Kuluvan kevään poikkeustilanne on pakottanut suomalaiset pysymään mahdollisimman paljon kotona, ja uudenlainen arki on laittanut monen kodin rutiinit täysin uuteen uskoon. Monella alkaa olla luovuus lopussa ja hermo kireällä, kun koko elämä tapahtuu yhtäkkiä neljän seinän sisällä. Kokosimme yhteen kymmenen helppoa ja maksutonta ideaa viihdyttämään arkea koronakaranteenin aikana. Näiden puuhien avulla saat paitsi ajan kulumaan kotona, luot myös pohjaa ja suunnitelmia aikaan, jolloin palataan taas normaalin arjen pariin.
1. Käy läpi ne kaapit, laatikot ja tavarakasat, jotka ovat odottaneet jo pitkään huomista
Meillä kaikilla on kotona kaappeja ja kasoja, jotka ovat odottaneet ehkä jo vuosia sopivaa huomista. Arjen kiireet sysäävät usein kodin järjestämisen prioriteettilistan häntäpäähän, mutta nyt poikkeustila mahdollistaa monelle kodin todo-listan lyhentämisen. Tartu siis toimeen ja käy läpi kodin tavarat: mitä tarvitsen, mikä menee roskiin ja mitä voin mahdollisesti kierrättää? Järjestyksessä oleva koti luo mielenrauhaa epävarmaan tilanteeseen.
2. Istu alas ja laske oma arjen talous ajan tasalle
Normaalisti arki vie mennessään, eikä oman talouden seurantaan ole aina riittävästi aikaa. Milloin viimeksi kävit läpi oman taloutesi avainluvut? Moni tekee nyt arjen budjetointia työpaikan menetyksen, lomautuksen tai muun tulojen laskun vuoksi, mutta oman taloustilanteen tietäminen on tärkeää jokaiselle meistä työtilanteesta riippumatta.
Istu siis itsesi kanssa alas, käy läpi tulot, tiliotteet ja menot sekä laske itsellesi ajantasainen budjetti. Mieti myös oman taloutesi tämänhetkinen tavoite: tahdotko karsia kuluja, maksaa lainat pois vai kartuttaa säästöjä? Oma taloudenhallinta helpottuu, kun tiedät missä mennään ja mitä kohti.
3. Etsi uusia mielenkiintoisia blogeja, vlogeja tai podcasteja
Kotona vietettyihin päiviin saa helposti lisää sisältöä etsimällä uusia blogeja, vlogeja ja podcasteja aiheista, jotka kiinnostavat itseä. Myös äänikirjat ovat mainio tapa saada aika kulumaan kotioloissa.
Tässä muutamia suosituksia, mikäli talousaiheiset sisällöt kiinnostavat:
https://www.supla.fi/ohjelmat/rahapuhetta
https://www.taloustaito.fi/Vero/2018/podcast-sailosivu/taloustaito-podcast-rahat-ja-verot/
https://www.martat.fi/marttakoulu/omat-rahat/
4. Tee kodin vuosihuollot pois alta
Tämä menee samaan kategoriaan vinkin nro 1 kanssa: nyt on hyvä aika pestä ikkunat, huoltaa polkupyörät, käydä läpi varastot, öljytä terassit ja tehdä muut kodin vuosittaiset huoltotoimet. Juhannussiivouksen voi hyvin aikaistaa tähän hetkeen, ja puutarhatyökalut voi tarkistaa jo valmiuteen kesää varten.
5. Mieti säästämisen viisivuotissuunnitelma
Vaikka säästäminen voi olla viimeisenä mielessä etenkin silloin, jos oma tulotaso on kokenut koronan myötä kolauksen, voi silti tehdä suunnitelmia sen eteen. Mieti siis, millaisessa tilanteessa tahtoisit säästöjesi suhteen olla vaikkapa kolmen tai viiden vuoden päästä. On paljon helpompi lähteä kartuttamaan säästöjä, kun tietää tavoitteen. Säästämisen voi aloittaa esimerkiksi 5-10€:n kuukausibudjetilla, ja lähteä kasvattamaan summaa sitten, kun oma taloustilanne sen sallii.
6. Kirjoita kiitollisuuspäiväkirjaa
Elämä voi tuntua välillä epäreilulta. Silloin on tärkeää muistaa vanha sanonta: ”Jokainen päivä ei välttämättä ole hyvä, mutta jokaisessa päivässä on jotain hyvää.”
Kirjoita joka ilta ylös kolme asiaa, joista olit tänään kiitollinen. Asiat voivat olla pienempiä tai isompia, kuten ystävältä saatu puhelinsoitto, mieltä painavien talousasioiden selvittäminen, kevään ensimmäinen leskenlehti tai hyvin sujunut etäpalaveri. Sinä päätät, mistä tahdot olla juuri tänään kiitollinen.
7. Ulkoile ja nauti kevääseen heräävästä luonnosta
Kevät on muutenkin mainiota aikaa ulkoiluun, mutta nyt tästä mahdollisuudesta kannattaa ottaa kaikki irti. Ota puhelu kaverille tai pistä kuulokkeista soimaan hyvää musiikkia, podcast tai äänikirja samalla, kun lähdet kävelylle, juoksulenkille tai pyöräilemään metsään. Hengitä sisään raitista ilmaa ja reippaile – kehosi kiittää ja mieli virkistyy varmasti.
8. Tee bucket list, mitä tahdot tehdä, kun elämä palaa normaaliksi
Haaveilu auttaa, kun elo kotona alkaa maistua puulta. Mieti, millaisia asioita haluat tehdä, kun poikkeustila päättyy ja pääset takaisin normaalin arjen pariin. Nautitko kesäpäivästä piknikillä vai lähdetkö ravintolaan herkuttelemaan? Matkustatko maailman ääriin vai hyödynnätkö kotimaan matkailun mahdollisuuksia? Aloitatko uuden harrastuksen? Teetkö pientä pintaremonttia, jonka tarpeen huomasit tuijotellessasi kodin nurkkia riittävän kauan?
Kirjoita asiat ylös ja katso listaa aina, kun kotiolot alkavat kyllästyttää – elämä jatkuu tämänkin poikkeustilan jälkeen, joten pääset taatusti toteuttamaan toiveesi jossain vaiheessa!
9. Nauti arjen pienistä asioista
Kun arki on sidottu neljän seinän sisään, on tärkeää oppia nauttimaan pienistä asioista. Luo arjen luksusta nauttimalla päiväkahvit auringossa terassilla tai parvekkeella, katsomalla omaa lempisarjaa suosikkiherkkujen kanssa tai valitsemalla aamupalalle astetta hienommat astiat. Pyri pitämään päivissä jonkinlainen rutiini, mutta muista, että vaihtelu virkistää välillä. Pienetkin asiat piristävät arkea, kun niihin kiinnittää tietoisesti huomiota.
10. Vietä päivittäin hetki, jolloin et tee yhtään mitään
Aikaansaaminen arjessa ei välttämättä ole lainkaan samalla tasolla kuin se oli ennen kriisitilannetta. Yhdessä yössä muuttunut arki, mahdolliset muutokset työpaikalla sekä taloushuolet voivat aiheuttaa voimattomuuden tunnetta, samoin somessa pyörivät kiiltokuvapäivitykset touhukkaista tyypeistä, joilla poikkeustila ei ole muuta antanutkaan kuin lisäenergiaa.
Tämä voi olla mielelle kova paikka, ja moni pakeneekin tilanteen aiheuttamaa ahdistusta jatkuvaan puuhasteluun: olenhan varmasti yhtä tärkeä ja tehokas kuin aiemmin, jos teen ihan koko ajan jotain hyödyllistä? Nyt jos koskaan on kuitenkin tärkeää antaa kehon ja mielen palautua riittävästi. Muista, että välillä on tärkeää ja sallittua olla tekemättä yhtään mitään!