Tilanne on ikävän tuttu monelle. Olet hankkinut uuden hienon älypuhelimen ja hetken päästä se lipsahtaa käsistäsi. Pahimmassa tapauksessa koko näyttö on pirstaleina tai sitten selvisit vain säikähdyksellä. Kuitenkin ajatus siitä, että puhelimen näyttö voi missä tahansa tilanteessa särkyä, on epämiellyttävä. Jotkut hankkivat puhelimen lisäksi myös hienon kotelon tai suojan, mikä on taas yksi rahallinen lisäpanostus jo kalliille älypuhelimelle.
Onko olemassa iskunkestävää älypuhelinta?
Mistä sitten tietää, mikä puhelin kestää parhaiten kolhuja? Tätä on vaikea arvioida, sillä jopa puhelimien myyjillä ei ole suoraa vastausta tähän kysymykseen. On olemassa hyvin kestäviä puhelimia, jotka toimivat jopa veden alla, mutta hinta on sen mukainen. Paljon liikkuvalle on tarjolla kolhuja kestäviä puhelimia, mutta kestävyys näissä on rakennettu runkoon, ei näyttöön. Kaupoissa ei ole juuri myynnissä sellaisia puhelimia, joita markkinoitaisiin nimenomaan näytön kestävyydellä: älypuhelimet kun nykyään ovat kosketusnäyttöisiä, tulee niiden olla herkkiä ja tämän vuoksi niistä ei tehdä kovin järeitä. Jos näyttö olisi paksu, kosketuksen tunnistus ei toimisi yhtä hyvin. Onneksi lasien valmistustekniikka kuitenkin kehittyy vuosi vuodelta, ja samalla näyttöjen lasien kestävyys paranee. Kun ajattelee, mitä kaikkea puhelin joutuu kokemaan elämänsä aikana – kannamme sitä laukuissamme, puristelemme ja kääntelemme sitä jatkuvasti sekä kopauttelemme tasoja vasten - ei siis ole ihme, että lasiruutu joskus särkyy
Älypuhelimen näytön voi suojata
Mitkä ovat sitten pahimpia sudenkuoppia näytön hajoamiselle? Pahinta vahinkoa aiheuttavat varmasti puhelimen iskeytyminen sora-, kivi- tai asfalttipintaan. Elisan liiketoimintajohtaja Jan Virkki kertoo Helsingin Sanomien artikkelissa, että nurkka edellä putoaminen tuottaa pahinta jälkeä puhelimen näytölle. Kun puhelin on saanut tarpeeksi paljon iskuja, putoaminen voi olla viimeinen pisara. On myös pitkälti tuurista kiinni, särkyykö näyttö vai ei: joskus aikaisempia kolhuja ei tarvita.
Parhaiten suojaat puhelimesi näyttöä käsittelemällä sitä varovasti, ja panostamalla jonkinlaiseen suojaukseen. Näytön voi suojata suojakalvolla sekä koko rungon suojakotelolla, missä näytön päälle tulee vielä erillinen kansi. Suojakalvo vahvistaa lasia ja suojaa sitä naarmuilta. Suojakalvot eivät onneksi maksa paria euroa enempää, kunnon lasisuojat sen sijaan noin 20 euroa. Vahingoilta ei voi välttyä, mutta suojauksilla ainakin minimoi riskejä.
Näytön korjaaminen maksaa kalliissa puhelinmalleissa noin kaksisataa euroa. Halvemmissa malleissa voi selvitä 100–150 euron korjauksella. Näytön korjaus ei yleensä mene takuuseen, jos puhelin on esimerkiksi lipsahtanut kädestä ja pudonnut kadulle.
Älypuhelin, joka ei mene rikki
Joskus tulee halvemmaksi ostaa uusi puhelin, kuin korjata vanha rikkoutunut. Motorolan uutta älypuhelinta, Moto X Forcea, joka on tullut markkinoille tammikuussa, markkinoidaan särkymättömänä, ja maksaa 699 euroa. Puhelimelle on annettu neljän vuoden kestävyystakuu. Helsingin Sanomien testiryhmä kokeili puhelimen kestävyyttä todella hyvin tuloksin. He pudottivat puhelimen ensin kahvilanpöydältä, noin 73 senttimetrin korkeudesta kolme kertaa ja puhelimen näyttö selvisi ehjänä. Testiryhmä kiipesi vielä kolmen metrin korkeuteen ja pudotti puhelimen kymmenen kertaa korkealta, jolloin näytön alareunaan tuli pieni särö mutta se ei vaikuttanut puhelimen käyttöön mitenkään.