Muista nämä, kun mietit auton ostoa tai vaihtoa

Auton osto on iso päätös, jota on syytä harkita aina huolella. Joillekin auto on kätevä arjen apuri, toisille tärkeä osa imagoa ja kolmannelle pakollinen paha päästä paikasta toiseen. Olipa syy auton hankintaan mikä tahansa, on sopivan auton löytäminen usein monen tekijän summa. Mitä tulee muistaa huomioida auton ostoa tai vaihtoa miettiessä, jotta löytää omaan käyttötarkoitukseen sopivan auton, jonka kulut eivät rasita arjen taloutta kohtuuttomasti?

Käyttötarkoitus edellä autokaupoille

Itselle sopivaa autoa hankkiessa tulisi aina kiinnittää ensisijaisesti huomiota siihen, millaiseen käyttötarkoitukseen autoa tullaan käyttämään. Tämä vaikuttaa monelta osin siihen, millaisia autoja on ylipäätään syytä lähteä katsomaan tarkemmin. Suurperheelle harvoin sopii kahden hengen sporttimalli, eikä kevyesti matkustava sinkkueläjä välttämättä vaadi suurta tila-autoa. Tärkeintä onkin, että valitsemasi auto tulee tukemaan omaa elämäntapaasi ja tarpeitasi.

Omia toiveita ja tarpeita auton suhteen on syytä pohtia jo ennen autokaupoille lähtöä, jotta ei tule tehtyä hutiostoksia. Huomioi ainakin nämä asiat, jotta voit paremmin varmistua siitä, että sijoitat rahasi järkevästi:

  • Kuinka monta ihmistä autossa tulee pääsääntöisesti matkustamaan?
  • Onko tarvetta kuinka suurelle tavaratilalle?
  • Tuovatko auton hintaan vaikuttavat lisävarusteet sinulle oikeasti hyötyä?
  • Millainen auto sopii kulutukseltaan ja ekologisuudeltaan omaan käyttöön?
  • Tarvitaanko autoon erikoisvarusteluja tai esteettömiä ratkaisuja?
  • Millaisessa maastossa autolla tullaan pääasiassa ajamaan?

Muista aina koejaa auto ennen ostopäätöstä. On parempi pelata varman päälle ja ottaa asioista selvää kuin ostaa hätiköiden auto, josta on myöhemmin vaikea päästä eroon. Tutustu huolellisesti auton sisätiloihin, ajotuntumaan sekä ulkopintoihin mahdollisten vaurioiden varalta. Mikäli olet epävarma, osaatko huomioida kaiken, ota mukaan autoihin perehtynyt tuttava, joka osaa kiinnittää huomiota olennaisiin asioihin. Varmista aiemman omistajahistorian moitteettomuus, ja tee kauppakirja huolellisesti.

Huomioi kauppahinnan lisäksi arjen kustannukset

Auton kauppahinnan lisäksi on huomioitava auton ylläpidosta muodostuvat arjen kulut. Näitä ovat esimerkiksi polttoaine, verot, vakuutukset, katsastukset ja korjaukset. Kesä- ja talvirenkaat tulee vaihtaa muutaman vuoden välein, ja välillä auto saattaa joutua yllättäen korjaamolle. Moni ensiauton ostaja yllättyy siitä, kuinka paljon kuluja autosta lopulta arjessa muodostuukaan. Jos olet ostamassa ensimmäistä autoasi, keskustele kuluista ystävien, perheen tai autoista tietävän tuttavan kanssa, jotta tiedät, että olet huomioinut kaiken olennaisen.

Autoa ostaessa tai vaihtaessa on syytä tehdä päätös myös siitä, haluaako ostaa auton täysin uutena vai käytettynä. Vanhoissa autoissa korjauksiin menee usein uusia autoja enemmän rahaa, sillä autoissa on paljon kuluvia osia, jotka vaativat huoltoa, vaihtoa ja korjausta. Toisaalta uudet autot menettävät nopeammin jälleenmyyntiarvonsa. Molemmissa tapauksissa on siis hyvät ja huonot puolensa.

Myös omaan käyttöön sopivan käyttövoiman valintaan kannattaa kiinnittää huomiota. Vaikka modernia käyttövoimaa hyödyntävä auto on usein ostohinnaltaan kalliimpi, tasoittuu kokonaiskustannus pidemmällä välillä alhaisempien käyttökustannusten sekä paremman jälleenmyyntiarvon vuoksi.

Käyttövoima vaikuttaa merkittävästi kustannuksiin

Arjen kustannusten kannalta merkittävin asia auton valinnassa on käyttövoima, sillä se vaikuttaa merkittävästi mm. polttoainekuluihin. Lisäksi joidenkin käyttövoimien käyttöönottoon liittyy kertaluontoisia isompia kustannuksia. Esimerkiksi sähköauton latausmahdollisuuden asentaminen kotiin vaatii yleensä 1 000 – 3 000 euron kertapanostuksen. Ota näistä selvää ennen auton ostamista, jotta pystyt hyödyntämään autoa sille tarkoitetulla tavalla, etkä ylläty ikävästi kauppojen jälkeen.

Mikä sitten on itselle sopiva käyttövoima? Se riippuu täysin ajotottumuksista ja -tarpeista! Jos ajoa kertyy alle 15 000 kilometriä vuodessa, voi perinteinen bensakone olla kaikista järkevin valinta. Lyhyille matkoille sopii myös ladattava hybridiauto, jonka ekologiset hyödyt lisääntyvät, kun polttomoottoriin ei tarvitse turvautua. Diesel on puolestaan taloudellinen valinta, kun ajetaan paljon pitkää matkaa ja kilometrimäärät ovat korkeita. Sähköauto osoittaa taloudelliset etunsa pitkällä aikavälillä, mutta ajoreittiä suunnitellessa on aina pidettävä mielessä latauspistokkeiden sijainnit, ettei matka keskeydy tyhjän akun vuoksi.

Autorahoitus onnistuu myös pankin kautta

Moni ottaa rahoituksen autoon autoliikkeestä. Sopivan rahoituksen voi kuitenkin ottaa myös pankin kautta. Itselle sopivan rahoituksen löytäminen onnistuukin usein kilpailuttamalla laina autoliikkeen lisäksi valitsemassaan pankissa. Laina tulisi aina ottaa harkiten sekä mitoittaa omaan arkeen ja maksukykyyn sopivaksi. Kiinnitä aina huomiota lainan todelliseen vuosikorkoon, joka antaa kuvan siitä, paljonko maksat lainasta takaisin.

Valitse aina autorahoitus, jonka voit maksaa pois halutessasi sovittua aiemmin ilman kuluja. Elämäntilanteet ja tarpeet auton suhteen muuttuvat, ja näin voit huoletta vaihtaa auton ja maksaa lainan pois tai järjestellä lainan uudelleen. Vastuulliset luotonmyöntäjät varmistavat aina, että löydät juuri omaan käyttöösi sopivan ratkaisun auton rahoittamiseen.

Kun sopiva auto on löytynyt ja olet varmistanut huolellisesti kaiken tarpeellisen olevan kunnossa, voit hyvillä mielin allekirjoittaa kauppakirjan – ja sitten ei muuta kuin ajelulle!

Lisälähteitä:

https://www.traficom.fi/fi/liikenne/tieliikenne/autoilijalle

https://www.traficom.fi/fi/liikenne/tieliikenne/ajoneuvon-osto-ja-myynti

 

 

Saatat olla myös kiinnostunut näistä

Sorry, there are errors on the page: