Näin hallitset talouttasi kriisitilanteessa tai tulotason romahtaessa

26.11.2020#Yleinen

Korona oli työpaikan kahvipöydässä ja kotisohvalla puhuttanut uutinen, joka tuntui kaukaiselta, kunnes se iski kotimaahan. Pandemia laittoi kertaheitolla koko maailman arjen uusiksi, eikä Suomessakaan säästytty vakavilta toimenpiteiltä. Terveyden lisäksi korona on aiheuttanut suurta huolta taloudesta, ja sen seuraukset ovat näkyneet nopeasti monen suomalaiskodin arjessa.

Ensireaktio on usein shokki

Lomautukset, työpaikkojen menetykset ja taloudellinen ahdinko eivät ole enää vain päättäjien arvioita tai mediaotsikoita, vaan tavallisten kansalaisten todellisuutta. Yrittäjät ovat ahdingossa, mikä heijastuu suoraan myös työntekijöiden tilanteeseen. Monelle ensireaktio omalle kohdalle osuvaan tulotason romahdukseen on shokki. Alkuun tilanteesta selvitään autopilotilla, mutta epätoivo iskee viimeistään siinä vaiheessa, kun ensishokki laantuu ja uutiset iskevät todella tajuntaan: mitä minä nyt teen?

Kokosimme yhteen muutamia konkreettisia vinkkejä, joilla saat arjen talouteen tasapainoa etenkin silloin, kun jokin yllättävä käänne elämässä on tehnyt ison loven lompakkoon. Ota nämä vinkit talteen, sillä ne pätevät mainiosti myös elämän muissa kriisitilanteissa, joissa omat tulot ovat vaarassa tai arki yllättää poikkeuksellisen isoilla kuluilla.

Takaisin perusteisiin ja arjen kulut kuriin

Taloudellisesti tiukoissa tilanteissa pätee hyvin sanonta “back to basics”. Tässä tapauksessa perusasioilla tarkoitetaan esimerkiksi sitä, että kulut on karsittava tuloja pienemmiksi. Näillä toimintaohjeilla selkeytät omaa talouttasi ja luot suunnitelman, kuinka selviydyt tilanteesta:

  1. Kirjaa ylös tulosi. Selvitä, millaisiin tukiin olet oikeutettu esimerkiksi Kelasta, ammattiliitosta tai työttömyyskassasta. Mieti, onko sinun mahdollista luoda itsellesi jokin pieni lisätulon lähde.
  2. Listaa kaikki välttämättömät menosi. Näitä ovat esimerkiksi vuokra, asuntolaina ja vastike, ruoka- ja lääkekulut, arjen liikkumiseen menevät kulut, hygieniatarvikkeet sekä lemmikkien kulut. Huomioi myös vuosittaiset kulut, kuten vakuutukset ja verot.
  3. Käy läpi ja karsi kaikki ylimääräiset kulut pois. Tee etukäteen kauppalistat, jotta vältyt heräteostoksilta, laita ylimääräiset huvitukset toistaiseksi tauolle ja mieti, voisitko elää hetken ilman suoratoistopalvelua tai kuntosalijäsenyyttä. Suosi kirpputoreja ja säästä bensarahaa kulkemalla kävellen tai pyörällä. Pienillä säästöillä on iso merkitys tiukassa taloustilanteessa.
  4. Tee budjetti eli paljonko voit kuukaudessa käyttää kuhunkin arjen osa-alueeseen ilman, että taloutesi menee miinukselle. Nyt kun sinulla on selkeästi listattuna taloutesi tulot ja menot, voit rakentaa arjen budjetin, jonka avulla selviydyt läpi tiukan taloustilanteen.

Mikä on pakollinen arjen kulu ja mikä ei?

Toimeentulotason muuttuessa ja taloustilanteen kiristyessä on hyvä pysähtyä tarkastelemaan, millaiset kulut oikeastaan ovat arjessa pakollisia ja mitkä eivät. Usein olemme saattaneet tottua pitämään jotakin asiaa itsestään selvänä, vaikka pärjäisimme arjessa mainiosti ilmankin. Henkilökohtaiset talouden kriisit ovat kaikessa ikävyydessään hyvä tilaisuus tarkastella omia kulutustottumuksia. Samalla voi miettiä, olisiko omaa rahankäyttöä mahdollista tehostaa joiltain osin esimerkiksi vähentämällä ravintoloissa syömistä, pidentämällä kampaajakäyntien välejä, ostamalla vaatteita kirpputorilta tai vertailemalla kaupassa päivittäisten tuotteiden hintoja.

Tiedämme, että on vaikeaa joutua luopumaan jostain sellaisesta arjen mukavuudesta, johon on tottunut. Hengitä syvään ja muista, että tilanne on vain väliaikainen. Voit ottaa ylimääräisiä mukavuuksia takaisin arkeen, kun taloutesi taas tasapainottuu. Oman talouden tutkiminen suurennuslasilla voi tehdä myös kipeää, kun kovan työn takana ollut toimeentulo on kokenut juuri kolauksen. Muista kuitenkin, ettei tulotasosi tai taloudellinen tilanteesi määritä sinua ihmisenä. Elämä yllättää jokaisen meistä välillä ikävästi, eikä kukaan voi varautua kaikkeen.

Kun olet käynyt läpi kulut, karsinut ylimääräiset ja tehnyt budjetin, voit miettiä vielä, kuinka voisit vähentää laskujen maksamisesta aiheutuvaa stressiä. Yksi tapa on tallentaa säännöllisten laskujen maksutiedot valmiiksi verkkopankkiin, jolloin laskujen maksu hoituu ketterämmin ja nopeammin. Varmista myös, että tiedät, mihin kanavaan mikäkin lasku tulee (sähköposti, verkkolasku, paperilasku, jne.), jotta mikään tärkeä lasku ei mene ohi ja aiheuta turhia muistutusmaksuja.

Reagoi ajoissa, jos maksuvaikeudet uhkaavat

Tärkeintä yllättävässä talouden kriisissä on, että pidät arjen talouden ohjat omissa käsissä sekä pyrit aktiivisesti tekemään toimia taloutesi tasapainottamiseksi. Älä pelkää pyytää apua, mikäli huomaat taloutesi menevän peruuttamattomasti miinukselle. Mitä nopeammin otat asioista selvää ja selkeytät taloutesi kokonaiskuvan, sitä paremmat valmiudet sinulla on selviytyä poikkeustilanteesta yli ilman velkaantumista.

Muista aina katsoa taloustilannettasi kokonaisuutena, ja mitoita lainanlyhennykset omaan maksukykyysi sopivaksi. Ole heti yhteydessä lainantarjoajaan tai laskuttajaan, mikäli maksukykysi huonontuu tai maksuvaikeudet uhkaavat. Pahin, mitä voit tehdä, on heittää laskut avaamattomina roskiin ja jäädä odottamaan ulosottomiehen koputusta oveen. Moni yritys ja pankki on mielellään valmis neuvottelemaan laskujen takaisinmaksulle uuden maksusuunnitelman, kun olet avoin ja kerrot tilanteestasi heti, kun se uhkaa vaikuttaa laskujen maksuun. Mitä aiemmin lähdet selvittämään asiaa, sitä paremmin pystyt välttämään mahdolliset muistutusmaksut ja maksuhäiriömerkinnät.

Kannattaa myös muistaa, että muistutuslaskuissa on usein vähintään 5€:n muistutuslisä, joten viivyttelemällä laskujen kanssa kerrytät täysin turhaan ylimääräistä maksettavaa. Neuvottele siis mieluummin laskuille uusi eräpäivä ja aloita säästämilläsi muistutusmaksuilla vaikkapa puskurirahaston kartuttaminen.

Lue blogimme puskurirahaston tärkeydestä: https://www.ferratumbank.fi/blog/korona

Ota lainaa aina harkiten

Tiukassa taloustilanteessa voi tuntua houkuttelevalta ottaa lainaa kattamaan arjen kulut kriisitilanteen aikana. Lainan ottaminen ei ole häpeä, mutta päätös lainasta tulee aina tehdä harkiten. Suomalaisten keskimääräinen velkamäärä on tuplaantunut viimeisen viiden vuoden aikana, eikä oman maksukyvyn ylittävä velkataakka ole naurun asia.

Jos harkitset ottavasi lainaa, kartoita ensin taloudellinen tilanteesi käymällä läpi tulot ja pakolliset menot. Listaa lainan ottamisen plussat ja miinukset sekä arvioi oman taloutesi kokonaistilaa. Mikäli tulet siihen tulokseen, että lainan ottaminen on tarpeisiisi sopiva ja harkittu päätös, ja sinulla riittää omien laskielmin mukaan maksuvaraa maksaa lainanlyhennykset, voit edetä hyvillä mielin seuraavaan vaiheeseen eli tutustumaan tarjolla oleviin rahoitusvaihtoehtoihin.

Me Ferratumilla olemme luottopankkisi, joka kulkee rinnallasi elämän kivat hetket ja kolhut.  Me arviomme aina tulojesi riittävyyden ja varmistamme, että käteen jäävät tulot riittävät elämisen menoihin ja luottojen/laskujen takaisinmaksuun suunnitellusti. Me varmistamme, että maksuvarasi ei ylitä sillä emme myönnä lainaa enempää, kuin asiakkaan maksukyky mahdollistaa.

Sorry, there are errors on the page: