Kahdeksan tapaa hallita heräteostoksia

Pikaisesti tehty ostospäätös voi harmittaa jälkeenpäin ja aiheuttaa riitoja kotona. Vaikka olisit kuinka tarkka rahojesi suhteen, joskus on vaikea hallita ostoshoukutuksia. Loppujen lopuksi useimmat heräteostokset ovat tarpeettomia eivätkä edes ole alennuksessa. Tässä ovat parhaimmat vinkkimme siihen, miten vältät sellaisten ostosten tekoja, mitä et todella tarvitse.

1. Älä mene lankaan alennusmyynneissä

Katso alennusprosentti tarkasti ja mieti tuotteen tai palvelun oikeaa hintaa. Ostos on hyvä vain jos todella tarvitset sitä. Laske, monta päivää sinun on tehtävä töitä esimerkiksi uuden television hankkimiseksi. Mihin muuhun voisit tuon rahan käyttää?

Kun kyseessä on uusi vaate, kengät tai vaikkapa koru, toinen tapa katsoa ostosta on miettiä kuinka monta kertaa tulet pitämään kyseistä tuotetta ja kuinka paljon yksi käyttökerta tulee sinulle maksamaan. Toki 250 euron designer-aurinkolasit päässä näytät hyvin siistiltä, mutta kuinka monta kertaa aurinko todellisuudessa varsinkin täällä Suomessa paistaa? Jos olisimme niin onnekkaita, että aurinko paistaisi puolet kesästä, jokaisen käyttökerran hinnaksi tulisi viisi euroa.

2. Tee ostospäätös vasta seuraavana päivänä

Kun löydät jotakin mitä todella haluat, anna itsellesi lupa miettiä asiaa hetki. Yritä miettiä vaikka viikko tai enemmänkin. Jos vielä kuukauden päästä et saa asiaa mielestäsi, osta tuote. Yleensä käy kuitenkin niin, että unohdat ostoksen jos sillä ei todella ole merkitystä.

3. Kun mieli on maassa, älä mene ostoksille

On helppo ajatella, että uusi luksus- tuote saa sinulle paremman mielen. Purkamalla stressiä shoppailemalla saatat todellisuudessa lisätä stressiä. Negatiiviset tunteet eivät parane negatiivisilla toimilla. Yritä purkaa stressiä tai alakuloisuutta tekemällä jotain positiivista ja kehittävää. Mene kävelylle, kuntoile tai vietä laatu-aikaa perheesi tai ystäviesi kanssa. Voit myös aina ostaa itsellesi jonkun syötävän herkun, joka ei tule niin kalliiksi!

4. Katso tarjouksia internetistä

Tämä saattaa kuulostaa ristiriitaiselta jos yrität hallita shoppailua, mutta internetin kautta ostokset saattavat tulla paljon halvemmaksi. Internetin syövereissä on helpompi vertailla tuotteen hintoja ja etsiä parempia alennuksia. Kuinka monta kertaa huonon arvostelun lukeminen esimerkiksi Amazonista on estänyt sinua ostamasta jotakin? Jos olet ostoksilla yksin, kukaan ei kerro sinulle että ostoksen tekeminen on huono idea. Internetissä voit katsoa tuotteesta kaikkia erilaisia hintoja ja eri arvosteluita.

5. Mene ostoksille oikeassa seurassa

Ystäväsi ovat ystäviäsi koska jaatte yhteisiä asioita ja mielenkiinnonkohteita. Jos joku ystäväsi jakaa saman intohimon shoppailuun, älä mene hänen kanssaan ostoksille. Kun punnitset ovatko uudet kalliit kengät todella sen arvoiset, tarvitset jonkun sanomaan sinulle EI, etkä toveria joka etsii samanlaista kenkäparia eri koossa. Jonkun täytyy olla järjen ääni.

6. Pidä mukanasi käteistä

On vaikeampaa tuhlata kun näet omin silmin rahojesi häviävän. Käteisellä maksaminen voi auttaa sinua ymmärtämään rahankäyttöäsi.

7. Pidä erikseen budjettia hemmotteluun

Kun yrität kovasti olla järkevä ja säästää rahaa, voit silloin tällöin palkita itsesi. Pidä hupibudjettia erikseen ja hemmottele itseäsi hyvästä työstä! Voit käyttää hupibudjettia esimerkiksi take away- ruokatilaukseen kerran viikossa tai uuteen ravintolaan menemiseen kuun lopussa. Palkkapäivänä ehkä uusi asukokonaisuus? Tai pitkin viikkoa tietty summa mihin tahansa haluat.

8. Säästä uudelleen rahat jotka olet jo säästänyt

On houkuttelevaa ajatella, että tuhlaisit kahden kuukauden säästöt johonkin ihanaan shoppailupäivään. Kokeile kuitenkin olla koskematta rahoihin, ja anna rahojen lojua säästötilillä. Katso uudestaan kolmen tai neljän kuukauden päästä paljon tilillä on rahaa ja anna mielikuvituksesi laukata! Kuinka paljon rahaa tilillä voisi olla vuoden päästä? Minkälaisen lomamatkan rahalla saisi? Voisiko sillä ostaa uuden auton? Jos olisit päättänyt ruveta säästämään aikaisemmin, voisiko summa olla oman asuntosi käsiraha tällä hetkellä?

Käytä rahat järkevästi ja tuhlaa ne johonkin, joka parantaa jokapäiväistä elämääsi. Laita rahat säästötilillesi ja käännä elämässäsi uusi lehti. Tai tuhlaa ne johonkin järjettömyyteen vanhan hulttiominäsi kunniaksi!

Kun rupeat toteuttamaan näitä vinkkejä, rahankäyttösi järkevöityy. Laita vinkit myös jakoon, voi olla että ystäväsikin hyötyvät niistä! Miten Ferratum voi helpottaa elämääsi? Lue meistä ja lainoistamme lisää täällä!

Saatat olla myös kiinnostunut näistä

Sorry, there are errors on the page: