5 vinkkiä: Näin vältät lainaamisen sudenkuopat

 

Laina voi tuoda kaivatun helpotuksen yllättävien menojen sattuessa, tai kun oma talous on tilapäisesti epätasapainossa.

Omasta taloudesta kannattaa pitää huolta ja hoitaa lainan kuukausierät ajallaan. Fiksu lainanottaja suunnittelee lainan ottamista ja takaisinmaksua ennen sopimuksen allekirjoittamista, sillä maksamattomat lainat aiheuttavat ylimääräisiä viivästysmaksuja ja useita kuukausia myöhässä olevat maksut voivat johtaa maksuhäiriömerkintään ja velan perintään.

Tässä viisi vinkkiä, miten vältät lainaamisen sudenkuopat ja haet lainaa fiksusti:

1. Miten paljon lainaa tarvitset?

Ennen lainan hakemista mieti, miten paljon lainaa tarvitset. Tarvitsetko lainaa jonkin asian ostamiseen tai avuksi arjen hankintoihin? Tarvitsetko lainaa koko summan verran, vai voitko maksaa osan säästöillä?

Joustoluotto tai tililuotto voi olla hyvä ratkaisu silloin, kun et ole täysin varma lainantarpeestasi.

2. Miten hyvin taloutesi kestää lainanhoitokulut?

Katsaus omaan talouteen on paikallaan ennen lainahakemuksen täyttämistä.

Ota selville omat tulot ja menot ja selvitä, miten suurissa kuukausierissä pystyt lyhentämään lainaa.

Usein pientä luottoa lyhennettään vähintään 100-200 euroa kuussa, mutta suuremmissa lainasummissa myös kuukausierät kasvavat. Pystytkö hoitamaan nämä kuukausierät ajallaan?

Ota laskuissa huomioon myös pieni pelivara yllättävien tilanteiden varalla. Onnistuuko lainan takaisinmaksu myös silloin, jos jonain kuukautena tulee maksettavaksi pari isompaa laskua tai vaikkapa lomareissu?

3. Tutustu luotonantajaan ja lainaehtoihin

Epäluotettavat lainapalvelut on suurilta osin saatu kitkettyä pois Suomesta. Tästä huolimatta lainaa ei kannata ottaa mistä tahansa.

Kannattaa aina tutustua palveluun ja lainaehtoihin huolella ennen lainan ottamista. On tärkeää olla tietoinen luoton hinnoittelusta ja muista ehdoista ennen hakemuksen täyttämistä.

4. Lainaa ei kannata ottaa turhan takia

Lainan ottamista ei tarvitse häpeillä. Päinvastoin – harkitusti otettu laina on hyvä apu moneen tilanteeseen yllättävistä menoista arjen hankintojen rahoittamiseen.

Ihan kaikkiin turhuuksiin lainaa ei silti ole fiksua ottaa.

Mieti kahdesti lainan ottamista esimerkiksi viikonlopun bileisiin tai ylellisyyksiin, joihin sinulla ei oikeasti ole varaa.

5. Ole yhteydessä luotoantajaan maksuvaikeuksien sattuessa

Harkitusti otetun lainan kanssa ei pitäisi joutua vaikeuksiin, mutta esimerkiksi sairastuminen, lomautukset tai suuret yllättävät laskut voivat laittaa suunnitelmat uusiksi.

Maksuvaikeuksien yllättäessä kannattaa aina olla yhteydessä luotonantajaan ja kysyä neuvoa.

Esimerkiksi maksuvapaa kuukausi tuo joustoa lainan takaisinmaksuun. Ferratumilta voit hakea kahta maksuvapaata kuukautta 12 kuukauden sisällä.

Saatat olla myös kiinnostunut näistä

Sorry, there are errors on the page: