Jotkut sanovat, että maailma olisi parempi paikka ilman rahaa tai että raha on kaiken pahan alku ja juuri. Toiset taas uskovat, että raha pyörittää maailmaa.
Kumpaan kastiin sinä kuulut? Aiheuttaako raha sinulle ja perheellesi vain stressiä vai pystyttekö sen avulla toteuttamaan asioita, joista unelmoitte?
On tärkeää ymmärtää, miten omassa perheessä ajatellaan rahasta sekä millainen rooli rahalla on henkilökohtaisessa taloudessasi. Kun ajattelet rahaa, voimaannuttavatko vai lannistavatko ajatuksesi sinua?
Asenteesi rahaan ratkaisee
Uskotteletko itsellesi, että olet yksi niistä ihmisistä, jotka eivät ikinä onnistu säästämään rahaa? Entä uskotko, että toiset ihmiset yksinkertaisesti ovat parempia rahan kanssa? Jos koet, että asia on näin, kannattaa miettiä asiaa syvällisemmin: Miksi muut onnistuvat säästämisessä sinua ja perhettäsi paremmin?
On yleistä, että ihmiset syyttävät asioita, kuten työnantajaansa, kaupunkia, jossa asuvat tai työpaikkaansa siitä, etteivät onnistu säästämään rahaa. Mutta asiaa kannattaa miettiä tarkemmin: jos vaihtaisit työpaikkaa tai muuttaisit toiseen kaupunkiin, muuttuisiko rahankäyttösi merkittävästi?
On eri asia, jos asuu matalatuloisena kalliissa kaupungissa. Mutta useimmiten se, miltä pankkitilimme näyttää kuun lopussa, on yksinkertaisesti kiinni siitä, miten koemme rahan ja priorisoimme rahankäyttöämme.
Tutkimukset ovat osoittaneet, että ihmiset, jotka kokevat, että raha on valtaa, ajautuvat useammin taloudellisiin ongelmiin kuin henkilöt, jotka kokevat ennemminkin, että raha luo turvaa elämään.
Tutkimukset ovat myös osoittaneet, että kaikkein vaarallisinta on, jos huolehtii omasta rahankäytöstään liikaa, ostaa tavaroita tunteakseen olonsa hyväksi tai kieltää oman tuhlaavaisuutensa. Sen sijaan, jos näkee rahan asiana, joka luo mahdollisuuksia ja turvaa, kokee epätodennäköisemmin taloudellista ahdinkoa.
Ymmärrä motiivisi
Jos et ole varovainen ja tutki syvemmin suhdettasi rahaan, voit huomata jahtaavasi jotain, mitä et voi saavuttaa. Kuten saksalaisen filosofin Arthur Schopenhauer kuuluisasti sanoi: Varallisuus on kuin merivettä – Mitä enemmän juot, sitä janoisemmaksi tulet.
Siinä, että haluaa hankkia uusia tavaroita, ei ole sinänsä mitään pahaa. Kukapa ei välillä tarvitsisi uutta autoa, huonekaluja tai vaatteita. Tärkeintä on kuitenkin ymmärtää motiivit hankintojensa takana ja kysyä itseltään, parantaako uusi ostos todella elämääni tai hyvinvointiani. On tärkeää omata terve suhde rahaa kohtaan. Silloin voi elää mukavasti, mutta saada silti säästettyä rahaa eikä tuhlata yli varojensa.
Lisäksi, jos matkasi on kovin lyhyt, harkitse huolellisesti, haluaako istua useita tunteja eri busseissa yhden kalliimman juna- tai taksimatkan sijasta. Mieti silloin ajankäyttösi todellista kustannusta.
Ole varovainen, ettet varaa jatkolentoasi tai muuta jatkoyhteyttäsi liian tiukalla aikataululla. Sillä jos ensimmäinen lentosi myöhästyykin aikataulusta, voit joutua käyttämään ylimääräistä rahaa korvaavan lennon hankkimiseen.