Luultavasti maksat pienistä asioista enemmän kuin vähän.
Ihmiset ovat melko yksinkertaisia olentoja. Jos ajattelemme saavamme hyvän tarjouksen, tartumme siihen katsomatta tarjousta tarkemmin. Valtavat alennukset tai pienet kuukausimaksut voivat tuntua säästöiltä, mutta kun kokoamme kaikki nämä pienet maksut yhteen, voi loppusumma olla yllättävän suuri. Puhelin – ja internetliittymät, kanavapaketin kuukausimaksut, heräteostokset ja jokaviikkoinen take away-kahvi mistä maksamme tekee vuodessa jo merkittävän summan rahaa. Tarjousten etsiminen voi tulla kalliiksi. On helppo katsoa sähkölaskua tai korkoja ja huomata, että maksat enemmän kuin sinun tarvitsisi. Mutta miten huomaat pienemmät kulut, jotka jäävät huomioitta? Tässä muutamia raha-ansoja, mihin me kaikki lankeamme etsiessämme hyviä tarjouksia.
1. TV-paketit ja suoratoistopalvelut
TV-paketit ovat todella suosittuja, mutta niiden merkittävät kuukausittaiset kustannukset ovat luultavasti ne, mistä maksamme turhaan. On tietysti olemassa tapoja säästää tässäkin: esim. kilpailuttamalla tai vaihtamalla palveluntarjoajia tai operaattoria, tai jopa soittamalla yrityksen asiakaspalveluun ja valittamalla. Suoratoistopalveluiden nousu, kuten Netflix ja HBO Nordic, ovat tarjonneet vaihtoehdon kanavapaketeille joiden kymmenistä seuraamme oikeasti vain muutamaa.
Vaikka siirtyminen netin suoratoistopalveluihin kuulostaa helpolta, totuus on, että suurin osa meistä, jotka kokeilevat kanavapaketteja unohdamme peruuttaa ne. Monet kanavapaketit tarjoavat ilmaisia kokeilujaksoja, jonka jälkeen voi olla hankala muistaa peruuttaa ne. Tämä on yleinen sudenkuoppa, johon moni meistä lankeaa.
Suoratoistopalvelun tilaus on tyypillisesti alle 10 euroa kuukaudessa, mikä on sama hinta mitä maksamme esimerkiksi lounaasta tai elokuvalipusta. Vuodessa tämä tekee kuitenkin 120 euroa lisää menoihisi jokaisen ylimääräisen palvelun kohdalla. Kun listaa, kuinka paljon tämän kaltaisia palveluita on tarjolla (musiikki-, deitti-, online-pelipalvelut jne), kertyy kuluja potentiaalisesti satoja euroja vuodessa. Unohtamatta tietenkään internet-liittymää, joka tekee tämän kaiken mahdolliseksi! Tee lista kaikista palveluntarjoajistasi ja katso kuukausittaisia summia. Kiinnitä huomiosi siihen, kuinka paljon oikeasti käytät näitä palveluita kuukaudessa. Mieti myös kuinka paljon oikeasti katsot kanavapakettien tarjontaa. Jos kuukauden lopussa voit rehellisesti sanoa, että et tarvitse kanavapaketteja, on aika peruuttaa tilaukset ja tyytyä television kanavatarjontaan. Spotify-musiikkipalvelu ja Netflix ovat todellista luksusta. Radio ei maksa mitään ja Youtubesta voit jopa katsoa musiikkivideot ilmaiseksi!
2. Online- shoppailu
Toimistollamme tästä aiheesta nousi moni käsi pystyyn syyllisyyden merkiksi. Verkkokaupat ovat tehneet heräteostoksista aivan liian helppoa. Internet-selaimet tallentavat luottokortin tiedot, maksaminen PayPalin kautta vaatii vain salasanan, ja Amazonissa ostoksesi pakataan ja toimitetaan sinulle yhdellä napsautuksella. Kestää vain sekunteja löytää oikea ostos ja maksun voi tehdä samalla.
