa heti omaan budjettiin työn alle sekä aikatauluttaa lähivuosille, jotta talon käyttöikää saa pidennettyä ilman, että korjaustarpeet tulevat kaikki kerralla toteutettavaksi ja maksettavaksi. Isot remontit kannattaa hajauttaa eri vuosille myös siksi, että niiden osalta voi hyödyntää mahdollisimman järkevästi kotitalousvähennykset.
Kaikista isommista huoltotoimista ja korjauksista on järkevää pitää kirjaa. Vuodesta 2002 alkaen kaikkiin uusiin rakennuksiin onkin vaadittu perustettavaksi huoltokirja, johon kirjataan kaikki talon kannalta olennaiset huoltotoimet, milloin ne on tehty ja miten sekä mitä materiaaleja niissä on käytetty. Näin niiden toteutusajankohtaa ei tarvitse lähteä vuosien päästä pohtimaan, kun kaikki on kirjattu tapahtumahetkellä selkeästi ylös. Tästä on hyötyä etenkin silloin, kun on aika myydä talo seuraavalle asukkaalle tai tarvitaan tositteita siitä, kuka jonkin huoltotoimen on hoitanut. Taloudellisesti järkevä ja kaikki kulut huomioon ottava talobudjetti puolestaan mahdollistaa kiinteistön huollon ja ylläpidon ilman, että perusarjen budjetista tarvitsee liikaa kiristellä.
Lue lisää aiheesta:
https://www.ferratumbank.fi/blog/muista-nama-kun-mietit-asunnon-ostoa
Tutustu myös:
https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/verokortti-ja-veroilmoitus/vahennykset/kotitalousvahennys/
https://www.omakotiliitto.fi/asuminen/vinkit_ja_oppaat/talon_huolto