Näin vähennät joulun taloudellisia paineita

Jouluun on vain muutama viikkoa aikaa ja monelle nuorelle perheelle joulu on stressaava sekä taloudellisesti haasteellinen juhlapyhä. Kovat odotukset luovat paineita kuluttaa rahaa, jota lapsiperheillä ei välttämättä ole.

Joulun alla moni pohtiikin sitä, kuinka paljon lahjoihin tulisi käyttää rahaa. Mikä on se rahamäärä, joka pitäisi käyttää, jotta lahjan saaja tuntisi itsensä arvostetuksi? Mitä jos saat muilta paljon arvokkaampia lahjoja verrattuna lahjoihin, joita itse olet hankkinut.

Nämä kysymykset mielessämme olemme koonneet kasaan 5 vinkkiä, joiden avulla voit vähentää taloudellisia paineita joulunaikaan.

1. Sovi kulutusrajasta    

Paras tapa välttää ylikulutus sekä epätietoisuus lahjan arvosta, on sopia kulutusraja perheen kesken.

Voitte sopia lahjoille hintakaton, esimerkiksi 20 euroa, tai tarkan summan kuten vaikka 100 euroa, jonka tulisi kattaa perheen kaikki lahjat.

Secret Santa eli salapukkeilu on myös tehokas tapa välttää liiallista rahankäyttöä. Secret Santa toimii siten, että perheenjäsenten nimet laitetaan omille lapuilleen, jotka laitetaan esimerkiksi hattuun. Jokainen saa vuorollaan poimia lapun hatusta ja ostaa lahjan henkilölle, jonka nimi lapussa lukee. Yleensä myös lahjoille sovitaan hintaraja. Kannattaa muistaa, että parasta näissä lahjoissa on yleensä mielikuvituksellisuus!

Minkä tahansa keinon valitsettekaan, tarkistakaa että sen tulee sopia juuri teidän budjettiinne. Kukaan ei halua aloittaa uutta vuotta satojen eurojen luottolaskulla.

2. Älä käytä liikaa rahaa lasten lahjoihin

Kaikki haluavat antaa lapsilleen koko maailman, mutta on tärkeää myös ymmärtää, että nuoret lapset eivät välitä merkkituotteista tai lahjoihin käytetystä rahamäärästä. Joulu ei myöskään ole kilpailu. Lahjoihin kannattaa käyttää vain sen verran rahaa kuin on taloudellisesti realistista.

Lapset toki rakastavat lahjojen saamista, mutta he myös yleensä rakastavat kaikista yksinkertaisimpia ja halvimpia lahjoja. Joten, poista itseltäsi paineet käyttää tuhottomasti rahaa isoihin lahjoihin tai merkkituotteisiin – lapset eivät todennäköisesti kuitenkaan ymmärrä esimerkiksi merkkien päälle ja ovat tyytyväisiä lahjoihin, jotka viihdyttävät heitä.

3. Vertaile hintoja

Ennen ostoksille lähtöä kannattaa tutkia, missä liikkeissä on edullisimmat hinnat. Tarkistamalla hinnat, voit vertailla eri jälleenmyyjiä ja heidän valikoimiaan, mikä voi auttaa säästämään pitkän pennin.

Internetistä ostaminen takaa useimmiten edullisimman hinnan sekä laajemman valikoiman värejä, kokoja ja tyylejä. Kuitenkin aina kannattaa tarkistaa postituskulut, sillä helposti voi käydä niin, että postikulut ovat korkeat, jolloin on järkevämpää ostaa tuote kivijalkaliikkeestä.

4. Kerro lapsille rehellisesti perheen taloudellisesta tilanteesta

Tiedämme, että haluat antaa lapsillesi parhaimman mahdollisen joulun, mutta voit tehdä sen myös käyttämättä tuhottomasti rahaa.

Kuten sanoimme jo vinkissä numero 2, tärkeintä on, että käytät vain sen verran rahaa kuin voit. Totuus on kuitenkin se, että lapsille kannattaa kertoa totuus perheen rahatilanteesta, vaikka se voisi tuntua hieman epämukavalta.

Jos tämä joulu vaikuttaa erityisen tiukalta, ettekä yksinkertaisesti pysty ostamaan lapsille sitä, mitä he todella haluavat, kertokaa heille rauhallisesti perheenne tilanteesta. Kun lapset ymmärtävät sen, he pystyvät ennen kaikkea arvostamaan rehellisyyttänne. Tällöin he myös tuntevat vähemmän pettymystä, mikäli he eivät saa juuri sitä lahjaa, jonka he olivat toivoneet.

5. Kevennä taakkaa

Koko perheen jouluruokailu voi olla kallis tilaisuus järjestää. Ison ryhmän ruokkiminen on jo itsessään kallista, mutta myös esimerkiksi koristeiden hankkimiseen voi kulua yllättävän paljon rahaa.

Kannattaa siis järjestää jouluruokailu nyyttäriperiaatteella, jolloin jokainen vieras voi tuoda mukanaan jotain tarjottavaa. Joku voi tuoda laatikot, toinen jälkiruoan ja kolmas viinit. Jouluruokailun kustannusten jakaminen tekee tilaisuudesta huomattavasti halvemman järjestää ja samalla iso osa stressistä poistuu!

Toivottavasti saatte vinkeistämme apua, ja vietätte iloisen ja lompakkoystävällisen joulun!