Kun matkustat, on tärkeää, että matkakassasi riittää mahdollisimman pitkälle. Se kuinka kauan rahasi lopulta riittävät, riippuu ennen kaikkea siitä, millaista lomaa suunnittelet viettäväsi.
Jos vaikkapa aiot viettää ylellisen viikon lomakeskuksessa, rahahuolesi liittyvät lähinnä siihen, haluatko asua neljän vai viiden tähden hotellissa sekä missä ravintoloissa haluat illallistaa.
Jos taas suunnittelet useiden kuukausien reppureissua, ovat rahahuolesi toisenlaisia. Silloin mietityttää ennen kaikkea, miten saat käytössä olevat rahat riittämään mahdollisimman pitkään.
Nappaa alta vinkit siihen, miten suunnittelet matkabudjetin, joka kattaa kaikki reissun perustarpeet – poissulkien retket, yöelämän sekä muut aktiviteetit.
Matkabudjetti: Paljonko rahaa tarvitsen?
Rahantarpeesi riippuu monesta tekijästä, kuten matkan kestosta sekä siitä, minne haluat matkustaa.
Tiukalla budjetilla matkustavan on hyvä tietää, että esimerkiksi Thaimaassa, Perussa, Vietnamissa, Indonesiassa, Ecuadorissa, Sri Lankassa, Guatemalassa, Intiassa ja Algeriassa on useiden reppureissaajien mukaan mahdollista elää vain 30 eurolla päivässä. Summaan sisältyvät niin ruokailut kuin majoittuminenkin. Pohjois-Amerikassa, Euroopassa ja Australiassa kiertämiseen tarvitsee puolestaan vähintään 120 euroa päivässä.
1. Välttämättömät kulut: lennot ja majoittuminen
Majoitus- ja lentokulut vievät matkabudjetistasi jopa yli 70 prosenttia. Siksi matkasi suunnittelua helpottaa suuresti, jos tiedät jo ennen matkaasi, paljonko rahaa sinulla on käytössäsi. Esimerkiksi jos koko matkabudjettisi on 3000 euroa ja suunnittelet matkasi kestävän kymmenen päivää, on sinun helpompi etsiä hotelli ja lennot, jotka sopivat budjettiisi.
Jos taas olet vasta matkasuunnitelmiesi alkuvaiheessa, voit tutkia etukäteen lentojen ja hotellien hintoja ja miettiä sen pohjalta, paljonko rahaa tulet tarvitsemaan matkaasi varten.
Aloita miettimällä hotellikuluja. Tutki netistä erilaisia matkahakusivustoja, kuten Momondoa, Tjäreborgia tai Skyscanneria. Useimmilla sivustoilla voit valita, minkä tasoisia hotelleja haluat etsiä. Kokeile myös muunlaisia rajauksia hakuihin. Monissa hotelleissa on erilaisia alennuksia, esimerkiksi jos majoitut keskellä viikkoa tai useammaksi kuin kolmeksi yöksi kerrallaan. Käy läpi ainakin kuusi hotellia, jotta pääset perille paikallisesta hintatasosta.
Seuraavaksi on lentojen vuoro. Tutki tässäkin erilaisia matkahakusivustoja, kuten Momondoa, Tjäreborgia tai Skyscanneria. Monilla lentotarjoussivustoilla voit rajata hakua alhaisen hinnan, välilaskujen ja lennon kokonaiskeston mukaan. Jos aikataulusi on joustava, kannattaa lentoja etsiä myös lähipäiviltä – näin voit parhaillaan säästää merkittävän summan rahaa.
2. Muista myös nämä kulut
Oletetaan edelleen, että budjettisi on 3 000 euroa ja haluat matkasi kestävän kymmenen päivää. On nimittäin muitakin asioita, joita sinun kannattaa pitää mielessä, kun laadit matkabudjettia.
Alkuperäiset matkasuunnitelmat voivat toisinaan muuttua nopeastikin. Esimerkiksi jos budjettisi on perustunut tiettyyn valuuttakurssiin tai hotellitarjoukseen, joka muuttuu viime hetkellä.
Toinen asia, joka unohtuu budjetista usein, on matka lentokentälle sekä kotikaupungissa että määränpäässä. Varsinkin jos suunnittelet ottavasi taksin, lisää budjettiisi ainakin neljän taksimatkan kustannus.
Yleinen sääntö on, että budjetti kannattaa aina yliarvioida 20 prosentilla, jotta rahat riittävät myös odottamattomiin maksuihin ja kuluihin.
3. Aika on rahaa
Muista, että hotellien, lentojen ja jatkoyhteyksien suhteen aika on rahaa. Vaikka säästäisit valitsemalla halvan hotellin hieman kauempaa keskustasta, joudut käyttämään enemmän aikaa matkustamiseen. Lisäksi vietät vähemmän aikaa itse matkakohteessa, joka ei myöskään ole ihanteellinen vaihtoehto.
Lentoja varatessa voi houkuttaa halvimman mahdollisen lennon varaaminen, vaikka todellisuudessa se voi tarkoittaa, että joudut tekemään useita vaihtoja ja matkantekosi kestää pidempään. Silloin lomasi kokonaiskesto voi jopa lyhentyä.
Lisäksi, jos matkasi on kovin lyhyt, harkitse huolellisesti, haluaako istua useita tunteja eri busseissa yhden kalliimman juna- tai taksimatkan sijasta. Mieti silloin ajankäyttösi todellista kustannusta.
Ole varovainen, ettet varaa jatkolentoasi tai muuta jatkoyhteyttäsi liian tiukalla aikataululla. Sillä jos ensimmäinen lentosi myöhästyykin aikataulusta, voit joutua käyttämään ylimääräistä rahaa korvaavan lennon hankkimiseen.
4. Ulkona syöminen vai kaupassa käyminen?
Hyvä yleisneuvo on, että matkalla kannattaa tasapainotella ravintoloissa syömisen ja itse kokkaamisen välillä. Voit myös säästää rutkasti rahaa, jos majoituksesi hintaan kuuluu aamiainen.
Loppupeleissä voi tulla halvemmaksi, että varaat kalliimman hotellin, jonka hintaan kuuluu aamiainen, kuin että varaat halvemman hotellin ilman sitä. Varsinkin, jos et ole varma, että saat aamiaisen yhtä halvasti ja helposti myös muualta.
Monet matkaajat ovat myös huomanneet, kun syö vain yhden aterian ulkona päivässä, säästää rutkasti rahaa.
5. Kirjaa kaikki ylös
Kun olet karkeasti arvioinut hotellin, lentojen ja päivittäisten ruokakulujen kustannukset (muista yliarvioida!), avaa Excel ja kirjaa tietosi ylös.
Excel-dokumentista näet, paljonko rahaa tulet tarvitsemaan sekä mistä voisit mahdollisesti karsia kuluja ja mihin käyttää enemmän rahaa. Kun perusasioiden budjetti on lyöty lukkoon, voit siirtyä pohtimaan muita matkasuunnitelmasi osia, kuten erilaisia retkiä ja aktiviteetteja.
Jos budjetoinnin jälkeen huomaat, että tarvitset hieman lisärahoitusta toteuttaaksesi suunnitelmasi, me autamme mielellämme. Ferratumilla tavoitteemme on inspiroida ihmisiä sekä tarjota sinulle mahdollisuus sanoa kyllä hieman useammin. Lue lisää aiheesta täältä.