Ferratumin joulubarometri selvitti eurooppalaisten joulunanjan kulutusta

Löytyykö eurooppalaisten lahjapaketeista useammin vaatteita vai kodin elektroniikkaa? Panostetaanko jouluun Suomessa rahallisesti muuta Eurooppaa enemmän? Vieläkö joulun ostoksilla hikoillaan kauppojen ruuhkissa vai hankintaanko paketit jo kotisohvalta käsin surffaillessa?

Näihin ja moniin muihin kysymyksiin saatiin vastaukset, kun Ferratum selvitti Joulubarometrissään joulunajan kulutustottumuksia viidessätoista eri Euroopan maassa. Kysyimme asiakkailtamme eri puolilta mannerta, kuinka paljon ja mihin nämä käyttävät rahaa jouluna, toisinsanoen millaisia paketteja kuusen alle hankitaan kussakin maassa. Tulokseksi saatiin ennennäkemättömän laaja selvitys eurooppalaisten joulunvietosta, paljastaen monia mielenkiintoisia yksityiskohtia eroista ja yhtäläisyyksistä joulun menoissa Euroopan eri maissa. Suomalaisittain kiinnostavaa lienee ainakin se, kuinka omat joulun menot vertautuvat esimerkiksi keskivertoruotsalaisen vastaaviin tai noudattelevatko omat lahjahankinnatkyselyn perusteella suosituimpien lahjojen listaa

Joulu on juhla, johon panostetaan vuodesta toiseen yleisestä taloustilanteesta riippumatta. Tämän puolesta puhuvat myös joulubarometrin tulokset, joiden mukaan lähes jokaisessa mukana olleessa maassa jouluun aiotaan käyttää rahaa vähintään edellisvuoden verran. Hieman yllättävä tieto ainakin suomalaisesta näkökulmasta lienee, että ainoastaan ruotsalaiset vastaajat ilmoittivat valmistautuvansa tulevaan jouluun aiempaa säästeliäämmin. 

Löytyykö suomalaisten kuusen alta kovempia vai pehmeämpiä paketteja kuin muualla?

Suosituimpia lahjoja Euroopan laajuisesti ovat odotettavasti vaatteet ja lelut. Pehmeitä paketteja pukinkonttiin ilmoitti hankkivansa yli viidennes kyselyn vastaajista ja joulu näyttäisi olevan ensisijaisesti lasten juhla kaikkialla, suosituimpien lahjojen maakohtaisia listoja verratessa. Vastausten perusteella nämä lahjat löytyvät todennäköisimmin myös suomalaisten lahjalistalta. Suomalaiset ovat tunnetusti teknologia- ja lukijakansaa, ja meillä kodin elektroniikkaa ja kirjoja ostetaankin lahjaksi eurooppalaista keskiarvoa useammin. Koko Euroopan suosituimpien lahjojen listalla eteen barometrissa kiilaavat mm. kosmetiikka, makeiset ja lahjakortit. 

Kyselyn tulosten valossa jouluna siis muistetaan samankaltaisilla lahjoilla maasta riippumatta. Ainoastaan Puolassa, Virossa ja Latviassa todennäköisin paketti ei ole pehmeä – etelänaapurissa suosituin on lukulahja, Puolassa lahjaksiostetaan yleisimmin kosmetiikkaa ja Latviassa aattona herkutellaan, makeisten ollessa suosituin joululahja.  

Suomessa suosituimpia lahjoja ovat lelut ja vaatteet

Suomalainen ottaa jouluna rauhallisesti myös ostoksilla

Vaikka Suomessa tavallisesti panostetaankin joulunviettoon, barometrin perusteella jouluun käytettävä rahamäärä on meillä selvästi eurooppalaisen keskiarvon alapuolella. Rahaa keskiverto suomalainen käyttää jouluunsa 470 €, ja keskimäärin joulun ostoksiin uhrataan noin viidennes talouden käytettävissä olevista tuloista. Kyselyn mukaan ainakin rahallisesti suurimmat panostukset jouluun ovat Puolassa. Kosmetiikkaan ja muihin lahjoihin puolalaiset käyttävät jouluna lähes kolmanneksen käytössä olevista tuloistaan. 

Muutenkin jouluun panostetaan erityisesti Itä-Euroopassa, sillä myös Tshekeissä, Slovakiassa, Virossa ja Romaniassa joulun menojen osuus on vähintään 30 % käytössä olevista tuloista. Ehkä hieman yllättäen Länsi-Euroopan maissa suhteellinen jouluun käytettävä rahamäärä jää kyselyn keskiarvon alapuolelle, korkeammasta tulotasosta huolimatta. Tanskassa ja Hollannissa jouluostoksilla rahaa kuluu vain noin puolet muiden maiden suhteelliseen keskiarvoon verrattuna. 

Joululahjat kannetaan yhä omin käsin kaupasta kotiin

Joulun suhteellisessa kulutuksessa suomalaiset ovat Joulubarometrin häntäpäässä, toisaalta Suomessa jouluostoksia tehdään verkkokaupasta useammin kuin enemmistössä kyselyn maita. Vastausten perusteella lahjoja hankitaan kotisohvalta käsin Suomea useammin vain Hollannissa ja Saksassa. Hollantilaisista peräti kolmannes kyselyn vastaajista ilmoitti tekevänsä lahjaostoksia verkosta, ja Suomessakin tämä luku oli eurooppalaisittain korkea 17 %. 

Ovatko omat joulun kulutustottumuksesi linjassa Joulubarometrin kanssa? Tuliko suomalaisten säästeliäisyys jouluna muihin maihin verratessa yllätyksenä? Vertaile omaa joulun budjettiasi toisten maiden keskiarvoihin ja tutustu barometrin koko aineistoon: 

»Ferratum Eurooppalainen Joulubarometri 2014

Tiedote lehdistölle Ferratumin Joulubarometristä:

»Tiedote 10.12.2014: Ferratum Joulubarometri 2014