Mitä sinä tekisit, jos voittaisit lotossa?

Mitä jos voittaisit lotossa? Rahojen käyttäminen yhdessä perheen ja ystävien kanssa erilaisiin kokemuksiin tekee meidät onnelliseksi, ja kerromme miksi: 

Inspiroituneena Facebookissamme järjestettävästä #FerratumFridays –kilpailustamme, jossa palkitsemme viikottain kommenttien perusteella 100 eurolla yhden voittajan, haluamme tutustua tutkimukseen, jonka mukaan rahan jakaminen tekee meidät onnellisiksi.

Kun jättipotti osuu kohdallesi

Business Insider julkaisi mielenkiintoisen artikkelin siitä, kuinka lottovoittajat ovat käyttäneet rahansa. Ei yllätä varmasti ketään, että lottovoittajat ostivat perinteiset unelma-autot sekä asunnot voittorahoillaan, mutta kuitenkin on olemassa tarinoita, joissa osa voittajista halusivat jakaa voittamansa rahat.

Esimerkiksi yksi voittaja tarjosi 13-henkiselle perheelleen loman Floridassa, eräs rakennustyöläinen jatkoi töitänsä ja päätti lahjoittaa kaikki palkkansa ruokapalvelulle, joka tarjosi ruokaa vähävaraisille. Lisäksi yksi voittaja perusti säätiön, joka auttoi koko perhettä.

#FerratumFridays –kilpailua järjestäessämme olemme nähneet monia esimerkkejä anteliaisuudesta sekä jakamisesta.

Rahan käyttäminen toisten hyväksi

Useat tutkimukset ovat todenneet, että rahan käyttäminen toisten hyväksi tekee meidät onnellisemmaksi kuin se, että käytämme rahat itseemme. Tutkimustuloksen vahvisti Michael Norton, apulaisprofessori Harvard Business Schoolista. Norton kertoi TED talkissaan, että rahan käyttäminen itseensä ei kasvata onnellisuutta, mutta kuitenkin rahan käyttäminen muihin voi tehdä meistä onnellisia.

Positive Psychology Program kertoo, että rahan käyttäminen toisten hyväksi tuntuu hyvältä, koska aivoihimme on sisäänrakennettu palkitsemisjärjestelmä – oksitosiini – joka säätelee sitä kuinka olemme vuorovaikutuksessa toisiimme. Kun käytämme rahamme siten, että teemme ystävämme tai perheemme iloisiksi, aivomme palkitsee meidät, joka vuorostaan tekee meistä onnellisia.

Rahan käyttäminen kokemuksiin

Kun käytämme rahamme luodaksemme säilyviä muistoja perheemme ja ystäviemme kanssa, tarjoaa se meille kestävää onnellisuutta väliaikaisen onnellisuusboostin sijaan, jota saatamme tuntea silloin, kun ostamme tavaroita.

Aikaisemmassa blogipostauksessamme kerroimme siitä, kuinka elämä on rikkaampaa, kun luomme hetkiä ja kokemuksia, jotka muistuttavat meitä siitä, että olemme elossa.

On helppoa juuttua rutiineihin, mutta jos emme tietoisesti pyri siihen että rikomme rutiinimme, voimme elää elämämme joka päivä samalla tavalla. Jos yritämme tietoisesti tehdä asioita, todennäköisyys pysyvien muistojen luomiseen kasvaa. Sen, mitä teemme, ei tarvitse olla maata mullistavaa, vaan jos yksinkertaisesti koetamme tehdä jotain tavallisesta poikkeavaa, muodostuu siitä meille uusi kokemus.

Paras investointi

Haluatko tehdä kokemuksistasi vieläkin huikeampia? Jaa kokemus ystäväsi tai rakkaasi kanssa. Jopa yksittäinen mahtava ilta ystävien tai perheen kesken luo muiston, jota voidaan muistella yhdessä jälkeen päin.

Olipa kyseessä sitten lomamuisto, lapsuusmuisto tai taianomainen ilta, jonka vietit yhdessä parhaan ystäväsi kanssa, tämä kokemus jätti jälkeensä muiston sekä kokemuksen, joka oli tarpeeksi merkittävä muistaaksesi sen aina.

Tarvitsetko motivaatiota viettääksesi aikaa perheesi ja ystäviesi kanssa? Erään tutkimuksen mukaan aikuiset, jotka ovat usein sosiaalisessa kanssakäymisessä, kuten käyvät elokuvissa tai ulkona syömässä, elävät pidempään ja kokevat vähemmän stressiä.

 

Paras investointi, jonka voimme tehdä, on viettää aikaa ystävien ja perheen kanssa.