Poista kaikki tallennetut salasanat selaimista ja anna itsellesi ainakin pieni mahdollisuus sanoa ei päivän tarjoukselle! Kuljetus- ja postitusmaksut ovat toinen asia, johon tulisi kiinnittää huomiota. Monet verkkokaupat käyttävät tietyn suuruista loppusaldoa, jonka jälkeen kuljetus on ilmainen. Tämä on yksi markkinoinnin keinoista saada sinut ostamaan lisää. Esimerkki: olet ostamassa tuotetta, joka maksaa 26 euroa. Olet vahvistamassa ja maksamassa tilaustasi, kun huomaat, että postikuluja on lisätty 3 euroa. Sivulla lukee, että jos tilaus on yli 30 euroa, kuljetus on ilmainen. Lisäät ostoskoriisi vielä viidellä eurolla jotain, mitä et todellakaan tarvitse ja näin maksat kaksi euroa ylimääräistä mitä sinun alun perin piti maksaa.
3. Kuntosalijäsenyydet
Olet rekisteröitynyt hienolle uudelle salille tammikuussa. Kävit tutustumassa kuntosaliin ja alkuinnostus kesti maksimissaan viikon. Et ole kenties käynyt kuntosalilla sen jälkeen? Ellet todella käytä kuntosalia säännöllisesti viikoittain, maksat turhaan kuukausittaisesta jäsenyydestä. Tämä on rahan haaskausta, varsinkin jos käytössä on vuosijäsenmaksu, jota ei voi peruuttaa. Vaikka maksaisit kuukausittaista jäsenmaksua ja käyttäisit salia säännöllisesti, ei ole pahitteeksi tarkistaa, kuinka paljon esimerkiksi kertakäynti jollekin toiselle kuntosalille maksaa. Tällaisen vertailun avulla voi myös säästää rahaa varsinkin, jos vuosijäsenmaksu on sellainen, jota ei voi peruuttaa.
Lisäksi kannattaa tutustua halvempiin, vaihtoehtoisiin tapoihin liikkua. Käytetyn tai halvan pyörän osto voisi olla hyvä idea, sillä sen käyttö parantaa kuntoasi ja vähentää matkustusmenoja. Älypuhelimesta voi löytää ilmaisia kuntoilusovelluksia, jotka motivoivat ja seuraavat liikkumistasi. Lenkkeily ei muuten maksa mitään!
4. Tarjoussivustot
Kuinka monta kertaa olet ostanut alennuskupongin tarjoussivuston kautta vain huomataksesi viime hetkellä, että se on käytettävä nyt?
Milloin pitää mennä kahden ruokalajin illalliselle, viininmaisteluun tai golf- kierrokselle, vaikka ei olisi välttämättä asiasta innostunut. Kaikki tämä sen vuoksi, ettei tuhlaisi 25 euroa, jonka on maksanut kuukausia sitten. Todennäköisesti maksat vielä toiset 25 euroa matkakuluihin tai vastaavaan päästääksesi paikalle. Älä lankea valtaviin alennuksiin. Se on säästämistä vain, jos todella tarvitset ja käytät tarjouksen! Jos et pysty vastustamaan kiusauksia ja pysymään poissa tarjoussivustoilta, helppo tapa vähentää ostoksia on poistua postituslistoilta ja poistaa ilmoitukset, joita saat puhelimeesi.
Kun haluat pysyä budjetissa ja säästää, on helppo keskittyä suurimpiin asioihin. Pienet asiat ovat kuitenkin niitä, joihin tulisi säästämisessä kiinnittää erityisen paljon huomiota. Näin voit välttyä huomattavilta kustannuksilta ajan mittaan. Olemalla hieman järkevämpi kulutustottumuksissasi voi johtaa kohdallasi suuriin säästöihin.