Muistilista turvalliseen verkko-ostamiseen

Jos ei ole elänyt aivan täydellisessä uutispimennossa, on varmasti törmännyt juttuihin verkkokauppojen tietoturva-aukoista, pankkitunnusten kalasteluyrityksistä ja muista verkossa ostoksia tekevää vaanivista vaaroista. Verkkokaupoista tilaaminen on kuitenkin pääsääntöisesti täysin turvallista, kun on vain tarkkana miten ja mistä ostoksensa tekee. Tähän blogikirjoitukseen olemme keränneet joitain oleellisia asioita, jotka kannattaa huomioida verkko-ostoksia tehdessään. Olitpa sitten verkkokauppojen vakiokäyttäjä tai vielä epäileväinen, ei perusasioiden kertaaminen verkko-ostosten tekemiseksi turvallisesti ole koskaan pahasta.

Verkko-ostamisen suosion kasvaessa kasvaa luonnollisesti myös netistä löytyvien verkkokauppojen kirjo, niin hyvässä kuin pahassa. Valtaosassa verkkokaupoista voi toki asioida täysin turvallisin mielin, mutta kauppiaan ollessa tuntematon kannaattaa huomiota kiinnittää aina tiettyihin asioihin.     

8 vinkkiä luotettavan verkkokaupan valintaan 

1. Kun olet maksamassa verkossa, varmista että yhteys sinun ja verkkokaupan välillä on aina salattu. Tunnistat tämän siitä, että osoiterivillä näkyvä verkkosivun osoite on muodossa https:// ja selaimen alareunassa näkyy avain- tai lukittu lukko-symboli.

2. Tutustu verkkokaupan käyttämiin tietoturvakäytäntöihin. Luotettavan verkkokaupan sivuilta pitäisi löytyä tiedot sovellettavista salaus- ja varmennusmenetelmistä. Usein käytössä on Verified by Visa tai MasterCard SecureCode-todentamispalvelu, joka takaa asiakkaan luottokorttitietojen turvallisen käsittelyn.  

3. Varmista, että tietokoneesi ja käyttämäsi selaimen tietoturva on ajantasalla.  

4. Tutustu verkkokaupan saamaan palautteeseen erilaisilla arvostelusivustoilla tai keskustelupalstoilla. Näin voit löytää tiedon ajoissa, mikäli jossain yksittäisessä verkkokaupassa on ollut jotain tiettyjä ongelmia aikaisemmin. 

5. Älä koskaan luovuta luottokorttitietojasi salatun yhteyden ulkopuolella. Luotettava verkkokauppa ei koskaan pyydä lähettämään korttisi tietoja esimerkiksi sähköpostilla.

6. Tallenna ostoksen jälkeen saamasi tilausvahvistus ja ostoksen maksutiedot aina omalle tietokoneellesi. Näiden tietojen avulla voit tarvitessa todistaa, mitä olet tilannut ja mitä maksanut tilauksen yhteydessä.     

7. Säilytä kaikki tiedot ostoksestasi, tilausehdoista ja maksutapahtumasta mahdollisia ongelmatilanteita varten. Verkkosivuilla olevat tiedot voivat muuttua jo seuraavana päivänä, joten on tärkeää pitää mustaa valkoisella siitä mitä ja millä ehdoin on tilannut. Tästä syystä myös mahdolliset yhteydenotot verkkokauppiaaseen kannattaa tehdä aina kirjallisena.  

8. Turvallisinta tavaroiden tilaaminen verkosta on luonnollisesti laskulla maksettaessa. Toiseksi turvallisinta ostosten maksaminen on luottokortilla.  Mikäli ostosten toimituksessa tai muussa ilmenee ongelmia, on usein myös luottokorttiyhtiöllä velvollisuus palauttaa asiakkaan rahat. 

Oikean verkkokaupan valinta vaatii huolellisuutta 

Verkkokaupan luotettavuutta voi arvioida pitkälle pelkästään verkkosivun ulkoasua silmäilemällä ja tutustumalla sieltä löytyviin tietoihin. Jos sivuston yleisilme epäilyttää edes hiukan tai tuotteen tiedot ovat vailinnaisia, on silloin omien rahojen kannalta yleensä turvallisempaa olla tilaamatta. Luotettavan verkkokaupan sivuilta löytyvät aina yrityksen täydelliset yhteystiedot – ei pelkästään asiakaspalvelun sähköpostiosoitetta tai yrityksen postilokerosoitetta.

Kaupan sopimus- ja toimitusehtoihin kannattaa tutustua tarkasti. Jos nämä ovat epäselviä tai puuttuvat kokonaan, haluamaasi tuotetta kannattaa etsiä jostain toisesta verkkokaupasta. Varsinkin EU:n ulkopuolelta tilaamista tulisi harkita aina huolellisesti. Kauppiaan tavoittaminen voi olla hankalaa eikä suomalainen kuluttajansuoja ole välttämättä puolellasi ongelmatilanteissa. 

Ferratumin toiminta perustuu luotettavuuteen ja asiakkaidemme ehdottomaan tietoturvaan. Ongelmatilanteissa avun saa aina maksuttomasta asiakaspalvelustamme, joka palvelee 24 tuntia vuorokaudessa.

Lisää vinkkejä ja ohjeita turvalliseen asioimiseen verkkokaupassa löydät esimerkiksi allaolevista linkeistä:

https://www.kuluttajaliitto.fi/materiaalit/turvallinen-maksaminen/

http://tietolisaaturvaa.fi/

Sorry, there are errors on the page: