Kulutusluottojen korkokatto 2019 - mikä se on?

Uusi kulutusluottojen korkokatto tulee voimaan 1.9.2019. Koska lakitekstien läpikäyminen voi olla haastavaa, kokosimme tähän korkokaton tuomat oleelliset muutokset. Lue siis ainakin nämä – ja tiedät mistä on kyse!

Mitä lainoja uusi korkokatto koskee ja miten se vaikuttaa niihin?

Päivitetty korkokattolaki koskee kaikenlaisia kulutus- ja limiittiluottoja sekä luottokortteja. Sääntelyyn ei lueta mukaan asuntoluottoja, joiden vakuutena on asunto tai muu omaisuus, sekä autojen ja muiden liikennevälineiden osamaksukauppoja.

Syyskuun 1. päivä 2019 alkaen luoton nimelliskorko saa olla enintään 20 % vuodessa. Tällä hetkellä alle 2 000 € lainoilla on 50 % korkokatto. Jatkossa korkokatto koskee myös suurempia lainasummia.

Muuttuvatko muut lainasta perittävät kulut?

Lainan koron lisäksi muut kustannukset saavat olla korkeintaan 150 euroa vuodessa. Uudessa korkokattolaissa maksuajan pidentämisestä perittäviä kuluja on rajattu niin, että jatkossa lainan maksuajan muutoksesta voidaan periä vuosittain yhteensä 20 euroa. Yksittäisestä maksuajan pidentämisestä voi periä kerralla korkeintaan viisi euroa, jos maksuaika pitenee vähintään 14 päivällä. 

Mitä tämä tarkoittaa kuluttajalle?  

Pääasiassa muutoksella on kuluttajille positiivinen vaikutus. Koska tiukempi korkokatto lisää kilpailua eri toimijoiden välillä, kuluttaja saattaa saada lainaa aiempaa edullisemmin. Lisäksi lainatarjontaan, niiden ominaisuuksiin ja markkinointiin tulee lisää selkeyttä.

Kuitenkin korkokatto tulee muuttamaan luoton myöntämisen kriteerejä kiristäen niitä entisestään. Näin ollen kaikki aiemmin luottoa saaneet eivät välttämättä saa sitä jatkossa yhtä helposti.

Miten lainan kustannuksia voi seurata?

Jatkossa kuluttaja voi seurata oman lainansa kokonaiskustannuksia helpommin. Lainan kokonaiskustannuksiin vaikuttavat tekijät ovat selkeästi esillä jo ennen lainan ottamista.

Uuden korkokaton myötä rajoitetaan todellisen vuosikoron sijasta lainan nimelliskorkoa ja muita kustannuksia, joka tekee lainakokonaisuudesta kuluttajille hallittavamman ja ymmärrettävämmän.

Miksi uusi korkokatto haluttiin asettaa?  

Uuden korkokaton avulla halutaan kohtuullistaa kulutusluottojen hinnoittelua ja selkeyttää luottojen kokonaiskustannuksia, sekä osaltaan myös hillitä suomalaisten velkaantumista.

Miten korkokatto vaikuttaa asiakkaaseen, joka ottanut lainan ennen 1.9.2019?

Uusi korkokatto koskee ainoastaan 1.9.2019 jälkeen tehtyjä uusia lainasopimuksia. Kaikki ennen syyskuun alkua tehdyt sopimukset jatkuvat vanhoilla ehdoilla, ellei luotonantajan kanssa ole sovittu muuta.

Saatat olla myös kiinnostunut näistä

Sorry, there are errors on the page: