Näin valmistaudut talvea varten

Lähestymme kauniin ja värikkään syksyn loppua, jolloin lämpötilat tippuvat ja päivät lyhenevät. Onneksi meillä on vielä aikaa valmistautua tulevaan talveen. Talvi on se aika vuodesta, jolloin huomaamme, että sähkölaskumme nousevat kohisten ja kirkasvalolamppujen sekä lisälämmittimien käyttö lisääntyy. Vaikka sähkönkulutuksemme nousee, tässä sinulle 6 vinkkiä, joiden avulla rahan säästäminen onnistuu talvella.

1. Tiivistä ikkunat ja ovet

Ensimmäinen vinkki talveen varautumiseen ja rahan säästämiseen on etsiä asunnostasi vetoiset paikat. Yleensä ikkunan pielet tai oviaukot ovat vetoisimpia paikkoja. Estä kylmän ilman tuleminen sisälle tiivistämällä ovesi ja ikkunasi kunnolla. Tiivistäminen on helppo ja edullinen vaihtoehto pitää lämmin ilma sisällä mahdollisimman pitkään.

2. Valmista talviherkkuja kotona

Tämä vinkki toimii kolmella tapaa. Rahan säästäminen onnistuu ostamalla sesongin ruokia, kokkamaalla kotona ulkona syömisen sijasta ja samalla, kun kokkaat, lämmittää uuni asuntoasi.

Ostamalla ja valmistamalla satokauden vihanneksia säästät rahaa. Parhaimmillaan juuri nyt ovat muun muassa perunat, porkkanat ja punajuuret, jotka ovat monipuolisia vihanneksia. Voit valmistaa niistä keittoja, patoja ja laatikoita, jotka sopivat täydellisesti syötäviksi kylminä kuukausina.

3. Laita vaatetta päälle

Muistatko kuinka lapsena olit vääntämässä lämpöä pattereihin ja vanhempasi sanoivat sinulle: ”jos sinulla on kylmä, laita vaatetta päälle”? Me olemme antamassa sinulle nyt saman neuvon! Aina, kun olet kotona, koita välttää lämpöpatterien käyttöä. Pattereiden käyttö on syy numero yksi, jonka vuoksi sähkölaskusi nousee huimasti tähän aikaan vuodesta.

Jos makaat sohvalla ja katsot televisiota tai luet kirjaa, nappaa päällesi viltti, jonka avulla lämmität hartiasi sekä jalkasi. Jos olet laittamassa lämpöä kovemmalle vain siksi, että sinulla on ylläsi vain t-paita, kannattaa mieluummin laittaa päälle paksumpi paita. Käveletkö ympäri asuntoasi ilman sukkia? Laita sukat jalkaan ja pidä jalkasi lämpiminä. Jos jalkasi ovat lämpimät, huomaat samalla, että koko kehosi tuntuu lämpimämmältä.

4. Verhot ikkunaan

Toinen tapa energian ja rahan säästämiseen on käyttää verhoja ja sälekaihtimia. Kun aurinko paistaa, hyödynnä lämmin ilma ja avaa sälekaihtimet, jotta auringon valo pääse sisälle.

Illalla on hyvä laittaa sälekaihtimet sekä verhot kiinni, jotta lämpö pysyy sisällä. Verhojen käyttö antaa yhden kerroksen lisäeristystä asunnollesi.

5. Lämmitä huone

Joskus paksujen vaatteiden lisäksi on käytettävä erillistä lämpöpatteria. Kun käytät lämpöpatteria, on hyvä varmistaa, että käytät sen lämmön kunnolla.  Tämä tarkoittaa sitä, että kannattaa sulkea huoneen ovet, jossa patteri on päällä, jotta lämpö ei karkaa huoneesta. Lisälämmittimet ovat tehokkaimpia pienissä tiloissa kuin suurissa. Kun pidät ovet suljettuina, huomaat, ettei sinun tarvitse käyttää lämpöpattereita yhtä paljon. Voit pitää pattereita päällä puolen tunnin verran suljetussa huoneessa, jolloin tila lämpenee. Mikäli lämmität isoa tilaa, voit joutua pitämään lämmityksen päällä useiden tuntien ajan.

6. Käytä LED-lamppuja

Talven lyhyinä päivinä ja pimeinä iltoina käytämme enemmän sähköä.  Fiksu tapa säästää energiaa ja rahaa on käyttää LED-lamppuja., Alunperin LED-lamput ovat olleet hinnaltaan kalliimpia kuin tavalliset lamput, mutta huomaat suuren eron sähkölaskussasi, kun käytät LED-lamppuja, sillä ne käyttävät ainoastaan 20 % energiaa verrattuina tavallisiin lamppuihin. Lisäksi toimivat myös pidempään!

Kuten Pohjoismaissa, myös Suomessa kynttilöiden polttaminen on suosittua ja kynttilänvalo luo kotoisan tunnelman. Kynttilät eivät ainoastaan luo tunnelmaa, mutta ne myös lämmittävät sekä tuovat valoa.

Löytyykö sinun takataskustasi hyvä talvinen rahansäästövinkki? Jaa vinkkisi kanssamme!