Näin luot edullisen ja innovatiivisen irtioton arjesta

Kesä oli monella tapaa poikkeuksellinen, minkä vuoksi myös kesälomasuunnitelmat menivät useissa kodeissa uusiksi. Joillakin muuttunut taloustilanne vei lomabudjetin, toisille taas kauan odotettu ulkomaanmatka jäi kaukaiseksi haaveeksi matkustusrajoitusten vuoksi. Joillekin lomat jäivät kokonaan pitämättä ja toisilla kesälomakassa käytettiin johonkin aivan muuhun. Olipa tilanne mikä hyvänsä, pieni irtiotto arjesta tekee aina hyvää. Keräsimme yhteen viisi hauskaa ideaa, joilla luot lomatunnelmaa edullisesti!

Ota ilo irti kotikaupungissa

Vaikka oma kotikaupunki voi tuntua välillä hyvinkin arkiselta, saattaa siitä löytyä uusia puolia, kun paikkakuntaa katsoo eri näkökulmasta. Etsi käsiisi kaupungin turistikartta ja mieti, millaisia nähtävyyksiä kävisit katsomassa, jos olisit lomalla jossain muualla. Kulje normaalista poikkeavia reittejä, ja pyri katselemaan kaupunkia täysin uusin silmin. Käy museoissa, nähtävyyksillä sekä sellaisissa kahviloissa ja ravintoloissa, joissa sinua ei normaalisti nähdä. Saatat löytää näin uusia suosikkeja loman lisäksi myös arkeen.

Voit varata kotikaupungistasi hotellihuoneen tai muun majoituksen, jos haluat viedä tämän vaihtoehdon seuraavalle tasolle. Vaikka voi tuntua hieman hölmöltä varata hotellihuone, jos oma koti on kulman takana, saatat yllättyä, kuinka nopeasti pääset mukavaan lomatunnelmaan, kun kävelet hotellin ovista sisään. Puhtaat pehmoiset lakanat, herkullinen aamiainen, eikä huolta kotitöistä – mainio yhdistelmä minilomalle.

Järjestä teemajuhlat

Etenkin syksyn pimentyessä ja säiden viilentyessä kaipuu maailmalle voi kasvaa kovaksi. Juuri nyt matkustaminen on haastavaa, mutta maailman voi aina tuoda helposti omalle kotisohvalle. Päätä maa, johon haluaisit juuri nyt suunnata ja aloita suunnittelu: tutustu maan ruokakulttuuriin, perinteisiin ja pukeutumiseen. Mieti, millaisilla keinoilla voisit parhaiten tuoda yhdeksi illaksi toisen maan oman kotisi seinien sisälle. Kutsu tämän jälkeen ystävät koolle nauttimaan matkailuteemaisista juhlista.

Mikäli haluat tehdä juhlista erityisen edulliset, järjestä ne nyyttäriperiaatteella. Pyydä jokaista vierasta valmistamaan juhlien teemaan liittyvää ruokaa tai juomaa. Tämä on hauska tapa vähentää juhlien järjestämisen stressiä, päästä maistelemaan uusia herkkuja sekä viettämään aikaa yhdessä.

Lähde luontopolulle

Suomen syksy on upea, vaikka voikin tuntua haikealta sanoa kesälle hyvästit. Luonnossa liikkuminen alentaa tutkitusti stressitasoja ja auttaa pääsemään irti arjen kiireestä. Kirpeä syysilma yhdistettynä termospullossa höyryävään kuumaan juomaan takaa punan poskille sekä taatusti hyvät yöunet luontoretken jälkeen.

Parasta tässä vaihtoehdossa on, että sen harrastaminen on täysin ilmaista! Suomesta löytyy monia luonnonpuistoja ja ulkoilualueita, minkä lisäksi monella löytyy kodin läheltä puistoalueita, pururatoja ja muita mahdollisuuksia luonnon äärellä liikkumiseen. Yksinkertaisimmillaan luontoon lähteminen onnistuu istahtamalla omalle takapihalle puun juurelle.

Varaa kalenterista kaksi tuntia täysin itsellesi

Etenkin ruuhkavuosien keskellä elävien ajatuksissa saattaa usein pyöriä toive siitä, että olisi edes joskus hetki rauhallista omaa aikaa. Hetki vain olla ilman, että joka suunnasta revitään suorittamaan. Sellainen hetki, että saisi ihan itse päättää, mitä ja missä tahdissa tekee.

Kaiva kalenteri esiin ja varaa itsellesi sieltä kaksi tuntia tyhjäksi. Päivällä tai vuorokaudenajalla ei ole väliä, kunhan lupaat itsellesi pitää tuon ajan varattuna itsellesi, vaikka siihen tulisi mitä ehdotuksia. Voit käyttää tämän sinulle varatun ajan juuri niin kuin haluat. Päiväunet, hemmotteluhoito, hikilenkki, vaatehuoneen inventaario, moottoripyörän rassaaminen, virkkaaminen tai ihan vain sohvalla köllöttely – valinta on sinun. Tärkeintä on, että tekeminen on sellaista, jota haluat juuri silloin tehdä. Tämän kahden tunnin ajan kaikki pitäisi-asiat ja velvollisuudet ovat 100% kiellettyjä.

Tee haavelista ensi kesälle ja laske budjetti

Vaikka moni muu asia on kiellettyä, ei haaveilua ja suunnittelua voi koskaan kieltää. Jos minilomat, irtiotot ja muut ovat osaltasi mahdoton ajatus juuri nyt, voit alkaa tehdä listaa siitä, millaisia asioita haluaisit tehdä ensi kesänä. Näin pystyt myös laskemaan jo budjettia sekä suunnittelemaan, kuinka saat säästettyä tarvittavat lomarahat kasaan ilman, että arjen talous menee liian tiukoille.

Tulevat lomat voivat tuntua kaukaisilta, mutta lomakassan suhteen säästäminen on hyvä aloittaa ajoissa. Mitä pidemmällä aikavälillä säästät lomabudjettia, sitä vähemmän se kuormittaa arjen taloutta. Parhaassa tapauksessa lomabudjettiin varattu säästöjen osuus sujahtaa helposti osaksi arjen budjettia, mutta loman alkaessa tilillä odottaa mukava summa. 

Lisätietoa aiheesta:

https://www.martat.fi/marttakoulu/omat-rahat/lomabudjetti/

https://yle.fi/uutiset/3-10241075

 

Saatat olla myös kiinnostunut näistä

Sorry, there are errors on the page: