Näin opetat lapsille rahasta

Lukuisat viimeaikaiset taloustutkimukset ovat osoittaneet noin 50% vanhemmista välttelevän keskustelua rahasta lapsiensa kanssa. Talouskysymykset koetaan joko tarpeettomiksi tai liian monimutkaisiksi lapsille. Rahasta keskustelemisen ei kuitenkaan tulisi olla näin vaikeaa. Tässä muutama ohjenuoramme siihen, kuinka aloittaa keskustelu raha-asioista lapsiesi kanssa ja avustaa heitä talouden perusasioiden ymmärtämisessä.

Aloita ajoissa

Aloita lapsesi ohjaaminen taloustietäjäksi jo nuorella iällä. Käytä hyödyksi jokapäiväisiä esimerkkejä ja tilanteita – ne tekevät talousteemoista helpommin ymmärrettäviä lapselle. Tällä tavoin pystyt pikkuhiljaa aloittamaan myös monimutkaisempien asioiden, kuten pitkäaikaisen säästämisen tai talon ostamiseen vaadittavan asuntolainan, selittämisen. Kun avustat lastasi ymmärtämään jo nuorena talouden lainalaisuudet, luot pohjan aikaisessa vaiheessa sille, että hän oppii hoitamaan omaa talouttaan tulevaisuudessa.

Opeta tavoitteiden ja suunnitelmallisuuden merkitys

Me kaikki tiedämme, että lapset haikailevat uusien tavaroiden perään, olipa se sitten pari tennareita tai viimeisin videopeli. Miksi et siis opettaisi, kuinka säästää omia taskurahoja siten että he voivat itse hankkia toivomansa asiat? Kun selität lapsellesi tavaroiden rahallisen arvon ja käytte läpi yhdessä, kuinka paljon ja millä tavoin uusien tavaroiden hankkimista varten tulee säästää, opetat lapsesi arvostamaan sekä itse hankintoja että niihin kuuluvaa rahankäyttöä.

Selitä lainan periaatteet

Lapsesi ei luultavasti käsitä niitä perheenne taloudellisia velvoitteita, joita esimerkiksi asuntolaina tai luottotili tuo tullessaan. Kerro siis avoimesti, mitä nämä velvoitteet ovat; jos haluat selventää lapsellesi kuinka pankkilaina toimii, anna hänen lainata sinulta pieni summa ja opetelkaa tätä kautta takaisinmaksun periaatetta. Vanhemmille lapsille voit lisätä mukaan koron, eli lisätä lainatun summaan takaisinmaksuun hieman ekstraa.

Pelatkaa yhdessä taloustaitoja kartuttavia pelejä

Pelit ja leikit, jotka kartuttavat talousosaamista ovat kätevä apu niille vanhemmille, jotka epäröivät keskustelua rahasta. Kaikki lapset rakastavat leikkejä ja hauskanpitoa, joten kytke taloustaitojen opettelu esimerkiksi Monopolin pelaamiseen tai mobiilipeleihin, joissa on mukana talousteema – nämä ovat luontainen keino kartuttaa lapsesi osaamista. Lapsesi tulevaisuus on elämäsi tärkein investointi. Aloita vinkkiemme hyödyntäminen siis jo tänään!

 

Oliko blogipostauksestamme apua? Laita vinkit jakoon kavereillesi, ehkä hekin hyötyvät ohjeista rahakeskustelun aloittamiseen. Lisää tarinoita ja vinkkejä blogissamme!

Saatat olla myös kiinnostunut näistä

Sorry, there are errors on the page: