Maan päivä: 5 vinkkiä hiilijalanjäljen pienentämiseen

27.05.2022#Yleinen

Maan Päivä on kansainvälinen vuosipäivä, jonka tavoitteena on kiinnittää huomiota ympäristöön. Sitä vietetään vuosittain 22. huhtikuuta erilaisten tapahtumien, konferenssien ja mielenosoitusten merkeissä. Maan Päivä järjestettiin ensi kertaa vuonna 1970.

Menetämme tutkijoiden mukaan päivittäin arviolta 137 kasvi-, eläin- ja hyönteislajia. Lisäksi tutkimuksissa on todettu, että esimerkiksi Yhdysvaltojen tehtaat vapauttavat vuosittain yli 3 miljoonaa tonnia myrkyllisiä kemikaaleja maahan, ilmaan ja veteen. Maan Päivän on tarkoitus muistuttaa, että jokaisella meistä on vastuu suojella planeettaamme itsemme, rakkaidemme ja tulevien sukupolvien takia.

Onneksi vaikuttaminen on paljon helpompaa, kuin monet tajuavatkaan. Tässä viisi vinkkiä, joilla sinä ja kumppanisi voitte vähentää hiilijalanjälkeänne ja vaikuttaa planeettamme hyvinvointiin jo tänään!

1. Osta ja nauti lähiruokaa

On arvioitu, että 13 prosenttia Yhdysvaltojen kasvihuonekaasupäästöistä johtuu ruoan tuotannosta ja kuljetuksesta. Lisäksi Yhdysvalloissa suurin osa myytävistä elintarvikkeista matkaa keskimäärin 1 500 kilometriä ennen kuin päätyy myytäväksi supermarkettiin. Kun ostat kotimaista satokauden mukaista lähiruokaa, ruoan kuljetusmatka on lyhyempi ja saat samalla nauttia kokonaisuudessaan tuoreemmasta ruoasta.

Ostamalla lähiruokaa et vain vähennä hiilidioksidipäästöjäsi, vaan autat myös kansantaloutta, kun tuet paikallisia viljelijöitä ja tuottajia.

2. Pidä kasvisruokapäivä kolmesti viikossa

Yksi suurimmista ilmaston lämpenemistä aiheuttavista tekijöistä on maatalous, joka tuottaa arviolta 15 prosenttia kaikista maailman kasvihuonekaasupäästöistä. Suomessa maatalouden osuus on noin 11 prosenttia kokonaispäästöistä. Maatalouden päästöistä jopa puolet tulee karjankasvatuksesta. Lisäksi eläinten ruokintaan kuluvan veden ja viljan määrä on huolestuttavan suuri. Varsinkin, kun asiantuntijoiden mukaan maailmassa on vuoteen 2050 mennessä 2 miljardia ruokittavaa ihmistä enemmän kuin tällä hetkellä.

The Guardianin vuonna 2014 julkaistussa artikkelissa todetaan, että punaisen lihan vähentäminen ruokavaliosta leikkaa enemmän hiilidioksidipäästöjä kuin autolla ajamisen vähentäminen. Punaisen lihan tuottamiseen tarvitaan 28 kertaa enemmän maata sekä noin 11 kertaa enemmän vettä, kuin esimerkiksi kananlihan tuottamiseen. Punaisen lihan aiheuttamat ilmastopäästöt ovat viisinkertaiset valkoiseen lihaan verrattuna. “Kun punaista lihaa verrataan yhtä kaloria kohden perunoiden, vehnän tai riisin tuottamiseen, on vaikutus vielä suurempi: lihan tuottamiseen tarvitaan 160 kertaa enemmän maata ja se aiheuttaa 11 kertaa enemmän kasvihuonekaasuja”, kerrotaan artikkelissa.

Oxfordin yliopiston tutkijat tekivät puolestaan Iso-Britanniassa tutkimuksen, jossa todettiin, että eläinperäisten ruokien tuotanto tuotti enemmän kasvihuonekaasupäästöjä kuin kasvipohjaisten ruokien. Tutkimuksessa arvioitiin 2 041 vegaanin, 15 751 kasvissyöjän, 8 123  kala-kasvissyöjän ja 29 589 lihansyöjän ruokavalioita. Tulokset osoittavat, että liha-rikas ruokavalio johti päivässä 7,2 kilon hiilidioksidipäästöihin, kun taas kasvis- ja kala-kasvissyöjien ruokavalio aiheutti noin 3,8 kiloa päästöjä päivässä. Vegaaniruokavalio tuotti päästöjä vain 2,9 kiloa päivässä.

Voit siis vaikuttaa valtavasti planeettamme hyvinvointiin, jos syöt kasvisruokaa kolmesti viikossa.

Lue koko tutkimus täältä.

3. Kävele ja pyöräile enemmän, aja vähemmän

Olet varmasti kuullut tämän ohjeen jo miljoona kertaa, mutta sen noudattaminen kannattaa. Kun vaihdat autoilun kävelyyn, vaikutat valtavasti ympäristöösi, sillä jopa puolet ilmansaasteista tulee liikennevälineistä.

Jos sinun on mahdollista kävellä tai pyöräillä määränpäähäsi, miksi et tekisi sitä? Et silloin ainoastaan vähennä hiilijalanjälkeäsi, vaan saat samalla tehokasta arkiliikuntaa.

Jos määränpääsi on liian kaukana saavutettavaksi kävellen tai pyörällä, ota bussi tai juna. Mieti hetki, montako henkilöä kulkuvälineeseen mahtuu ja montako autoa tarvittaisiin, jos jokainen heistä kulkisi omalla autollaan. Monet kaupungit tarjoavat entistä vihreämpiä kulkuvälineitä, sillä yhä useampi bussi ja juna kulkee maakaasulla tai sähköllä.

4. Vähennä energiankäyttöä myös kotona

Pienetkin muutokset kotona voivat tehdä ison vaikutuksen hiilijalanjälkeesi ja sähkölaskuusi. Tiivistä kotisi vetoisat kohdat ja eristä ikkunan ja ovien kulmat. Näin et tuhlaa energiaa ja sähköä. Pystyt myös paremmin kontrolloimaan kotisi lämpötilaa.

Kun hankit uusia kodinkoneita, tarkista aina niiden energiatehokkuusluokka. Hankkimalla energiatehokkaita laitteita saat takuuvarmasti säästettyä energiaa ja pienennettyä sähkölaskuasi.

Muista myös aina sammuttaa kotisi valot, kun et tarvitse niitä tai poistut huoneesta. Suosi lisäksi LED-lamppuja tavallisten lamppujen sijasta.

5. Kierrätä ja uudelleenkäytä

Euroopan unionin alueella 93 prosenttia jätehuollosta aiheutuvista kasvihuonekaasupäästöistä tulee kaatopaikoilta. Tämä käy ilmi Eurostatin tekemästä raportista, jossa tutkittiin jätteistä aiheutuvia ympäristövaikutuksia ja kasvihuonekaasuja.

Ruotsissa kierrätetään yli 99 prosenttia talousjätteestä, joka on korkeampi kierrätysaste kuin yhdessäkään muussa maassa. Sweden.se-sivuston mukaan kierrätysasemat sijaitsevat aina 300 metrin säteellä asuinalueelta. Useimmat ruotsalaiset lajittelevat kaiken kierrätettävän jätteen kotonaan ja toimittavat ne joko taloyhtiön jäteastioihin tai vievät ne suoraan kierrätysasemalle. Lue lisää aiheesta täältä.

Sinäkin voit vaikuttaa ympäristöösi lajittelemalla ja kierrättämällä oikein. Kierrätä kotona ainakin pullot, tölkit, muovi ja paperi.

Tänä Maan Päivänä voimme muuttaa maailmaa yhdessä. 

Saatat olla myös kiinnostunut näistä

Sorry, there are errors on the page: