Nykyään käydään paljon keskustelua kiinteistönvälittäjien roolista asuntokaupassa sekä siitä, kannattaako asunto myydä itse vai välittäjän avulla. Yhtä yksiselitteistä vastausta ei tähän kysymykseen ole, sillä sopiva tapa riippuu omasta tilanteesta, kiinnostuksesta sekä myyntiin laitettavasta asunnosta. Välittäjäpalkkioiden ollessa yleensä 2-5% kauppahinnasta, voi asunnon itsemyynnillä tehdä merkittävää taloudellista säästöä. Toisaalta välittäjän palkkio voi olla koko hintansa väärti asiantuntevan palvelun ja nopeasti maaliin hoidetun asuntokaupan myötä.
Vastuu asuntokaupasta on aina myyjällä ja ostajalla
Usein kuvitellaan, että asuntokauppaan liittyviä vastuita voidaan ulkoistaa ottamalla kauppaan mukaan välittäjä. Todellisuudessa asuntokaupan vastuut säilyvät aina myyjän ja ostajan välillä, välittäjän toimiessa nimensä mukaisesti vain neuvotteluiden välikätenä.
Välittäjän vastuu rajoittuu vain hänen omaan työhönsä ja siinä mahdollisesti tehtyihin virheisiin. Tämä tarkoittaa sitä, että myyjä ja ostaja ovat omillaan, jos välittäjä on hoitanut oman työnsä moitteetta, mutta kaupan suhteen ilmenee jokin riitatilanne. Jos taas välittäjä on tehnyt myyntiprosessin aikana selkeän virheen, on hän vastuussa siitä aiheutuneista seurauksista. Tällaisia voivat olla esimerkiksi tilanne, jossa välittäjä ei ole täyttänyt tiedonantovelvollisuuttaan eli on jättänyt esimerkiksi jotakin kaupan kannalta olennaista kertomatta ostajalle. Mikäli myy ensimmäistä kertaa elämässään asuntoa tai prosessi on muuten itselle uusi, voi välittäjän käyttö olla hyvä valinta. Välittäjällä on nimittäin vahva tietotaito omalta alaltaan sekä mielessä ne asiat, jotka ovat lain mukaan välttämättömiä asuntokaupan onnistumisen kannalta. Välittäjän ammattitaito luo turvaa uuden asian edessä.
Asunnon itsemyynti vaatii omaa aktiivisuutta, mutta palkitsee rahallisesti
Yksi tärkeä asia pohdittavaksi on se, kuinka paljon itsellä on laittaa resursseja asunnon myyntiin. Asunnon itsemyynti vaatii asuntokauppaan liittyvien lakipykälien selvittämistä, asuntonäyttöjen järjestämistä, asunnon markkinointia eri kanavissa sekä hyviä neuvottelutaitoja. Rakettitiedettä homma ei ole, mutta se vaatii välittäjäkauppaa huomattavasti enemmän töitä myyjältä. Jos intoa ja osaamista kuitenkin riittää, on asunnon itsemyynti mainio vaihtoehto, joka voi säästää tuhansia euroja välittäjäpalkkioissa.
Etenkin sellaisissa tapauksissa, joissa myyt omaa kotiasi, osaat usein kertoa välittäjää houkuttelevammin asunnon historiasta, parhaista puolista sekä konkreettisesta asumisesta kohteessa. Toisaalta välittäjällä voi puolestaan olla parempi ymmärrys esimerkiksi taloyhtiöön tai kuntokartoitukseen liittyvistä asioista, jolloin hän osaa nostaa esiin toisenlaisia tärkeitä asioita. Molemmat näkökulmat ovat ostajan kannalta tärkeitä. Joskus ostajien tuntuu helpommalta käydä esimerkiksi hintaneuvotteluja välittäjän kautta verrattuna itse myyjään, mutta oma persoonasi ratkaisee tässä paljon.
Kiinteistönvälittäjissä on eroja, ja kannattaakin valita sellainen välittäjä, jonka kanssa asiointi tuntuu itsestä luontevalta. Silloin hän osaa usein kohdata myös ostajaehdokkaat luontevasti. Ammattitaitoinen välittäjä on taitava ihmisten kanssa, osaten suhteuttaa oman myyntitapansa tilanteeseen sopivaksi. Samalla tavoin sosiaalisesti taitava asunnonomistaja voi tehdä positiivisen vaikutuksen asuntonäytössä sekä lyödä hyvät kaupat lukkoon. Kun myyt asuntoa itse, aloitat usein potentiaalisten ostajien haun nollasta. Välittäjällä on puolestaan valmiit verkostot sekä tieto mahdollisista hiljaisista ostajista, joille asuntoa voisi esitellä. Hänelle on myös muodostunut rutiini esimerkiksi asuntonäyttöjen järjestämisen ja myyntiesitteiden luomisen suhteen. Välittäjän käyttö onkin helppo tapa silloin, jos itsellä ei ole kiinnostusta tai aikaa miettiä myyntiasioita itse.
Haastavat kohteet kannattaa jättää välittäjälle
Pienemmät kerrostaloasunnot sekä suosituilta alueilta myytävät muuttovalmiit kohteet on usein helppo saada kaupaksi omin voimin. Niihin harvoin liittyy myöskään lain puolelta mitään monimutkaista myynnin kannalta. Välittäjän käyttöä suositellaan kuitenkin silloin, jos kyseessä on haastavampi kohde tai siihen liittyy jotakin erityistä huomioitavaa myynnin kannalta. Tällaisia ovat esimerkiksi isommat omakotitalot, tontit, kiinteistöt ja erittäin huonokuntoiset remonttikohteet.
Välittäjä osaa arvioida kokemuksen perusteella myytävän kohteen hinnan ostajia houkuttelevaksi, mutta silti myyjälle kannattavaksi. Sopivaan myyntihintaan vaikuttavat mm. asunnon koko, kunto, rakennusvuosi, taloyhtiön tilanne ja alue. Mikäli sopivan hinnan haluaa määritellä itse, on syytä tutustua alueen asuntomarkkinoihin sekä saman alueen toteutuneisiin neliöhintoihin. Netissä on monia laskureita, joilla hintaa voi lähteä kartoittamaan, mikäli haluaa laittaa asunnon itse myyntiin.
Välittäjän käyttö on usein järkevää silloin, jos asunto halutaan saada nopeasti kaupaksi. Tällainen on esimerkiksi tilanne, jossa vanhan asunnon myynti on uuden asuntokaupan tarjouksen ehtona. Tällöin ei ole aikaa jäädä itse liian pitkäksi aikaa selvittelemään asioita, jotta kukaan ei ehdi kiilata uuden asunnon kauppaan väliin paremmalla tarjouksella.
Asunnon itsemyyntipalvelut nostavat suosiotaan Suomessa
Viime vuosina markkinoille on noussut Suomessa useita erilaisia asunnon itsemyynnin palveluita. Nämä ovat mielenkiintoinen hybridimalli asunnon itsemyynnistä ja kiinteistönvälittäjän tietotaidosta. Asunnon itsemyyntipalvelut tarjoavat tukea asunnon myymisen ja ostamisen kriittisimpiin vaiheisiin, kuten kauppakirjoihin, tarvittavien dokumenttien hankintaan sekä houkuttelevien myyntikuvien ottamiseen. Nämä palvelut madaltavat kynnystä kokeilla asunnon itsemyyntiä, vaikka valtaosa asuntokaupoista Suomessa tapahtuukin yhä perinteisen kiinteistönvälittäjän kautta.
Jos päätät myydä asuntosi itse, on tärkeää ottaa selvää myyjän velvoitteista sekä asuntokauppaan liittyvistä tärkeimmistä lakipykälistä. Panosta laadukkaisiin valokuviin sekä pyydä tarvittaessa apua myyntiesitteen tekoon. Mikäli kauppakirjojen teko mietityttää, voit käydä ne lakimiehen kanssa läpi. Lakimiehen palvelut maksavat, mutta kulut jäävät usein kiinteistönvälittäjän palkkiota matalammiksi.
Välittäjän palkkaaminen hoitamaan asuntokauppaa on helppo tapa, jossa itselle jää pääasiassa vain siivous ja asunnon stailaus näyttöjä varten sekä tarjousten läpikäynti ja hyväksyminen. Välittäjäsopimuksessa määritellään tarkasti, mitkä asiat myynnin ja asunnon markkinoinnin suhteen kuuluvat myyjälle ja mitkä välittäjälle. Kuten alussa kerroimme, molemmissa vaihtoehdoissa on positiiviset puolensa – valinta riippuu pitkälti omasta tilanteesta, kiinnostuksesta ja myytävästä kohteesta!
Lue myös nämä:
https://www.ferratumbank.fi/blog/ostitko-oman-talon-muista-varautua-naihin-kuluihin
https://www.ferratumbank.fi/blog/muista-nama-kun-mietit-asunnon-ostoa